QUO VADIS HOMO DOMINUS? Odgovor smo potražili kod novogodišnjih gostiju u Međugorju

Početak 2022. dne 2. siječnja na temperaturi od 22 stupnja hodočastili smo globalno poznato turističko mjesto Međugorje s nakanom da se i fizički i duhovno okrijepimo i to upravo na mjestu “nadnaravnih događanja- brdu ukazanja” gdje potražismo odgovor na nova događanja u globalnom svijetu bespuća i neizvjesnosti, straha i zabrinutosti.

QUO VADIS DOMINE? ima simbolično značenje koje su iskoristili i mnogi kreatori kulture i umjetnosti… posebno filmske, koji je obilježio i BH kulturu u prošloj godini.

Međugorje je kao župno sjedište smješteno u Dinarskom gorju uz granicu BiH s RH te dijeli sudbinu cijelog turističkog svijeta, pa u nemogućnosti da u šumi raznih tumačenja “pandemijske krize” pođosmo da pronađemo suvislo “drvo života”.

Kako nam i sam naslov sugerira ishodište naše nade u suvisli i svrhovit odgovor vodio nas je prema istoku gdje smo u siječanjskom suncu novog ljeta zapravo tražili ZVIJEZDU koja nas je obasjala prije više od dva tisućljeća ujedno tražeći i ovozemaljske tragove života na tom prostoru u tom vremenu.

I Biokovska gradina i Ostojića humac i brda Crnica i Križevac, Miletina i Vionica kao i svi drugi toponimi Brotnja i Humske zemlje zapravo su ishodište drevnih civilizacija koje su još od Brončanog doba napučivali ova danas znamenita područja.

Prema tumačenju našeg vodiča Vinka Hercega, neumornog istraživača i velikog zaljubljenika dinarske kulturne baštine, pronađeni artefakti su više nego uvjerljiv dokaz kako su protekla civilizacijska događanja tijekom 4 tisućljeća bila plodno tlo za nadnaravna događanja i turistički procvat ovog kraja zadnja 4 desetljeća..?!

Često je i simbolika broja 40 još od Biblijskih vremena imala svrhovito značenje pa i naša ali i nada lijepog broja hodočasnika koji su pohodili ovo mjesto NADE I MIRA da će nam u Novoj godini Gospa pokazati put izlaska iz zamršenog labirinta kojeg stvoriše neodgovorni vladari ljudske provenijencije.

Simbolično i znakovito je hodočašće turista iz istočne Europe posebno Poljske i Ukrajine na čijim granicama se osjeća “miris baruta” ali i EU čija nam birokracija pokuša oteti Božić i ljudski identitet, svi s nadom da će pronaći Kristov put spasenja i sretnijeg življenja.

Uz ovu duhovnu okrjepu cijela naša ekipa je zadovoljila i svoju fizičku, gastro pa i znatiželjnu potrebu koju namjeravamo preporučiti u kreiranju novih turističkih ruta, a koje su ne samo trend nego i potreba modernih turista jer ono što je ugodno čovjeku i Bogu je drago, ističu naši suputnici koji zakoračiše u devetu deceniju ovozemaljskog života.

I što je najvažnije rado će se pridružiti i drugim hodočasnicima i znatiželjnicima koji uz Gospine poruke žele zadovoljiti i druge životne potrebe, a sve uz turističke priče koje su neizostavni dio svakog turističkog aranžmana.

Fotografije: Marinko Brkić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.