Svaka nekretnina ima svoju priču

O tome kako će izgledati ljeto 2020.još uvijek ne možemo dati točnu sliku. Hoće li hoteli otvoriti svoja vrata, hoće li privatni iznajmljivači imati goste i hoće li to biti samo domaći ili će «kapnuti» i koji turist? Što napraviti i kako privući goste da dođu k nama na dovoljnoj distanci da turizam živi? Kako organizirati svoj odmor ovog ljeta, a da smještaj bude što jeftiniji, gotovo besplatan?

Na mnoga ova pitanja teško je odgovoriti, ali za posljednja dva postoji jedan prijedlog.

Čini se kao nemoguće, ali odgovor se krije u trendu koji se zove home exchange. Danas u svijetu postoji nekoliko platforma preko koje možete oglasiti svoju nekretninu kao dostupnom za zamjenu i iskoristiti one mjesece kada je ona prazna da biste i vi negdje putovali. Taj drugi dom bit će samo vaš u to vrijeme, a vi sigurni na distancu od drugih čak i u ovo doba pandemije.

Kuća na Hvaru

Kao što sama riječ znači, home exchange je dakle zamjena vaše kuće, stana, apartmana s nekom drugom u svijetu u svrhu besplatnog odmora i po principu «ja kod tebe, ti kod mene». U svijetu vrlo popularan trend, a u Hrvatskoj poznat, ali nedovoljno iskorišten.
Hrvati se još uvijek nisu «otvorili» ovom konceptu i pustili «stranca» da spava u njihovom krevetu. Većinom je tome krivac stav da je «nekretnina svetinja» ili da će svaki stranac koji uđe u stan ili vikendicu napraviti nepopravljivu štetu za vas i vašu obitelj ili ne daj Bože neke druge crne misli o otmici i prevari. Strah i nepovjerenje veliki su neprijatelji ovakvog koncepta koji može donijeti pozitivne rezultate i goste iz cijelog svijeta i to cijele godine.

VIŠE OD ZAMJENE

Posjedujete li nekretnine vi ili netko od vaših bližih home exchange je jedan od načina kako boraviti negdje besplatno i pritom uštedjeti puno novaca i doživjeti puno toga na drugačiji način iz perspektive lokalaca.

Godinama sam radila za francuski portal HomeExchange.com kao predstavnica za Hrvatsku i širila priču o zamjeni kao alternativnom načinu smještaja jer Hrvatska ima ogroman potencijal, a vlasnika nekretnina je na stotine tisuća. U početku skeptični i distancirani, oni koji su rekli DA ovom konceptu nisu požalili i posjetili su mnoge destinacije o kojima su dotada samo sanjali.

Ovdje se ne radi samo o tome da ćete vi kod nekoga biti besplatno tih tjedan dan, 10 dana ili čak mjesec dana već se radi i o jednom iskustvo više. A to je iskustvo doživljaja «kao kod kuće» uz puno savjeta, što posjetiti, gdje ići, što nikako ne propustiti i to iz prve ruke od nekoga tko tu živi. Mi najbolje znamo što bismo i mi pokazali svojima gostima koji dođu u naš kraj, a da nije isključivo neka turistička ruta ili znamenitost. Sigurno imamo neku svoju priču koju bi rado ispričali nekome s druge strane svijeta.

16 ZAMJENA PO SVIJETU

Zamjenom kuće na moru i stana u Zagrebu posjetila sam 16 destinacija i iskoristila home exchange za jedan drugačiji doživljaj destinacije. Svoju vikendicu na moru koju smo prozvali» Mediterranea» bila je prava ljepotica svoga vremena. Imala je priču koju smo ispričali svojim gostima, a oni svojim prijateljima i priča se pričala dalje. Ona nije bila blizu mora, niti je imala pogled na more. Ali svaki zid sobe imao je svoju priču.

Kuća u Šri Lanki

Od Šri Lanke preko Tajlanda, od Kanade, New Yorka i San Francisca, preko Europe i Hrvatske, svaka moja zamjena bila je priča za sebe. Svaka ta kuća, mjesto, lokacija bila je posebna na svoj način. A njihovi vlasnici pobrinuli su za to da ispričaju priču zbog koje je upravo njihova nekretnina posebna i izdvojili bi ono nešto što su mislili da bi privuklo nekoga da dođe kod njih. Stavili su se u poziciji onog drugoga kao da su oni gosti, e ne samo domaćini. Kuća na Šri Lanki bila je u neposrednoj blizini polja čaja, stan u Kanadi bio je u blizini parka pa ste ujutro mogli vidjeti vjeverice i hraniti ih lješnjacima s prozora. Stan u Barceloni bio je prepun fotografija s putovanja kojim su vlasnici dekorirali stan, garsonijera u Parizu, iako je bila na 5.katu i s ukupno 20 kvadrata imala je pogled od milijun dolara. Niti jedna ova nekretnina nije bila luksuz, ali je imala svoju priču.

Stan na Tajlandu

Dan danas, iako ne radim više za njih ovaj tren smatram home exchange izvrsnim primjerom kako turizam može biti aktivan cijele godine jer nije fokus isključivo na sezonu. Zbog boravka u nečijem domu, ostaje vam više novaca za istraživanje i trošenje na druge sadržaje lokalne zajednice, od koje svi imaju korist i gosti i domaćini.

Svaka kuća, svaki stan, apartman ili kamp kućica ima svoju priču. Zbog nečega ona je posebna i to treba naglasiti na tome treba raditi. Bio to pogled s terase na brežuljke, pogled na otok, stara maslina koju je posadio pradjed, palma na terasi na kojoj se pije najfinija kava, drvene stepenice koje ste radili sami, stari kamin na drva, blizina šume za duge šetnje. Ne radi se samo o tome gdje je vaša nekretnina i kako je ona uređena nego koliko je priča o njoj atraktivna.

Boraveći na različitim stranama svijeta vidjela sam i doživjela puno toga. Stečeno znanje, iskustvo dalje sam primijenila kao iznajmljivač i uvijek sam mislila na priču i na onu vrijednost plus zbog koje će mi se gost opet vratiti. Jer priče se pričaju.

Naslovna fotograija: Kelly Lacy from Pexels

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.