Svaki gurman koji drži do sebe mora posjetiti Međimurje

Gastronomija Međimurja razvila se u skladu s prirodom i načinom života u kojima se našla. Rad na polju i u prirodi iziskivao je puno energije, a to je značilo i više kalorija. Jaka hrana s mnogo vrhnja, podosta suhomesnatih proizvoda i nezaobilazni krumpir i grah temelji su međimurske kuhinje na koje se nadograđuju razni slojevi, baš poput onih u međimurskoj gibanici.

Specifičnost su svakako slanina ili svinjska kosana mast, glavni sastojak jedinstvenog i neponovljivog mesa ‘z tiblice. Uz meso ‘z tiblice najbolje prija sir s vrhnjem ili sir turoš. Jušna jela također su karakteristična za Međimurje. Pretepena juha je gusta juha čiji se temelj od kiselog vrhnja, brašna i mlijeka popunjava raznim specijalitetima, a tradicionalno dimljenim svinjskim mesom. Sezonska salata s obiljem svježeg povrća začinjava se bučinim uljem, u Međimurju još poznatim kao koščično ulje.

Hrturizam pretplata logo.jpeg

U restoranima Međimurja danas možete isprobati autohtona međimurska jela uklopljena u suvremena pravila kuhinje. Široki raspon ponude zadovoljava i najzahtjevnijeg gosta. Domaće namirnice, priprema hrane sa srcem, tradicija kao glavni začin i iskustva kuhara daju svakom jelu u bilo kojem od navedenih restorana posebnu čar.

Vrhunski gastro specijaliteti u Termama Sveti Martin

Slastica koja se mora spomenuti i koja vjerodostojno predstavlja ovaj kraj jest međimurska gibanica. Slojevi i okusi koji se savršeno nadopunjuju u gibanici pričaju sočnu priču o Međimurju. Višeslojna, bogato nadjevena, kalorična, ova se poslastica priprema s korama od lisnatog tijesta, svježeg kravljeg sira, ribanih jabuka, mljevenih oraha i maka s dodacima poput grožđica i cimeta.

Kako bi se ipak prilagodili modernim vremenima i trendovima, restorani u ovom kraju pronašli su način kako spojiti tradiciju, modernu kuhinju, svoje ideje i zdravlje. Jedan od takvih restorana je i healthy dining restoran Le Batat u Termama Sveti Martin. Le Batat je mjesto na kojem se okusi tradicije spajaju s modernim okusima inovativnih kulinarskih ideja. Gostima nude isključivo zdrava jela pripremljena od lokalnih namirnica, a upravo je kombinacija lokalnog i zdravog recept za najbolji doživljaj. Postoje jela koja su izvrsna, ali uvijek postoje jela koja su još bolja. Upravo je Le Batat mjesto na kojem izvrsni gastronomski stručnjaci žele prezentirati ono “bolje”.

Restoran u svojoj ponudi ima jela temeljena na batatu – još neistraženoj namirnici na kulinarskoj sceni Hrvatske. Kada bi trebali navesti jednu namirnicu bogatu vitaminima i visokim energetskim potencijalom, a koja je ujedno i izvrsna za zdravlje ljudi, batat bi svakako bio na samom vrhu ljestvice. Izgledom sličan krumpiru ili repi, ovaj pomalo brašnasti gomolj okarakteriziran je slatkim okusom koji svako jelo čini posebno ukusnim. Posebnost ovog restorana je da sva svoja jela prezentiraju na zdravi način. Tako je i klasična Međimurska gibanica ovdje dobila svoju zdraviju verziju koju obožavaju svi gosti.

Uz healthy dining restoran, u Termama Sveti Martin može se pronaći i pravi autentični Pub Potkova, u kojem se nude jela pripremljena od 100% domaće hrvatske Black angus juntine, kao što su burgeri ili pak pizze s domaćim namirnicama, a u ponudi su i vegetarijanska jela s najukusnijim, svježim i zdravim lokalnim namirnicama. Poseban doživaljaj u Pubu Potkova je kušanje St. Martin’s piva, kojeg su Terme Sveti Martin stvorile zajedno u suradnji s pivovarom Lepi dečki brewery iz Međimurja.

Međimurska vinska priča

Uzgoj vinove loze, proizvodnja i briga o vinu na ovom su prostoru poznati od antičkog doba. Značajniji razvoj vinogradarstva prepoznaje se početkom 1990-ih. Njegovi nositelji su uglavnom obiteljska gospodarstva koja iz svojih vinskih podruma u Hrvatsku i svijet šalju vina iznimne kvalitete i prepoznatljivih kontinentalnih nota. U proizvodnji se od bijelih sorti ističu preporučene sorte poput graševine, rajnskog rizlinga, moslavca, chardonnayja, sauvignona bijelog, traminca te muškata žutog. Od crvenih vina koja će vam ostati u sjećanju su pinot crni i cabernet sauvignon. Autohtona međimurska sorta vina pušipel osvaja bojom, mirisom i okusom. Proizvodi se iz bijele vinske sorte grožđa moslavac. Međimurski vinari ponosno ga pakiraju u posebne boce, a prilikom posjeta nekoj od vinarija svakako ga isprobajte!

Svake godine u svibnju vinari u Međimurju prezentiraju plodove svog rada, a posjetitelji degustiraju, ocjenjuju i uživaju na raznim predstavljanjima, radionicama i zabavnim druženjima tijekom sada već svjetski poznate manifestacije Urbanovo. Uz ovaj događaj važno je i spomenuti Vinsku cestu, osmišljenu upravo sa svrhom približavanja međimurskih vina, koja obuhvaća put duži od 30 kilometara na kojem u tridesetak kušaonica možete degustirati vrhunska vina, od kojih su neka i dobitnici prestižne vinske nagrade Decanter.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U srcu gornjeg Međimurja, prije točno 30 godina započela je priča koja svakom vinoljupcu, turistu, ljubitelju prirode pruža nove doživljaje. To je priča obitelji Hažić, kod kojih možete uživati u izvanrednim okusima vina, domaćih sokova i najsočnijih jabuka. A nedalo od vinske kuće Hažić, te u blizini Terma Sveti Martin, nalazi se i restoran, koji je dobitnik nagrade za najljepši pogled s terase na kontinentalnom dijelu Hrvatske, restoran Terbotz. Smješten na samom vrhu brežuljka i okružen vinovom lozu, ispod restorana skriva se jedan od najljepših vinskih podruma vinarije Jakopić.

Na kraju možemo reći kako će dolaskom u Međimurje svatko pronaći nešto za sebe, od onih najmlađih gostiju, do onih nešto starijih, a poželjeti će mu se vratiti svatko.

Naslovna fotografija: TZ Međimurske županije

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.