Trebate li razlog za obilježavanje Međunarodnog dana morskih sirena?

Znate li da je danas Međunarodni dan morskih sirena? Osmislili su ga – naravno – Amerikanci, ali kako se i u našem Jadranu pronađe poneka sirena, red je da ga obilježimo i mi.

Predaje o ovim čudnim morskim bićima – napola ljudima, napola ribama – kruže svijetom već tisućljećima. Prve priče o ovim tajanstvenim stvorenjima pričale su se još prije 3 000 godina u drevnoj Asiriji. Diljem svijeta različito su ih opisivali i objašnjavali; znamo za javansku božicu mora koja povremeno poprimi oblik sirene, znamo za slavenske Rusalke, sirene koje obitavaju u rijekama i jezerima, no nama najljepša priča o sirenama je ona koja se veže za antičkog junaka Odiseja.

Mnogi su uvjereni kako je Homer Odisejeva lutanja smjestio u naš Jadran. Primjerice, Dubrovčanin Aristid Vučetić potrošio je desetljeća svojega života na dokazivanje te teze.

Priča nam govori da je Odisej umakao Sirenama, nakon što ga je čarobnica Kirka – koja je obitavala na Korčuli – upozorila na ta bića koja bi ga mogle uništiti. Savjetovala mu je da začepi uši ili – ako baš mora čuti njihov pjev – bude privezan za jarbol, tako da ne može slijediti zvuk i tako postati nepovratno izgubljen. Homer piše da su te nezgodne Sirene živjele na otoku Hadu, a danas se čuju teze kako je Had zapravo jadranski otočić Lirica, koji leži južno od središnjeg dijela poluotoka Pelješca.

Nakon te dogodovštine, vele da je put Odiseja odveo do Mljeta. Negdje u blizini otoka zahvatila ga je velika morska oluja, a njegov se brod razbio o oštre stijene hridi Ogiran. Kako bi spasio živu glavu, Odisej je morao otplivati do najbližeg kopna, a usred pobjesnjelog mora pred njim se otvorila rupa u zemlji u koju je uplivao. Bio je to ulaz u špilju u kojoj je pronašao zaklon od nevremena.

Na Mljetu je potom proveo sedam godina, zatočen u ovom raju na zemlji kojeg Homer naziva Ogogija. Na otoku pitoresknih uvala, toplog mora i zavodljivog mirisa borova živjela je nimfa Kalipso koja ga je godinama držala zatočenog svojim ljubavnim čarima i obećanjima o besmrtnosti ako ostane s njom.

Nesretni zarobljenik Odisej oslobođen je tek na zapovijed Zeusa. Kalipso je nevoljko poslušala riječ gospodara Olimpa, pa se antički junak naposljetku ipak vratio domu i vjernoj supruzi.

Legenda tu završava, a u Odisejevu se špilju uselilo jedno neobično stvorenje. Dugi je niz godina špilja bila prirodno stanište jednog od najrjeđih sisavaca na svijetu – sredozemne medvjedice. Sredozemna je medvjedica jedini tuljan Mediterana, a u našoj je pučkoj interpretaciji povezana s morskom djevojkom, mitskim bićem iz usmenih predaja kojem glas ‘nalikuje nekom pjevuljenju’, kako je zabilježio začetnik moderne ekološke misli u Hrvatskoj, Tomislav Macan.. Ovo je morsko biće najrjeđi perajar, ali i jedan od najugroženijih sisavaca na svijetu. Sredozemna je medvjedica nekada bila stanovnik Jadrana, a zna se da je 1964. ubijen zadnji primjerak koji je živio u hrvatskom dijelu Jadrana.

I tu se priča vraća na svoj početak: nedavno je, nakon dugih 40 godina, u akvatoriju Mljeta uočena sredozemna medvjedica. Ne znamo je li se ova sirena ili morska djevojka nastanila u Odisejevu špilju i vabi li svojim ‘pjevuljenjem’ mornare, no znamo da je njezino pojavljivanje svima nama dovoljno dobar razlog za obilježavanje Međunarodnog dana sirena.

Naslovna fotografija: Pixabay, Autor: Ivan Bagić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.