The Guardian uvrstio Imotski među top destinacije za ovu godinu

Renomirani britanski dnevni list The Guardian prije nekoliko dana je objavio preporuku 23 europske destinacije u koje se treba zaputiti na odmor ove, 2023. godine. Među poznatim europskim odredištima poput Leipziga, Malage i Kopenhagena, našlo se i jedno hrvatsko mjesto – Imotski, stari grad smješten na jugu Hrvatske, na raskrižju Dalmatinske Zagore i Bosne i Hercegovine.

Imotski ima sva obilježja primorskog grada, zahvaljujući ponajviše klimi i urbanoj arhitekturi stare gradske jezgre. Kamene kuće, strme uske ulice s kamenitim stepenicama svjedoci su nekadašnjeg izgleda ovog mjesta čija je stara jezgra i zaštićena. Nekoliko zgrada sa lijepim pročeljima i okovnim ogradama iz doba secesije, govore o stilskim strujanjima koja nisu mimoišla ni ovu sredinu.

The Guardian je ovaj kraj opisao kao jednu od najljepših hrvatskih regija u unutrašnjosti. Dalje opisuje jedanaest jezera prošarano krškim krajolikom koji okružuje grad Imotski, i kaže kako najdramatičnije, Modro jezero, graniči s gradom. Žbunjem obrasle vapnenačke litice uzdižu se iz goleme vrtače ispunjene živoplavom vodom. U ovom jezeru mogu plivati ​​oni koji slijede vijugavu stazu do dna doline, kaže the Guardian, a uz Park prirode Biokovo, Imotska jezera su kandidat za dobivanje statusa UNESCO-a 2023. godine.

I doista, Imotska jezera fascinantnim strmim liticama i prelijepim bojama svojih čistih i bistrih voda plijene nezemaljskom ljepotom. A uz sva jezera u Imotskoj krajini – koja su nastala urušavanjem podvodnih špilja – vežu se brojne legende vrijedne istraživanja. Dodat ćemo kako ovo sktiveno blago hrvatske unutrašnjosti vrvi i pričama o stećcima, vjerovanjima, praznovjerjima, Biokovskim vilama, kletvama, trgovcima leda iz Biokovskih špilja, kamišnicima, francuskoj cesti, obradi kamena i klačini, a s nekima od njih se možete pobliže upoznati OVDJE.

Članak The Guadiana dalje navodi kako se u imotskom kraju može zabaviti na mnogo načina: vožnjom kajakom rijekom Vrljikom, planinarenjem brdima, uživanjem u pogledu sa srednjovjekovne tvrđave Topana u Imotskom, te obilaskom vinograda.

Ni gastronomska ponuda nije zanemariva – nedavno je u Imotskom otvoren i ambiciozan restoran Tri Sunca, koji nudi petoslijedni jelovnik posvećen klasicima iz Imotskog poput šalamaštranog telećeg jezika i celera, friganih žabljih krakova, mente i ljute šalše, “rafiola” punjenih tingulom od domaće kokoši, suvremene verzije pašticade 2.0 i omiljenog paradižota kao deserta. Vinska karta im je fokusirana na dalmatinska i hercegovačka vina

Trebate li još neki razlog da bi se upustili u upoznavanje s Imotskim?   

Naslovna fotografija: Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.