Trkači na platformi Run Croatia odabrali 10 najboljih ruta za trčanje u Hrvatskoj

Run Croatia je zanimljiva platforma i projekt koji promovira Lijepu našu kroz trčanje. Trčanje je trend koji neprestano raste, a podaci govore kako 50 milijuna stanovnika Europske unije redovno trči, te godišnje troši oko 9.6 milijardi eura na svoj atletski hobi.

Ova platforma ‍upravo kroz trčanje promovira hrvatski turizma i pojedinačne destinacije, razvija privlačne sadržaje koji potiču produljenje turističke sezone, nadograđuje naš turizam kao reprezentativni brend, ali i educira građane o pozitivnom učincima zdravog načina života.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Donosimo prijedlog 10 najboljih ruta za trčanje koje su preporučili trkači. Naime ovih 10 ruta je odabrano u natječaju koju je Run Croatia inicirao na svojim društvenim mrežama gdje su upravo trkači opisali svoje najdraže staze u Lijepoj našoj. Stoga je ovo i najrelevantnija lista trkačkih ruta ikad objavljena.

Bošana (Pag) – kampSv. Duh – Bošana (Pag), 14 km, 230m+

Ova staza za trčanje nalazi se na otoku Pagu, na staroj uglavnom makadamskoj cesti iz Paga prema Novalji. Staza počinje u Bošani, dijelu grada Paga do kojeg je vrlo jednostavno doći. Iz grada ide se u smjeru sjevera, cestom uz more. Otprilike kilometer nakon zadnjih kuća koje spadaju pod Pag počinje Bošana, malo izdvojeno mjesto posebno po šumi kojom je prekrivena. Nakon još otprilike kilometar i pol doći ćete do kraja Bošane gdje ćete uočiti tablu koja označava posebni rezervat šumske vegetacije. Tu je mali parking gdje možete ostaviti automobil i usput se spustiti malo niže kako biste vidjeli prekrasnu plažu Rozin bok.

Prvih kilometer i pol trči se kroz šumu po asfaltiranoj cesti do Svete Marije, mjesta s nekoliko kuća. Nakon Sv. Marije nastavlja se po makadamu. S lijeve strane počinje vrlo strma staza za najviši paški vrh, Sveti Vid (351 m), a s desne strane ide pogled na niz čudesnih plaža; Paška vrata i Velebit. Nakon nešto više od 2 km s desne strane nalazi se standardna pozicija za fotografiranje, oznaka za 15. meridijan koji tamo prolazi. Slijedi još jedno mjesto za samo par kuća, Sveti Marko. Staza nastavlja uz niz uvala-plaža, od kojih posebno valja istaknuti 750 metara dugačku plažu Filino. Dio puta do plaže Filino je “najteži”, radi se o nekih 500 metara stalnog laganog uspona. Nakon toga slijedi lagano spuštanje prema kampu Sveti duh.

S lijeve strane proći će te pored stare jame za iskop pijeska, a na tom dijelu očekujte česte susrete sa stadima ovaca. Kraj ovog dijela staze je valovit, prvo ide uspon i dolazak na asfaltirani dio ceste potom silazak do ulaska u kamp Sv. Duh. Staza je u jednom smjeru dugačka 7 km. Za one željne veće dužine, predlažem da iznad kampa pretrče cestu Pag – Novalja i makadamskim putevima nastave do Gajca, apartmanskog naselja blizu Novalje, što će im donijeti novih 5 km u jednom smjeru.

Ovu stazu predložio je Alan Sinovčić

Dramalj, Crikvenica

Staza ide uz more bez velikih uspona, ujutro je najbolja jer je u hladu. Nakon samo kilometar dolazi se do Kačjaka, malog poluotoka koji ima trim stazu i zamišljen je kao sportski kompleks. Pogled gleda na Krk, uvalu Klimno i nježno osunčanu bonacu u rano jutro. Otrčite krug po poluotoku koji možete i produžiti nazad prema početku, prema Jadranovu po novoj cesti ili prema početku pa skroz uz obalu do Selca.

Za svakoga po nešto. Svima koji se zateknu u Crikvenici, ova ruta je super! Najbolje je kad sretneš ekipu koja se vraća iz izlaska – ističe u objavi Pero Petra.

Rt Kamenjak, Premantura, Istra

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na najjužnijem dijelu Istre smješten je poluotok Kamenjak. Miris ljekovitog bilja i soli, zujanje pčela i žamor mora na Kamenjaku se najbolje može doživjeti u rano proljeće i kasno ljeto. Prije gotovo 100 milijuna godina Kamenjakom su hodali dinosauri, a danas u ljetnim mjesecima sve vrvi od hodača, trkača, biciklista i automobila. Rt Kamenjak je prepun makadamskih cesta, uskih puteva i biciklističkih staza.

