Srijem i Slavonija raj za gurmane

- Oglas -

Na istoku Hrvatske jela se kuhaju dugo i polako, s puno ljubavi i crvene paprike. Uživat ćete u pikantnim okusima, fišu bez kosti, finim kolačima i vrhunskim vinima Srijemskog vinogorja.

sanja mijac ajnprem juha
Foto: Sanja Mijac / Arhiva TZ Vukovarsko srijemske županije

Srijemci i Slavonci u kuhinji su prirodni talenti. A to je jedan od osnovnih preduvjeta da biste bili dobar domaćin. Od svježih namirnica samozatajno i bez puno filozofije kreiraju najfinija jela, hoćete li po starinski ili na moderan način, ali uvijek uz duboko poštivanje tradicije i običaja.

///Srijem i Slavonija – magična ravnica

Lako je njima, mogli biste pomisliti, kad imaju meso od crne svinje vrhunske kvalitete, kečige, šarane i somove netom ulovljene u rijekama, zlatnu ravnicu prepunu plodova pa se samo prošeću od “bašće” do kuhinje, a domaće i prirodno uzgojeno uvijek se osjeti u loncu, na tavi ili u pušnici.

tačci sanja mijac, srijem slavonija hrana
Foto Sanja Mijac / Arhiva TZ Vukovarsko srijemske županije

To će vam potvrditi i poznati chefovi, zbog toga naručuju proizvode s lokalnih srijemskih i slavonskih obiteljskih-poljoprivrednih gospodarstava, no ipak treba imati i malo smisla za spajanje različitih okusa, sigurnu ruku kad su začini u pitanju i umjetničku dušu kako bi sve te boje lijepo izgledale na tanjuru i stolu. Jer u Srijemu i Slavoniji servira se obilno i raznoliko kao nigdje drugdje, pa sve to treba posložiti redom i sa smislom. Pravi raj za gurmane, neodoljiva destinacija i za one koji paze na kalorije, ali tko ih još broji na takvom odmoru?!

///Srijem: 5 aktivnosti za ljubitelje prirode na istoku Hrvatske

Za predjelo ponudit će vas čvarcima, kulenom, kulenovom sekom, švarglom, šunkom, slaninom, kobasicom, podlijevanim sirom, ajvarom…, potom ide krepka juha ili pikantno jelo iz kotlića – čobanac i fiš kojeg tu možete dobiti i bez kosti, nakon toga savršeno pečenje ili šaran u rašljama, pa ukusni kolačići svih boja i veličina, od sitnih “svatovskih” do originalnih salenjaka… Može li bolje?

fiš, srijem slavonija hrana
Foto: Goran Rihelj

Za dobar tek nazdravit ćete mirisnom rakijom, a svako jelo prati vrhunsko vino poznatog Srijemskog vinogorja u kojem su uživali kraljevi… I tako vam izgleda jedan sasvim običan dan u Srijemu i Slavoniji. Ono što je nekom svakodnevica, drugima je gurmanska gozba. Svratite, uživat ćete. I ne samo u jelu i vinima.

Naslovna fotografija: Sanja Mijac / Arhiva TZ Vukovarsko srijemske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.