Tvrđava Barone – velika priča male Fortice

Tvrđava Barone prepoznatljiv je spomenik kulturne baštine grada Šibenika i jedinstvena turistička atrakcija koja kombinira prošlost, sadašnjost i budućnost prikazujući okolnosti vitalnog povijesnog događaja modernom tehnologijom, a istovremeno promovirajući proslavljenu Mediteransku prehranu i način života.

Najmanja od šibenskih fortifikacija, obnovljena Tvrđava Barone, svečano je otvorena prije pet godina, točnije 29. siječnja 2016. Peta, jubilarna obljetnica, prigoda je za osvrt na ono u što je tvrđava izrasla. Naime, u proteklom razdoblju Tvrđava Barone je postala i kulturna i turistička atrakcija, europski prepoznat primjer dobre prakse u upravljanju kulturnom baštinom, mjesto koje povezuje lokalne poduzetnike i proizvođače, intimna pozornica pod zvijezdama koja privlači ljubitelje kvalitetnih večernjih programa, mjesto za učenje o povijesti grada, mjesto za igru, za uživanje u pogledu, kavi…

YouTube kanal Tvrđava kulture Šibenik
Članak se nastavlja ispod oglasa

Sva ta nova lica nadovezuju se i obogaćuju značaj kojeg je Tvrđava Barone imala za Šibenčane kroz svoju povijest dugu 370 godina, počevši od gradnje 1646. pa sve do njezine revitalizacije 2016. Raznovrsnost aktivnosti i događanja organiziranih na tvrđavi u proteklih pet godina daleko su nadmašili smjernice zadane projektom obnove. Tome svjedoči niz nagrada i priznanja koja su se doslovno redala po otvorenju.

Tvrđava Barone zanimljiva domaćim i stranim turistima

U pet godina koliko je otvorena za javnost, tvrđavu je obišlo ukupno više od 200.000 posjetitelja. Slikovitije, godišnje Tvrđavu Barone posjeti cijeli jedan Šibenik s okolicom. Domaći posjetitelji čine malo manje od polovine ukupnog broja posjeta – zabilježeno je 92.071 domaćih i 112.185 stranih gostiju.

Događanja na “krovu grada” zadovoljavaju sve ukuse i generacije. Večernja događanja na Tvrđavi Barone od otvorenja do danas bila su brojna. Ukupno je održano 120 večernjih događanja, koja su privukla gotovo 12.000 posjetitelja. Bilo je tu ljubitelja dobre glazbe, plesa i filmova, stand-up komedije, a prostor amfiteatra u potpunosti je zaživio kao intimna pozornica, terasa ili kino-dvorana pod zvijezdama.

Izvor i fotografije: Tvrđava kulture Šibenik
Naslovna fotografija: Facebook Tvrđava Barone

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.