Rezervirajte karte – do prekrasne obale Amalfi u Italiji od ljeta i zračnim putem!

spot_img

Obala Amalfi jedno je od najatraktivnijih talijanskih odredišta, ali do nje nije lako stići. To se uskoro mijenja jer se zračna luka Salerno Costa d’Amalfi otvara kao komercijalna zračna luka s letovima koji kreću u srpnju 2024.

Amalfi, Italija

Pastelno obojena sela i litice terasasto okružene nasadima limuna na talijanskoj obali Amalfi privlače oko pet milijuna turista godišnje.

Prirodne ljepote

Najlakši način za doći do gradova poput Amalfija i Positana je sletjeti avionom u zračnu luku u Napulju, a zatim kombinacijom vlakova i autobusa stići do konačnog odredišta.

Stoga će putnicima biti drago čuti kako će od ovog ljeta biti lakše doći do regije koja se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine.

letovi iz hrvatske

Otok krasi veličanstveni planinski lanac koji se uzdiže iz tirkiznih voda Tirenskog mora, sa živopisnim selima smještenim na njegovim padinama. U Amalfiju se možete diviti povijesnim znamenitostima, romantičnim skrovištima, prekrasnoj plaži i prirodnim ljepotama kamo god se okrenuli.

Zračna luka

Zračna luka Salerno Costa d’Amalfi nalazi se 45 kilometara jugoistočno od grada Amalfija i 21 kilometar od Salerna koji se trenutno koristi kao još jedna ulazna točka u koju posjetitelji dolaze vlakom te presjedaju na lokalne autobuse.

Uzletište je izgrađeno davne 1926. i godinama je služilo kao vojna zračna luka, potom za školu letenja, kao vatrogasni centar i privatni aerodrom. Za komercijalne letove je otvorena 2007. godine, no 2016. je potpuno zatvorena.

aviolinije sezona

Uzletno-sletna staza sada je produžena, a u tijeku su radovi na novom putničkom terminalu koji će biti dovršen do 2027.

Komercijalni letovi

Španjolski niskobudžetni zračni prijevoznik Volotea pokrenut će komercijalne letove iz zračne luke Salerno Costa d’Amalfi 11. srpnja 2024. Tvrtka je već najavila četiri usluge koje povezuju obalu s Cagliarijem, Veronom i Catanijom u Italiji te Nantesom u Francuskoj.

Letovi za Nantes i Cagliari započet će u srpnju, dok se za Veronu i Cataniju početak letova očekuje u rujnu. Vlasti navode kako će se razvoj zračne luke nastaviti do 2043. godine, do kada se zračna luka nada oko šest milijuna putnika godišnje.

Projekt su pozdravile turističke i ugostiteljske tvrtke duž obale, međutim postoji i zabrinutost zbog utjecaja povećanja broja posjetitelja na infrastrukturu i prirodni okoliš područja.

Razarajući potres i tsunami

Obala uz spektakularnu obalu Amalfi u blizini Napulja prikladno je prepoznata kao jedna od najljepših na svijetu. Stoga ne začuđuje kako je zaštićena od strane UNESCO-a.

Amalfi, Italija

Od 7. stoljeća, sam grad Amalfi zapravo je bio moćna i značajna pomorska republika s vlastitom flotom brodova. Međutim, uništen je u 14. stoljeću u potresu s naknadnim tsunamijem kada je veći dio grada potonuo u more. Kao rezultat toga, današnje stanovništvo čini samo jedna desetina od prvobitnih 70.000 stanovnika.

Znamenitosti

Bez obzira na tužnu povijest, još uvijek postoje mnoge znamenitosti iz dana slave Amalfija koje vrijedi posjetiti. Najistaknutija je ranokršćanska katedrala sv. Andrije – Cattedrale di Sant’Andrea – sa svojim prekrasnim bizantskim vratima do kojih se dolazi preko impresivnog stubišta.

Napuštajući ugodnu hladovinu katedrale, možete se izgubiti u uskim uličicama punim malih fontana, osvježiti se domaćom limunadom i usput kupiti suvenir. Prije odlaska se isplati posjetiti poznatu trgovinu proizvodima rukotvorinama koja odiše poviješću – La Scuderia del Duca.

Amalfi, Italija

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.