Skinite aplikaciju CroDolphin little i pomozite u istraživanju morskih sisavaca u Jadranskom moru

Istraživanje morskih sisavaca, dupina, kitova i sredozemnih medvjedica u hrvatskom dijelu Jadranskog mora započelo je 1990. godine. Pet godina kasnije sve vrste morskih sisavaca u Jadranu su zaštićene, odnosno zabranjeno ih je ubijati, ali i na bilo koji način uznemiravati, a isto tako je zabranjeno uništavati njihovo stanište.

U svrhu zaštite morskih sisavaca u Jadranu, osmišljen je sustav praćenja i aplikacija CroDolphin little kojom se prikupljaju podaci o brojnosti, kretanjima i navikama morskih sisavaca. CroDolphin baza podataka je sustav za registraciju svih viđenja dupina u Jadranu, a ti su podaci važni za nadzor i zaštitu ovih vrsta.

CroDolphin little – dojavite zapažanja stručnjacima

U zaštitu morskih sisavaca u Jadranu mogu se uključiti svi. Instalirajte “CROdolphin little” aplikaciju na svoj mobilni uređaj i dojavite zapažanje o dupinima, kitovima i sredozemnim medvjedicama. Mobilna aplikacija razvijena je na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s ciljem jednostavne i brze prijave susreta sa sisavcima u Jadranskom moru.

Ako ove godine budete ljetovali u nekoj od hrvatskih destinacija i uočite morske sisavce, aplikacijom dojavite stručnjacima. Aplikacija šalje dojavu SMS porukom stručnom timu te se ti podaci automatski spremaju u bazu podataka dostupnu svima.

Aplikacija je prilagođena za iPhone (iOS) i za Android pametne telefone. Nakon instalacije potrebno je isključiti demo način rada, te unijeti osobne podatke, iako nisu obavezni. Za prijavu je potrebno unijeti geografsku lokaciju, procijenjeni broj i vrstu viđenih morskih sisavaca, te datum i vrijeme. Za korištenje opcije prikazivanja karte morate biti spojeni na Internet. Za dobrobit životinja, na karti nije moguće vidjeti prijave unesene u posljednjih 12 sati.

Kitovi su rijedak prizor na našoj obali, a u Jadransko more, koje je “zatvoreno” najčešće zalutaju. S druge pak strane dupine se može češće vidjeti, a u akvatoriju Lošinja obitava oko 200 jedinki Dobrih dupina.

Prikupljanjem informacija o opažanjima morskih sisavaca značajno se može unaprijediti njihovo istraživanje i zaštita. Tako se lakše mogu utvrditi područja veće prisutnosti pojedinih vrsta, trendovi u njihovoj brojnosti i posebice pojavljivanje rijetkih i novih vrsta.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.