Prijedlog za izlet: Šetnja do najljepših vidikovaca oko Zagreba

Područje Zagrebačke županije nije naročito visoko – najviši je vrh Sveta Gera s 1178 metara koja je i najviši vrh kontinentalne Hrvatske. Brdoviti i brežuljkasti predjeli nalaze se uglavnom na zapadnom, nešto manje i na južnom dijelu Zagrebačkog zelenog prstena. Za planinarenje i šetnje po visinama najpogodnije je i najpopularnije Žumberačko i Samoborsko gorje. Ako oko Zagreba i nema vrtoglavo visokih vrhova i alpinističkih izazova, ne znači da nema mnoštva atraktivnih pješačkih staza usred čiste i netaknute prirode. A jedna od nagrada na kraju svakog izleta i planinarskog pohoda dolazi u obliku pogleda koji puca na okolicu. Vjerojatno će svaki šetač lako naći neki vidik koji će ga zadiviti, pa ovaj popis vidikovaca shvatite tek kao orijentir ili dobar početak.

JAPETIĆ

879 metara iznad mora, Japetić je najviši vrh Samoborske gore i omiljeno izletište. Na jednoj od staza, nedaleko od vrha uzdiže se vidikovac izgrađen 1889. godine, kad i Eiffelov toranj. Nije ni čudo da je pod zaštitom Ministarstva kulture. Željezna piramida-vidikovac visoka je 12 metara, a do 1960. bila je na vrhu Medvednice. S nje se pruža nezaboravan pogled na obližnje vrhove Sljeme, Oštrc, Okić, Klek, Plešivicu, Sv, Geru, pa i Bjelolasicu, Risnjak, a za vedra vremena čak i prema Alpama. Malo iznad Piramide, na vrhu strme livade je popularni planinarski dom Žitnica, s čije vas terase također čeka lijep otvoren pogled na svetojanske brege i Pokuplje u daljini.

SAMOBOR– TEPEC I STARI GRAD

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na šumskoj šetnici iznad Starog grada u Samoboru smjestio se vidikovac Tepec. Današnji toranj podiglo je 2007. godine lokalno društvo inženjera na mjestu stare drvene piramide koja je tu stajala od 1913. do 1946. godine.  Iako se nalazi na samo 368 metara nadmorske visine, kad se popnete na ovu čeličnu konstrukciju visoku 14 metara, Samobor i okolica doslovno su vam na dlanu.
Na brdašcu visokom 250 m koje se uzdiže iznad današnjeg Samobora od 13. stoljeća stoji srednjovjekovna utvrda. Danas je to tek zapuštena ruševina, a osim povratka u slavnu prošlost i viteške dane, posjet će vam pružiti i impresivan pogled na slikoviti samoborski krajolik. A jeste li znali, da je baš ovdje Jackie Chan umalo umro snimajući Božji oklop?

Prije je bujalo životom, a sada je ostao samo jedan divan spomenik razornom zubu vremena. Brojni su plemići i kraljevi kroz stoljeća bili gospodari Samobor-grada, od češkog kralja Otokara, koji ga je izgradio 1268., pa sve do Arpadovića, Frankopana, Erdodyja, Matije Korvina i brojnih drugih obitelji plave krvi. Kako su se mijenjali vlasnici, tako se mijenjao i ovaj dvorac. 1902. godine, Stari grad završio u vlasništvu Samobora za 5.293 krune. Od tada se pokušava obnoviti, ali nijedan pokušaj nije urodio plodom. No, možda i bolje, jer dvorac u ovoj formi ima neku čaroliju koju možda ne bi imao da nije baš u ovakvom stanju. U njemu biva neki duh vremena, krije se među zidinama i pliva među okolnim stablima. Ovo mjesto uistinu diše nekom posebnom energijom. Utvrda se nalazi u šumi na ovim koordinatama.

