The Guardian: hrvatske destinacije za održivi odmor u 2022. godini

The Guardian je uvrstio Hrvatsku na popis održivih ideja za odmor o kojima sanjamo. Radi se o 22 destinacije koje su izabrali putopisci britanskog dnevnika. Među njima ponajviše je zaštićenih prirodnih, kulturnih i povijesnih ljepota, kojima je zajednička održivost.

Šetanje, biciklizam, obnovljiva energija, tolerancija, vožnja vlakom, hrana… neki su od razloga zbog kojih su istaknute destinacije na ovom popisu. To je još jedan pokazatelj kako današnji turisti traže poseban doživljaj na svom putovanju.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj takvih destinacija sve je više, no u članku The Guardiana novinarka Mary Novakovich posebno je istaknula područje koje UNESCO u rujnu prošle godine proglasio prvim petdržavnim rezervatom biosfere. Naravno, radi se o rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav.

Podsjetimo, to je najveće zaštićeno riječno područje u Europi koji se proteže područjem Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije. Na gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnog toka, prvi je te vrste u svijetu i međunarodni je primjer sinergije zaštite prirode, klimatske otpornosti i održivog razvoja. Zbog jedinstvenih staništa i brojnih rijetkih vrsta, ovaj je rezervat biosfere također znan i kao Europska Amazona.

Unutar rezervata biosfere nalazi se i mreža od 13 zaštićenih područja koja naglašavaju ekološku važnost rijeka, a uključuju i svjetski poznati Park prirode “Kopački rit”, te Regionalni park “Mura-Drava” u Hrvatskoj.

I upravo su ova dva parka posebno istaknuta u članku. U Kopačkom ritu tako, navodi autorica, možete krenuti u obilazak malim čamcem duž njegovih plovnih putova kako biste promatrali ptice. Nadalje može se i unajmiti bicikl za vožnju po prekrasnim ravnim stazama parka. 

Drugo područje nije toliko poznato britanskim posjetiteljima. Tamo gdje se Mura susreće s rijekom Dravom uz mađarsku granicu kod sela Legrad, nalazi se posebno zaštićeni rezervat prirode Veliki Pažut, koji se nalazi unutar Regionalnog parka Mura-Drava i ekološke mreže Republike Hrvatske.

Na rijeci vozi čamac na solarni pogon iz kojeg se mogu uočti rijetke ptice, među njim i mala čigra. U ponudi je i najam bicikla uz Dravu kojim se posjetitelji mogu uputiti u unutrašnjost starom biciklističkom stazom Željezna zavjesa EV13 do lijepog baroknog grada Koprivnice. Za nastavak istraživanja destinacije predlaže se posjeta selu Hlebine, rodnog mjesta hrvatske naivne umjetnosti. Za završetak posjete predlaže se kupanje u Šoderici, jezeru koje stvara Drava, i hladnim pivom u jednom od kafića uz jezero.

Naslovna fotografija: Ušće Drave u Dunav/ Ante Gugić, izvor: WWF

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.