Krug od 15-20 km sa 150-ak metara nadmorske visine može se postići spajanjem Gornjeg i Donjeg Kamenjaka. Ako vam je start u centru Premanture kod Crkve i tornja, krenite prema sjeveru u smjeru Pule. Negdje stotinu metara od table da napuštate Premanturu skrenite blago u lijevo te nastavite makadamskom cestom lagano se uspinjući do vrha Gornjeg Kamenjaka na kojem se nalazi veliki križ. S tog mjesta „puca“ lijep pogled na Pulu i Volme prema sjeveru, Pomer i Medulin prema istoku te na sami Rt Kamenjak prema jugu.

Krenite natrag spuštajući se po nizbrdici 100 metara te skrenite prvo desno kako bi trčali uz pogled na pučinu sa zapadne strane te opet izbijate na poznatu stazu kojom se vraćate na sami ulazak u Premanturu. Iza sportskog igrališta skrenite desno na asfaltiranu cestu koja vodi do službenog ulaza u Kamenjak – kućice sa rampom. Dalje imate više staza do samog Rta, a preporuka je da krenete prema uvali Polje i nakon toga uskim putevima cijelo vrijeme trčeći uz more obiđete preostale uvale do Safari bara. Tu možete podijeliti makadamsku cestu s autima ili proći istočnu stranu Kamenjaka kako bise opet vratili u centar Premanture i na svoju početnu točku, naglašava Domagoj Kranjčec koji je predložio ovu stazu.

Slavonski Brod, uz rijeku Savu‍

Polojska cesta u Slavonskom Brodu je ne zaobilazna ruta za sve rekreativce pa samim time i trkače. Neformalni start trkačke rute je kod kompleksa sportske dvorane Vijuš i gradskih bazena smještenih tik uz rijeku Savu. Ima veliki parkirni prostor, kao i odličan plato za zagrijavanje.

Ruta kreće od bazena tzv. polojskom cestom prema jednoj od najljepšoj riječnih plaza u Hrvatskoj Poloju. Cijela dužina je asfaltirana, a može se trčati i po travnatom terenu uz stazu. Staza prolazi cijelom dužinom pored rijeke Save, konkretnije uz prekrasnu splavarsku ulicu, a uz rutu se nalaze sprave za vježbanje i skate park.

– Od bazena do Poloja dužina je 2,5 km. Na Poloju je zaokret, uz napomenu da možete i produžiti rutu, mi ju zovemo džepovi, kružeći oko kućica neposredno uz veliku pješčanu riječnu plažu, pojašnjava Boris Predmerski koji je predložio ovu stazu. Za one koji su željni malo više prirode, mogu dio puta trčati i kroz šumski dio te osjetiti malo trail ugođaja.

Na stazi se nalazi tri replike starih slavonskih dvorišnih pumpi s vodom i nemate potrebu nositi sa sobom osvježenje.

Vraćate se istom rutom prema bazenima gdje zaključujete otrčanih 5km. Ali tu nije kraj. Željni veće dužine produžujete uz Savu prema mostu. Trčite prekrasnom savskom šetnjicom Kejom do mosta nešto kraćom dužinom od 2km gdje radite zaokret.

Uz taj dio puta će Vas nezaobilazno pratiti kajakaši, šetači. Trčat ćete pored baroknog Franjevačkog samostana, pored Trga Ivane Brlić Mažuranić, glavnog gradskog trga koji je 2006. dobio nagradu HTZ-a za najljepši trg u Hrvatskoj.

Ispod mosta slijedi zaokret, pozdravljaju Vas usidreni riječni brodovi i ribiči s jedne strane, a s druge strane barokna i veličanstvena Tvrđava brod. Vraćajući se natrag ste trčali nepunih 10km, ali s gore spomenutim džepovima na Poloju, imate desetku nogama.

To je ta trkačka nezaobilazna ruta u Slavonskom Brodu. Spomenuli smo gore Tvrđavu brod! Ona je trkačka priča za sebe. U samom centru grada kilometri kruže kroz staze po najveće utvrđene barokne građevine u Hrvatskoj i jedne od najvećih u Europi. Trčanje kroz barokne kazamate i tvrđavske tunele Vas vrati u sekundi u 18.stoljeće kada je i nastala. U njoj se organizira jedinstveni “Kros u Tvrđavi”, kao i “Slavonska trka” koja kreće i završava u Tvrđavi.

Šibenik, šetnica Sv. Ante

Ruta je udaljena 5,6 km od Šibenika i proteže se uz more odnosno Kanal Svetog Ante u neposrednoj blizini Tvrđave Svetog Nikole. Stazu ili šetnicu koriste mnogi ne samo zbog prekrasnog pogleda nego je podloga svršena za trčanje ili hodanje. Dvije godine se njome trči i Šibenski triatlon i svi sudionici su oduševljeni. Ova staza našla se na popisu nakon prijedloga trkačice Ljiljane Šarić.

 Ludbreg, ruta Crazy Hill Trail

Jedna od polaznih točaka je Otok mladosti – mala zelena oaza u centru Ludbrega omeđena rijekom Bednjom uz mnoštvo jezera, raj za životinje, ali i ribolovce. Nakon što se pretrči Otok, prolazi se pored rasadnika jabuka, polja kukuruza te strmih vinograda pa sve do šume koja obiluje mnoštvom skrivenih klanaca i potočića. Kod zadnjeg uspona i netom prije posljednjeg spusta imat ćete pogled na cijeli Ludbreg. Divota! Trail je idealna prilika da naširoko prezentiramo sve ljepote našeg kraja, naše ljude i običaje.