PLEŠIVICA

Plešivica je sa 779 metara drugi vrh Samoborskog gorja, u kraju najpoznatijem po vinarstvu. Za uspon se izletnicima nudi nekoliko staza, a na vrhu čeka željezna piramida za razgledavanje visoka pet metara. Prvi takav vidikovac postavljen je davne 1881., ali stradao je, kao i nekoliko kasnijih verzija. Današnje izdanje stoji od 1957. godine, a nudi inspirativan pogled na pitoma sela i vinograde. Moguć je i susret s paragliderima, kojima je Plešivica omiljeno poletište. Plešivica je raj za ljubitelje vina, a Plešivička vinska cesta jedna od najpopularnijih u Lijepoj našoj.

SVETA NEDJELJA VRH KOZJAK

Svetonedeljski brežuljci blagi su i razgranati, ispresijecani stazama, vinogradima i poljima, idealni za laganu rekreaciju. Najviši vrh je Kozjak, s jedva 300 metara nadmorske visine,  a na njemu stoji radiotelevizijski toranj. S Kozjaka ćete uhvatiti predivan pogled na sve strane i upiti zdravu dozu zelenila. Šetnja do Kozjaka trajat će maksimalno dva sata, a užitak u pogledu je zajamčen. Cijelu rutu s uputama pronađite ovdje.

LOVIĆ PREKRIŠKI ŽUMBERAK

Lović Prekriški, nekad Lović brdo nalazi se sjeverno od Ozlja i zapadno od Krašića.  Do njega se stiže automobilom  iz Krašića preko Jezerina prema Vivodini – Kamanje. Kada stignete na vidikovac prvo što ćete uočiti je tabla s tekstom Davorina Trstenjaka (1848.-1921.) pedagoga, prirodnjaka i putopisca o ljepoti samog vidika: “Tko nije bio na Loviću Prekriškom, taj se nije nagledao hrvatske ljepote!”. Osim prekrasnih vidika koji jednako plijene u svim godišnjim dobima, možete uživati i u šetnji prekrasnom prirodom. Žumberak je prošle godine bio hit sezone, a atraktivan je i zimi. Ovamo se dolazi radi uživanja i rekreacije u iskonski čistoj prirodi, u bogatom biljnom i životinjskom svijetu, ali i u ostacima zanimljive povijesti. Put i odredište koje izaberete prvenstveno će ovisiti o vašim osobnim preferencijama, jeste li više nabrijani sportski tip ili izletnik laganijeg tempa.

SVETOKRIŠKI VIDIKOVAC

Arheološki nalazi kazuju da je maleno selo Sv. Križ Brdovečki kraj Marije Gorice bilo je naseljeno još u željezno doba. Prvi stanovnici vjerojatno su izabrali to mjesto zbog prikladno uzvišenog položaja s kojeg se vidi cijela dolina uz rijeku Savu. Brdo Sveti Križ s visinom od 310 m najviša je točka pa je ovdje vidikovac s kojeg pogled seže na sve četiri strane svijeta, od Samoborskog i Žumberačkog gorja, Medvednice, pa sve do Maceljskoga gorja, slovenskih dolina Sutle i Save i dalekih vrhova Alpa.

VUKOMERIČKE GORICE

Turopolje je prvenstveno nizinski kraj, a tek se na jugu blago uspinje zahvaljujući Vukomeričkim goricama. Nezahtjevna poučna pješačka staza Šumarica odličan je način za upoznavanje s prirodom turopoljskog kraja. U sklopu nje je vidikovac Lakovica nedaleko od naselja Kozjača, na visini od 232 metra, s kojeg se vide Medvednica, Samoborsko gorje i Klek u daljini. Nešto niži je Jurašćak, najviši dio južnoga grebena Vukomeričkih gorica. Iako ljudi ovdje nisu podigli nikakav vidikovac, priroda se pobrinula da s male visoravni uživate u pogledu na Pokuplje, Kordun i Banovinu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Zanimljiva je i ruta biciklima po zelenom zagrebačkom prstenu o kojoj smo već detaljno pisali ovdje.

Izvor: Around Zagreb

Naslovna fotografija: Turistička zajednica Zagrebačke županije

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije