Regata drvenih barak u Selcu – zabavna manifestacija koja čuva pomorsku baštinu

Zbog trenutne situacije s koronavirusom više i ne čudi kada organizatori moraju otkazati najavljena događanja, koja su pripremali unazad nekoliko mjeseci, pa i više. Upravo zbog toga veseli nas kada se, unatoč brojnim preprekama, upornost isplati, posebice kada se radi o događanju koje je sportsko-rekrativnog, ali i zabavnog karaktera, a pri tome još i čuva pomorsku baštinu.

Regata drvenih barak rezultat ljubavi prema životu na moru i s morem te snažne želje za očuvanjem tradicionalnih drvenih brodica. Regata je dio programa revitalizacije pomorske baštine, koji dugi niz godina provodi Jedriličarski klub „Jadro“ iz Selca, organizator ove zanimljive regate. I dok većina sličnih manifestacija preferira jedrenje, u Selcu se uz regatu na jedra, održava i regata na vesla. Na taj način sudjelovati može veći broj drvenih baraka, uključujući i one koje nisu opremljene za jedrenje.

Organizatori pozivaju vlasnike drvenih baraka na sudjelovanje u regati, a građani se pozivaju na dolazak u Selce i uživanje u predivnim prizorima te davanju podrške vlasnicima tih divnih brodica u njihovom trudu na očuvanju tradicije. Regata je organizirana uz obavezno pridržavanje mjera preporučenih od strane HZJZ-a i preporuka Hrvatskog jedriličarskog saveza vezano za prevenciju od COVID–19. Zbog specifičnosti sporta, timovi nisu u fizičkom kontaktu, a samo se natjecanje se odvija na velikom, otvorenom prostoru. Gledatelji regatu mogu pratiti s bilo kojeg dijela obale, izbjegavajući grupiranje i veća okupljanja.

Pravo sudjelovanja imaju tradicijske drvene barke svih tipova, kao što su pasara, guc, batana, gajeta, leut i druge te ostale barke na jedra i vesla koje imaju neki od tradicijskih elemenata, a nakon regate barke će biti izložene na rivi. Za 13 sati zakazan je start regate na jedra, a u 15,30 sati započet će ragata na vesla, nakon koje će biti proglašeni pobjednici.

Opušteno ozračje, drvene morske ljepotice koje će vas oboriti s nogu i zabava u ugodnom društvu čeka vas na Regati drvenih barak 19. srpnja u Selcu!

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.