Što ako vas koronavirus uhvati na odmoru?

Granice su otvorene, turisti iz cijele Europe, pa i šire dolaze na našu obalu, a u Hrvatskoj nekoliko dana unazad bilježi se porast oboljelih od koronavirusa. Već smo se pomalo odvikli od redovitih medijskih konferencija Nacionalnog stožera civilne zaštite, čiji su članovi nakon duže stanke jučer ponovno izašao pred novinare. Prema riječima ministra zdravstva Vilija Beroša, jučer je bilo 2.317 oboljelih, aktivno oboljelih 71 i 18 novooboljelih, što znači jednu osobu manje nego u subotu. Treba dodati kako od zadnjeg značajnijeg porasta oboljelih imamo 55 novooboljelih, među kojima je 20 direktno importiranih.

S jučerašnjim danom u Hrvatskoj je bilo više od 200.000 turista, od kojih 154.000 stranih, no Stožer je dan ranije već objavio najnovije preporuke u sklopu kojih je izašlo i objašnjenje Postupka kod pojave bolesti u gosta u turističkom smještajnom objektu u vrijeme pandemije COVID-19.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U navedenom objašnjenju, između ostaloga stoji kako će u slučaju sumnje zaraženosti virusom gost biti zamoljen da ostane u svojoj smještajnoj jedinici do dolaska liječnika i dobivanja daljnjih uputa. Gosti koji su dio iste grupe ili iste obitelji ostaju u izolaciji do prispijeća rezultata testiranja. Ako se utvrdi da gost nije inficiran koronavirusom, samoizolacija se ukida, kako gostu, tako i njegovim bliskim kontaktima.

U slučaju potvrde zaraze koronavirusom i ovisno o težini bolesti, ako je to potrebno gost se transportira u zdravstvenu ustanovu. Ako su simptomi koronavirusa, kod domaćih gostiju, blagi ili ih uopće nema, preporučljivo je da se upute u izolaciju u vlastitom smještaju (kod kuće), vlastitim prijevozom i bez korištenja javnog prijevoza.

Strani gosti s potvrđenim koronavirusom, zajedno sa svojim bliskim kontaktima, mogu se prije isteka izolacije oboljeloga vratiti u svoje države, a nakon konzultacije s javnozdravstvenim vlastima njihove zemlje i dogovora o načinu i financiranju njihova transporta u matične zemlje.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.