Tematske rute – Ruralni doživljaj u Šibensko-kninskoj županiji

Turističke tematske rute postaju sve više značajan pokretač razvoja, pogotovo u ruralnim odredištima. Ujedno predstavljaju inicijative zajedničkih iskustava i međukulturnog dijaloga, miješanja društvenih skupina i kultura različitog podrijetla. Vodeći se tom idejom, u projektu Rural Experience koji je pokrenula Turistička zajednica Šibensko-kninska definirane su i tematske rute.

ruralni doživljaj šibensko kninska, tematske rute šibensko-kninska
Izvor fotografije: Turistička zajednica Šibensko-kninske županije

Glavni cilj razvoja tematskih ruta Šibensko-kninske županije je potaknuti jačanje vidljivosti turističkih tematskih ruta i njihov značaj na očuvanje, valorizaciju i davanje nove vrijednosti tradicijskoj baštini kroz participativnu interpretaciju i održivi razvoj ruralnih područja.

U ovoj fazi projekta definirano je nekoliko tematskih turističkih ruta Šibensko-kninske županije: Vinska ruta, Ruta maslinovog ulja, Ruta drniškog pršuta, Ruta sira, Medna ruta.

Vinska ruta

Kreiranje Vinske rute  je, obzirom na činjenicu da Šibensko-kninska županija u posljednje vrijeme bilježi značajan rast i razvoj vinara i vinarija, bila logičan slijed razvoja projekta. Na nevelikoj geografskoj površini izmjenjuju se planinska, kontinentalna i mediteranska klima. Ta činjenica pruža sjajne mogućnosti za uzgoj različitih sorti vinove loze – babić uspijeva i u kršu, dok debitu godi hladnoća.

Izvor fotografije: Turistička zajednica Šibensko-kninske županije

Autohtone i internacionalne sorte, suha vina i slatki prošeci, raritetni pjenušci od babića ili maraštine, opoli od lasine ili plavine, izvrsno crno ili bijelo cuvée vino (nastalo miješanjem različitih vrsta grožđa), dio su ponude brojnih vinarija diljem županije, od Primoštena preko Šibenika, Vodica, Skradina Oklaja pa do Knina i Kijeva. Zastanite na svakoj točki rute i provjerite zašto su ove opajajuće kapljice nagrađene svjetskim priznanjima i zašto baš Šibensko-kninska županija uspješno parira slavnim vinskim regijama u Europi i svijetu.  

Ruta maslinovog ulja

Ruta maslinovog ulja je iz sličnih razloga kao i vinska bila neophodna obzirom na veliki broj kvalitetnih ulja. Njih čak sedam osvojilo je zlato na prestižnom svjetskom natjecanju u New Yorku. Ova dragocjena zelena tekućina je na oduvijek svojevrsni začin života na Mediteranu, iznimno zdrava i cijenjena namirnica. Na ruti svakako treba posjetiti kušaonice  i u autohtonom ambijentu kušati neke od najkvalitetnijih hrvatskih ulja.

ruralni doživljaj šibensko kninska, tematske rute šibensko-kninska
Izvor fotografije: Turistička zajednica Šibensko-kninske županije

Ruta drniškog pršuta

Ruti drniškog pršuta ne treba posebno predstavljanje – ova delicija svjetske slave govori svim jezicima! Pršut sušen na poseban način šiban burom Miljevačkog platoa, posebna je delicija koju je i britanski dvor prepoznao te je služen i na krunjenju kraljice Elizabete II. Treba kušati sve i prepustiti se rapsodiji okusa.

ruralni doživljaj šibensko kninska
Izvor fotografije: Turistička zajednica Šibensko-kninske županije

Ruta sira

Idealan dodatakdrniškom pršutu krije Ruta sira. Spravljen na tradicionalni način naših predaka, od provjereno domaćeg svježeg mlijeka, sir je vrhunska delikatesa s mirisom i okusom nepreglednih pašnjaka i aromatičnog bilja. Ovčji, kravlji, kozji, mladi ili sir iz mišine samo su neke od vrsta koje se moraju probati. Nikako se ne smije preskočiti Basa – izvanredni pađenski sir od kravljeg mlijeka.

tematske rute šibensko-kninska
Izvor fotografije: Turistička zajednica Šibensko-kninske županije

Medna ruta

Medna ruta najslađa je od svih ruta. Nudi lepezu okusa od livadnog i bagremovog iz zaleđa, do lavandinog i kaduljinog s Kornata. Kao jedina namirnica koja do potrošača dolazi u gotovo nepromijenjenom obliku, med će zasladiti vaše nepce i ojačati imunitet u dugim zimskim danima.

Zaokružena priča – Šibensko-kninska županija i njene tematske rute

Iznimna gastronomska raznolikost još je jedan od aduta Šibensko-kninske županije. Na ovom području vješto se ujedinjuju sočne kontinentalne delicije s laganim i ukusnim morskim specijalitetima. Čuveni skradinski rižot, bižoti – jegulje iz Krke te nezaobilazna jela ispod peke – janjetina, teletina ili pivac s krumpirima, a po potrebi i hobotnica, samo su neka jela koja se ne smiju preskočiti.

///Dalmatinski okusi: Pašticada šibenskog kraja iz obiteljske kuharice

tematske rute šibensko-kninska
Izvor fotografije: Turistička zajednica Šibensko-kninske županije

Ljubitelji ribljih jela će se zadovoljiti gregadom, brudetom, lešadom i pidoćama. Nakon toga se mogu zasladiti tradicijskim desertima – smokvenjaci, neodoljivi prženi slatki bademi, čokolatini s domaćim džemovima od smokve, murve i oskoruše, a opojne note meda, oraha i rakije od ruže slavne skradinske torte, obilato zalivene čokoladnom glazurom, dugo će ostati uspomeni.

Izvor fotografija: Turistička zajednica Šibensko-kninske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.