Ratni turizam kao paradigma za nove itinerere sa zanimljivim i originalnim sadržajima

Ratne priče i događaji pomalo se uvlače i na turistička tržišta pa i ona u kojima je kraj 20. stoljeća obilježen raspadom ex jugoslavenske zajednice, kada narodi i nacije traže svoj novi identitet i kreiraju imidž. Tako se na “ratnom turističkom tržištu”, uz lijepe i dojmljive slike krajolika i kulturne baštine, pojavljuju i ratne koje kroz razna obilježja evociraju uspomene na ta vremena.

vitez
Kupres (naslovna fotografija) i Vitez, uz ostale ratne destinacije, svakako su vrlo zanimljive i inspirativne za ratne turističke priče

Prosinačke turističke aktivnosti na našim prostorima podjednako su zanimljive i na globalnom pa i regionalnom emitivnom tržištu, u ovom slučaju dalmatinskom, kao i receptivi na snježnim BH planinama koje obično zovemo zimska sezona. Uz potrebu za odmorom, koji uključuje čist zrak i skijaške aktivnosti, sve je više zanimanja i za ratne itinerere kojim još živući svjedoci prenose svojim nasljednicima, ali i široj rodbini i prijateljima pa i svekolikoj javnosti, ratne događaje i uspomene.

Tako je bilo u Dubrovniku, 6. prosinca kada se uz sv. Nikolu i obljetnicu napada, obilježio i Dan branitelja, te 20. prosinca kada se obilježio spomendan na humanitarnu akciju BIJELI PUT ZA NOVU BILU I BOSNU SREBRENU, kada se hrvatski narod ujedinio za pomoć sunarodnjacima u Središnjoj Bosni koji su zbog ratnih strahota doživjeli pravu kataklizmu.

bijeli put za novu bilu i bosnu srebrenu
I umjetnički izričaj kroz pjesmu VITEŠKIH AKORDA zaslužuju pozornost svekolike pa i turističke javnosti

Sve to zabilježio je i vaš bloger koji je bio i sudionik, a sada kroničar i kreator turističkih aranžmana, pa se nadamo da će uz tradicionalni i ratni turizam pronaći svoje mjestu kod sve izbirljivije klijentele željne novih atrakcija.

Uz već spomenute Dubrovnik, Knin i Vukovar u RH, u BiH to su regije Sarajeva i Srebrenice te srednje Bosne, ali i područje Livna i Kupresa te druge mikro lokacije.

Posebna je zanimljivost ovaj konvoj za pomoć srednjoj Bosni, jer je bio koliko neizvjestan toliko i dramatičan pa je kao takav sigurno inspirativan.

ratne priče
Zanimljivo je bilo i na predstavljanju knjige POSTHAAŠKA PRIČA autora i protagoniste Zorana Kupreškića u Vitezu

Uz isti se nadovezuje i HAŠKA PRIČA o sudskoj nepravdi prema braniteljima Lašvanske doline. Dodatni razlog za inspirativne ratne turističke priče su i recentni ratovi u Ukrajini i Bliskom istoku koji potiču na razmišljanje pa i osudu civiliziranog svijeta, a i kod nas su još svježe rane i sjećanja pa ih valja poticati uz naglasak… ne ponovilo se.

///Veteranske aktivnosti u funkciji održivog turizma inspiriranog ratnim događanjima

Iako su i priče i obilježja vezana za politikantstvo svih vrsta, ipak smo skloni stavu da se kroz mnoge umjetničke izričaje, od slikarstva, kiparstva pa do filmskih ili teatarskih zapisa i turizam kao multiplikativna poveznica može uklopiti u svekoliki civilizacijski doživljaj suvremenog življenja.

ratne priče
Zanimljive slikarske kreacije livanjskog umjetnika Stipe Zoroje

Na tragu takvog akademskog promišljanja bi trebali biti i protagonisti turističkih aktivnosti, kako na emitivi gdje se stvara potražnja za takvim vidom turističkih proizvoda, tako i receptivi gdje se kroz razna obilježja kreira identitet destinacije, a ratna događanja uz inspirativne priče su svakako sastavni dio destinacijskog menadžmenta i marketinga.

To je i put za svekoliku katarzu i pomirenje svih protagonista koja se preporučuje u ovo božićno vrijeme kad se i najviše traži duhovni i duševni odmor za svekoliko ozdravljenje i tijela i duše.

To je i glavna misija turizma našeg svagdašnjeg pa i onog (po)ratnog.

ratne priče
Dubrovnik i Vukovar bi uz druge vidove mogli biti perjanice hrvatskog ratnog turizma, akademski je stav sudionika Dana branitelja u Dubrovniku

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.