Tisućljeća kulinarstva – mirisi povijesnih kuhinja ponovno će zavladati Žumberkom

Već tradicionalno u rujnu Žumberak će zamirisati mirisima tradicionalne povijesne kuhinje. Manifestacija “Tisućljeća kulinarstva” ove će se godine održati u donekle drugačijem ruhu.

U subotu 17. rujna, u Posjetiteljskom centru u Budinjaku, očekuje vas zanimljiv i zabavan program. U njemu ćete, kroz radionice, moći više doznati o rimskoj i srednjovjekovnoj kuhinji uz pomoć članova Reda Čuvara grada Zagreba.

Program započinje u 10 sati stručno vođenim obilaskom po poučnoj stazi “Staza kneževa”. Radi se o kružnoj stazi s deset različitih i jedinstvenih priča, a “zeleni vremeplov” vratit će vas tisućama godina unazad. Moći ćete tako upoznati jedinstvene prirodne i povijesne zanimljivosti koje krije Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje.

Nakon dvosatne šetnje, u podne sudionici se raspoređuju u radionice rimske i srednjovjekovne kuhinje te uz voditelje započinju s pripremom jela uz ložišta na otvorenom prostoru. U popodnevnim satima, po završetku kulinarskog dijela voditelj rimske kuhinje održat će predavanje o rimskoj medicini.

Tako će vas u rimskoj kuhinji dočekati voditelj rimske radionice, pomoćnik voditelja rimske radionice i stražar. Svi oni bit će odjeveni kao pripadnici Šeste legije Herkulije, legije prisutne na hrvatskom povijesnom prostoru u četvrtom stoljeću na dunavskom limesu. Slično će biti i u srednjovjekovnoj kuhinji gdje će voditeljica, pomoćnik i stražar biti odjeveni u srednjovjekovnu odjeću i opremu.

U povijesnom šatoru bit će izloženo rimsko i srednjovjekovno posuđe i pribor za kuhanje uz prateće prezentacije. Nakon radionica, tijekom poslijepodnevnog druženja, voditelj rimske radionice će održati pokazno predavanje o rimskoj medicini uz prikaz kiruških alata, lijekova, pribora i biljaka.

Broj sudionika manifestacije “Tisućljeća kulinarstva” je ograničen na 40 osoba, odnosno aktivnih sudionika kulinarskih radionica, a sudjelovanje na radionicama je besplatno. Sudionici se mogu prijaviti na e-mail adresu, a više informacija o prijavi doznajte na POVEZNICI.

Izvor fotografija: JU PP Žumberak-Samoborsko gorje

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.