Tvrđava Barone – velika priča male Fortice

- Oglas -

Tvrđava Barone prepoznatljiv je spomenik kulturne baštine grada Šibenika i jedinstvena turistička atrakcija koja kombinira prošlost, sadašnjost i budućnost prikazujući okolnosti vitalnog povijesnog događaja modernom tehnologijom, a istovremeno promovirajući proslavljenu Mediteransku prehranu i način života.

YouTube kanal Tvrđava kulture Šibenik

Naime, Tvrđava Barone je postala i kulturna i turistička atrakcija, europski prepoznat primjer dobre prakse u upravljanju kulturnom baštinom, mjesto koje povezuje lokalne poduzetnike i proizvođače, intimna pozornica pod zvijezdama koja privlači ljubitelje kvalitetnih večernjih programa, mjesto za učenje o povijesti grada, mjesto za igru, za uživanje u pogledu, kavi…

Sva ta nova lica nadovezuju se i obogaćuju značaj kojeg je Tvrđava Barone imala za Šibenčane kroz svoju povijest dugu 370 godina, počevši od gradnje 1646. pa sve do njezine revitalizacije 2016. Raznovrsnost aktivnosti i događanja organiziranih na tvrđavi u proteklim godinama daleko su nadmašili smjernice zadane projektom obnove. Tome svjedoči niz nagrada i priznanja koja su se doslovno redala po otvorenju.

Tvrđava Barone proslavila sedmi rođendan

Najmanja od šibenskih fortifikacija, obnovljena Tvrđava Barone, svečano je otvorena prije sedam godina, točnije 29. siječnja 2016. Sedma obljetnica, prigoda je za osvrt na ono u što je tvrđava izrasla.

Šibenčani i gosti iz drugih gradova imali su priliku bedemima Tvrđave Barone prošetati s arheologom Andrijom Nakićem koji ih je upoznao sa značajem te utvrde za obranu Šibenika u 17. stoljeću, dok su za djecu organizirane dvije radionice izrade starog šibenskog novčića bagatina.

Svi posjetitelji mogli su se okušati i u tematskim VR igrama posebno izrađenima za Tvrđavu kulture, ustanovu koja upravlja trima gradskim utvrdama, sve uz akciju učlanjenja u Klub prijatelja šibenskih tvrđava koji uz slobodan ulaz na Tvrđavu sv. Mihovila, sv. Ivana i Barone, omogućuje i povoljniju kupovinu ulaznica za brojne programe na tvrđavama i u Kući umjetnosti Arsen.

Događanja na “krovu grada” zadovoljavaju sve ukuse i generacije. Večernja događanja na Tvrđavi Barone od otvorenja do danas bila su brojna. Ukupno je održano više od 170 večernjih događanja, uz brojna dnevna događanja van ljetne sezone, poput edukativnih i kreativnih radionica, dječjih predstava ili posebno osmišljenih i prilagođenih tura za posjetitelje. Bilo je tu ljubitelja dobre glazbe, plesa i filmova, stand-up komedije, a prostor amfiteatra u potpunosti je zaživio kao intimna pozornica, terasa ili kino-dvorana pod zvijezdama.

Na kraju recimo kako je ulaz na Barone slobodan sve do kraja veljače, a edukativne i zabavne dječje radionice održavat će se i vikendima u veljači.

Foto: Tvrđava kulture/ Valerio Baranović

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.