Mali Lošinj

Neki od kadrova su sa staze kojom veliki broj turista trči i prema mišljenu predlagatelja Gorana Todorova možda 10-13 km sigurno najljepših staza koje je trčao, ako ne i najljepša, a trčao ih je dosta.  Zvuk valova, posebni miris šume i bora, skrivene uvale i pjesma galebova, jednom riječju raj.

Iz smjera hotela Vespera, preko kampa Čikat, do starog odmarališta Petrokemije i dalje još nekih 3 km. Možda ukupno 10 km – 13km vodi vas možda jedna o najljepših svjetskih šetnica. Lošinj je poznat i inače po lječilištu za dišne puteve, a kada udahnete ili udišete taj zrak tamo, mirisi je ovdje posebniji nego igdje, a vidici koji vam se iza svakog novog zavoja iznova otvaraju jednostavno oduzimaju dah. Staza je uređena i relativno ravna cijelim putem, vodi vas uz more, pored kampova i hotela.

Poseban pogled imat ćete cijelim putem i poseban neki zen osjećaj dok trčite. Nakon starog odmarališta Petrokemije negdje cca 3 km završava asfaltirana staza, ali je moguće trčati i dalje uz stazicu profila lakšeg traila još cca 2km u smjeru grada.

Otočac

Gacka dolina, udaljena na sat i pol vremena vožnje od Zagreba, Rijeke ili Zadra, poznata po prekrasnoj rijeci i prirodnim ljepotama, idealno je mjesto za pješačenje, trčanje, planinarenje ili biciklizam. Članovi trkačke sekcije Sportskog Kluba Otočac za Vas su izdvojili jednu zanimljivu cestovnu stazu duljine 10 kilometara.

Staza je kružnog oblika, započinje i završava u Gradskom parku u Otočcu. Velikim dijelom prati rijeku Gacku s obje strane obale prolazeći kroz planinske, ali pitome pejsaže Gacke doline. Staza ima ukupnu elevaciju 74 metra.

– Staza započinje u Gradskom Parku Otočac (A) u smjeru zapada i skreće ulijevo prema ulici bana Josipa Jelačića (B). Zatim se kroz ulicu Luka (C) nastavlja ravno te daljeprema selu Prozor (D) sve do Prozorskog doma (E) kod kojega se skreće prvo desno pa na sljedećem križanju prije mosta lijevo. Dalje se ide ravno blagom uzbrdicom sve do Orešković mosta (F), nakon kojeg se skrene desno prema Šatrićima (G). Na prvoj sljedećoj raskrsnici, skreće se desno blagom uzbrdicom do Obilja (H) i dalje bez skretanja sve do Lučkog mosta (I). Nakon mosta skreće se lijevo i kroz Luku (J) i ulicu bana J. Jelačića (K) vraća u Gradski park Otočac (L), preporučio je u natječaju za najbolju stazu Josip Laškarin.

Planinarski dom Paklenica – Ivine vodice

Staza kreće od planinarskog doma “Paklenica” i ide do planinarskog skloništa “Ivine vodice”, u 1 smjeru ima 5.5km, a nagib je 12.2%. Između svih staza NP Paklenica, ova se ističe svojom estetikom i jednostavnošću, ujedno je i jedna od najlakših staza, blagi nagib (zadnja 1/3 je najstrmija ) , utabani zemljani single-track.

Kod planinarskog doma postoji bazen u kojem se u ljetnim mjesecima možete okupati i oporaviti s obzirom na to da se temperatura vode kreće oko 15°, na Ivinim vodicama se uvijek možete uhvatiti sjekire i iscijepati malo drva te tako začiniti svoj trening. Staza cijelo vrijeme prolazi kroz šumu što je idealno za vruće mjesece. Sve u svemu pravu poslastica za trail trkače i cestovnjake željne čistog zraka, naglašava u svom prijedlogu Andrija Savić.

Učka

Ruta kreće iz Moščeničke Drage. Uz obalu se kreće putem 750 stepenica do mjesta Moščenice s kojega vidik gleda na Rijeku i Kvarner. Iz Moščenica se zatim dalje penje put prema Maloj Učki. S Male Učke krenete prema predivnom vidikovcu Babin Grob na kojem je smješteno sklonište i kućica za prenoćište. Nazad s Male Učke idete na “sedlo”, a možete skrenuti i na na Suhi Vrh.

Put nastavljate na Vojak s kojega se vidi pogled na cijelu Istru, otoke, Risnjak i slovenske vrhove. – Opcija je puno na Učkoj, ali meni osobno ova ruta najdraža – zaključuje predlagatelj ove staze Marko Jelić.

‍Naslovna fotografija: Dorian Dražić-Karalić

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.