Prošetajte Stazom Stjepana Hausera i otkrijte bisere Raklja

Rakalj na istočnoj obali Istre nudi sve što turist poželjeti može: mir, odmor, prekrasnu prirodnu obalu, mediteransku faunu i kulturno-povijesnu baštinu. Stoga je idealno mjesto za istraživački odmor. Navratite li u ovo mjestašce, istražiti možete sada već čuvenu Stazu Stjepana Hausera. Kako joj i ime govori, staza je posvećena našem svjetski poznatom violončelistu koji živi upravo u Raklju. Ova je staza idealna za one koji se ne žele previše umoriti, koji žele pješačiti uz more, ali u divljini. Osim za šetače, pogodna je i za bicikliste; na nekim je dijelovima zahtjevnija, no iskusnim biciklistima to neće smetati.

Staza Stjepana Hausera – od svjetionika do uvale

Staza Stjepana Hausera ili staza Hauser započinje kod svjetionika Sveti Nikola i tamošnje lučice, i vodi ispod brežuljka gdje je nekad postojalo staro naselje Rakalj i kaštel Stari Rakalj. Kaštel je ruševina koja se iz godine u godinu sustavno otkapa i javnosti otkriva svoje nekadašnje lice. Danas se tu mogu vidjeti dijelovi zidina, odnosno bedema širokih dva i visokih šest metara. Tu je i obris nekadašnje kule koja gleda prema današnjem Raklju, a restaurirana je i stara šterna, koja je otkopana ispod raslinja i kamenja.

Staza vodi dalje do uvale Luka. Mala je to šljunčana uvalica prilično izolirana od svega, a zanimljivost joj podiže stara brodska olupina uz njezinu obalu. Nakon što se prođe ova skrovita uvala, uski put vodi dalje uz samo more sve do Kalavojne, uvale dobrog vina kako ju je nazvao istarski književnik Mate Balota.

Tu je stazi kraj. Istim se putem može vratiti i nazad, no tko želi još malo istražiti ove predjele, može se iz Kalavojne popeti do Raklja, pa razgledati kapelicu Sv.Agneze – čarobnu, stablima zaklonjeni malenu kapelu s kraja 15. stoljeća. Tu je i vidikovac s kojeg puca fantastičan pogled na uvalu Luka, te Raški zaljev, Cres i Lošinj u daljini.

Šećući stazom nećete nailaziti na apartmane, ceste, automobile i gužvu. Tu je samo kamenita staza, obrubljena makijom, hrastom crnikom i predivnim tirkiznim uvalicama. Staza je dostupna uvijek – i ljeti i zimi. Ljeti se od vrućine možete rashladiti u nekoj od uvala, do kojih se može tek pješice ili barkom, a zimi jednostavno uživajte u morskom zraku prožetom mirisom borova i divljeg aromatičnog bilja.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.