Skradinski buk prekrasan je zimi, upoznajte ga u pratnji vodiča

Zahvaljujući mreži staza i mostova, koji omogućuju ugodnu i sigurnu šetnju Skradinski buk smješten u Nacionalnom parku Krka, može se razgledati tijekom cijele godine. Sedrene barijere, otoci i jezera tvore jednu je od najpoznatijih prirodnih ljepota Hrvatske.

No nije samo prirodna ljepota ono što privlači posjetitelje Skradinskom buku. U njegovoj blizini naime nalaze se obnovljeni mlinovi, valjavice i stupe, koje stoljećima koriste snagu vodenog toka. Uz poštivanje tradicijske arhitektonske vrijednosti, pojedini mlinovi uređeni su kao suvenirnice, dok su drugi pretvoreni u izložbene prostore za etnografsku zbirku.

Međunarodni dan turističkih vodiča obilježava se 21. veljače. Tim povodom vodiči interpretatori Javne ustanove “Nacionalni park Krka” pozivaju sve zaljubljenike u prirodu da im se pridruže u prigodnom vođenom obilasku Skradinskog buka u subotu, 19. veljače 2022. Osim uživanja u zimskom ugođaju posjetitelji će se, kroz stručno i zanimljivo vođenje vodiča interpretatora, pobliže upoznati s izuzetnom florom i faunom, bogatom kulturno-povijesnom baštinom i tradicijskim zanatima u etno-selu.

Za obilazak su predviđene tri grupe koje polaze u 11 sati, a mjesto okupljanja jest info pult kod parkinga na Skradinskom buku. Svi zainteresirani svoj dolazak trebaju potvrditi do petka, 18. veljače putem sljedeće POVEZNICE. Zbog epidemioloških mjera broj sudionika po grupi je ograničen.

Prilikom obilaska zatvorenih prostora potrebno je imati EU digitalnu COVID potvrdu i nositi zaštitnu masku za lice. U zimskim mjesecima Nacionalni park Krka može se posjetiti po jednokratnoj cijeni ulaznice od 50 kuna za odrasle i 30 kuna za djecu od 7 do 18 godina. Park je otvoren od 9 do 16 sati.

Međunarodni dan turističkih vodiča

Na inicijativu Svjetske federacije udruženja turističkih vodiča, prije 32 godine, 21.veljače, započelo je obilježavanje Međunarodnog dana turističkih vodiča. Turistički vodiči objašnjavaju i pokazuju posjetiteljima prirodne ljepote, kulturno-povijesne spomenike, razne znamenitosti. No tu njihova uloga ne staje. Goste upoznaju o važnim povijesnim događajima i osobama vezanim uz određene lokalitete, građevine, povijesna razdoblja i slično. Nerijetko, vodiči ostavljaju glavni utisak posjetitelju o lokalitetu, narodu i kulturi svojom interpretacijom.

U poslu, i uopće u životu, uvijek valja biti susretljiv i ljubazan. Upravo su takvi vodiči interpretatori u Javnoj ustanovi Nacionalni park Krka. Ti entuzijastični i kreativni vodiči nastoje kroz neposredno iskustvo posjetitelje podučiti o prirodnim i kulturnim vrijednostima ovoga područja. Svaki izlet pod vodstvom interpretatora Javne ustanove Nacionalni park Krka istraživačka je avantura u kojoj se posjetiteljima otkrivaju novi vidici i spoznaje.

Omiljeni među posjetiteljima, koji dolaze sa svih strana svijeta, od Dalekog istoka do hladnoga sjevera, vodiči interpretatori Javne ustanove Nacionalni park Krka oduševljavaju gotovo kao sama Krka. Zato im, i svim ostalim pripadnicima te profesije, čestitamo Međunarodni dan turističkih vodiča!

Fotografije: JU Nacionalni park Krka

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.