Info za strane turiste: Kako sigurno putovati u Hrvatsku?

Pri putovanju u Hrvatsku zahtijeva se od svih posjetitelja poštivanje važećih zdravstvenih i sigurnosnih smjernica odnosno mjera koje se odnose na putovanja, kao i smjernice koje su na snazi na nacionalnoj i na regionalnoj razini. Određene epidemiološke mjere uvedene su za neke od hrvatskih županija, a pravodobne i točne informacije o koronavirusu možete pronaći na linku Hrvatska udruga turizma (HUT) kreirala je interaktivnu kartu s označenim aktivnim slučajevima zaraze bolešću COVID-19 koja se može pronaći ovdje.

Enter Croatia za olakšani prijelaz granice

Svim putnicima savjetuje se da prije putovanja u Hrvatsku popune mrežni obrazac EnterCroatia koji omogućuje posjetiteljima da unesu sve potrebne podatke prije putovanja u Hrvatsku kako bi im se olakšao proces prelaska granice. Mrežni obrazac uključuje iste podatke koji se uobičajeno traže u postupku prelaska granice uz jednostavno predočenje putovnice ili osobne isprave policijskom službeniku na granici. Broj ili kod s osobne iskaznice ili putovnice automatski se povezuje sa svim unaprijed unešenim podacima tako da se cjelokupni postupak unosa podataka na granici svodi na minimum, a protok prometa se povećava.

Svi posjetitelji koji ispune mrežni obrazac primit će e-poruku s uputama koje će uključivati epidemiološke smjernice i informacije o mjerama koje su trenutačno na snazi za posjetitelje koji dolaze u Hrvatsku. Stranica je dostupna u jedanaest jezičnih verzija, uključujući engleski, hrvatski, njemački, francuski, talijanski, nizozemski, slovenski, mađarski, poljski, slovački i češki. Za organizirana putovanja autobusom obrazac može unaprijed ispuniti agencija koja organizira putovanje, dok osobe koje putuju redovnim autobusnim linijama moraju ispuniti obrazac ponaosob.

Gdje se može testirati u Hrvatskoj i po kojoj cijeni?

Uzimanje uzoraka za testiranje na COVID-19 obavlja se u posebnim ambulantama organiziranima na razini županije. Kontakte navedenih ustanova možete pronaći ovdje. Ako vam je potreban test u točno određenom trenutku za točno određen vremenski period, kontaktirajte unaprijed ambulantu kako biste osigurali da će vas centar za testiranje primiti i dati sve potrebne upute o protokolu testiranja te sve ostale potrebne informacije. Više informacija o lokacijama, procesu naručivanja, terminima i sl. možete pronaći ovdje.

Od dana 07. travnja 2021. u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo na snagu stupaju nove cijene mikrobioloških pretraga koje se pružaju na zahtjev pravnih i fizičkih osoba.

  • Test na SARS-Cov-2 RT-PCR               –    jedinična cijena 500,00 kn
  • Brzi antigenski test na COVID-19     –     jedinična cijena 150,00 kn
  • Prijevod nalaza na engleski jezik      –     jedinična cijena 125,00 kn

Navedene cijene ne primjenjuju se pri testiranju na uputnicu izdanu od strane liječnika. Sada je kao što smo objavili HZJZ objavio nove cijene PCR i brzih antigenskih testova. Pitanje je hoće li spomenuta cijena ostati ista i tijekom ljetne sezone, ili će se i dalje mijenjati?

Ove informacije pronađite na 15 stranih jezika na našem portalu. Na njemačkom, engleskom, slovenskom, talijanskom, francuskom, mađarskom, poljskom, češkom, ruskom, slovački, španjolskom, švedskom, kineskom, japanskom i nizozemskom.

Kako jeftinije u Hrvatsku

Postoji nekoliko načina, a jedan od njih je vlakom, odnosno željeznicom. Ove godine češki RegioJet najavio je linije do Rijeke i Splita po cijeni od 22,90€, a Austrijske željeznice najavile su liniju Bratislava – Beč – Graz – Split, po cijeni 29,90€.

U ljetnoj sezoni hrvatske destinacije dobro su povezane i avionskim prijevozom. Nakon što je krajem ožujka, Ryanair najavio novih 12 linija, koje će povezivati Zagreb s europskim gradovima, Eurowings najavljuje kako će od svibnja još bolje povezati zračne luke na moru s njemačkim gradovima.

Naslovna fotografija: Pixabay Michael Gaida

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.