Ljeto bez sparine i gužve: Gorski Kotar prvi red do mira, a dvadeset minuta od mora

Život u ritmu prirode i s njom ujedno je i prilika za aktivan odmor ili jednostavno uživanje u opuštajućem ambijentu. Potpuno osvježenje u vrućim danima ljeta mnogi traže na kristalno čistim rijekama i jezerima u kombinaciji sa svježim zrakom u Gorskom Kotaru. Planinarenje, šetnje, bicikliranje, veslanje samo su dio ponude zbog koje se za ljetne mjesece u Gorskom kotaru traži soba više.

Kada spojimo svjež zrak, kupanje u kristalno čistim vodama i izvrsnu gastronomiju dobijemo idealnu ljetnu destinaciju daleko od gužve i ljetnih sparina. Gorski kotar se nalazi i nadomak obale pa je ovo područje sve više atraktivno turistima koji se rado zadržavaju u zelenom srcu Hrvatske i tijekom ljeta.

Što je danas luksuz? Bukirati prvi red do mora ili mira?

Što je danas luksuz? Pokloniti si pametan sat ili vrijeme za sebe? Biti na izvoru informacija ili na izvoru rijeke bez suvišnih informacija? Što mislite, je li danas luksuz doživjeti već istražene trgove ili neistražene goranske ljepote? Bukirati prvi red do mora ili mira? Rezervirati suncobran na plaži ili imati goransku šumu rezerviranu samo za sebe? Ma je li danas usitinu luksuz imati najnoviji laptop ili je pravi luksuz ostaviti ga na polici dok hrabro osvajate goranske planine? U vremenima kada imamo toliko toga, često nemamo vremena za ono najvažnije… Posjetite neodoljiv Gorski kotar i pronađite odmor na kojem ćete ponovno pronaći sebe.

Zanimljiv narativ video kampanje Gorskog Kotara govori sve i izaziva na posjet.

A kamo po osvježenje u Gorskom Kotaru i gdje se kupati u ljetnim mjesecima?

Turistička zajednica Gorskog Kotara objavila je popis lokacija koje će vas oduševiti, a odmor i opuštanje ovdje je zajamčeno.

LOKVE

Kupalište Stari motel na Lokvarskom jezeru sastoji se od prirodnih i plutajućih plaža. Ovdje ćere poronaći i ugostiteljske ponude i kemijske toalete tijekom ljetnih mjeseci, a moguć je i najam kajaka te vožnja splavom. Google lokacija na linku.

FUŽINE

Na raspolaganju su dva kupališta na jezeru Bajer. Ovdje ćete pronaći i ugostiteljsku ponudu, kemijske toalete. ali i najam čamaca i SUP dasaka. Još jedno kupalište nalazi se na jezeru Lepenica sa prirodnom plažom bez dodatnih sadržaja idealno za uživanje u prirodi bez ikakvih ometanja.

Google lokacije :

Ovdje ćete pronaći zanimljivu turističku atrakciju kaubojsko selo Roswell koje nazivaju goranskim divljim Zapadom. Ne smijete propustiti posjet Nacionalnom parku Risnjak čije staze nikog ne ostavljaju ravnodušnim, a za smještaj s bazenom i saunom izdvajamo Kuću za odmor Runolist. Iskusna vodičica koja poznaje svaki kutak Gorskog Kotara je naša blogerica Jelena Holenko koja vodi najpoznatiju turističku agenciju goranskog kraja Lynx and Fox koja nudi pješačke ture za koje se trebate najaviti unaprijed jer interes je uvijek velik.

BROD NA KUPI

Uređeno kupalište “Pritiske” na rijeci Kupi nalazi se kraj sela Gusti Laz uz nekoliko mjesta za roštiljanje. Iako ovdje nema dodatnih sadržaja upravo zato je možda idealno za one koji vole izlet u prirodu. Ukucajte u google ovu lokaciju i bezbrižno krenite put Kupe.

VRBOVSKO

Vrbosko ima uređeno kupalište na rijeci Kupi kod mjesta Klanac ispod restorana Mirni kut. Ovdje imate mogućnost najma kanua ili kajaka. Za lakše snalaženje evo i Google lokacije https://maps.app.goo.gl/yGLd5JXQFyN2D5EL6

Nešto dalje od Vrbovskog, u Ravnoj Gori na samo dvadesetak minuta vožnje očekuje vas dvorac Stara Sušica, hrvatska inačica dvorca “Hogwarts”, koji je pravi mamac za sve ljubitelje romana i filmova o Harryu Potteru i poznate škole čarobnjaštva, kao i hrvatske kulturne baštine. Netom pored dvorca smješten je Centar “Velike zvijeri”, koji na moderan i atraktivan način prezentira zaštićene životinjske vrste Gorskog kotara. Tri velike, tajanstvene, europske zvijeri vuk, medvjed i ris za svoje stanište rado izabiru iskonski očuvanu prirodu i golicaju maštu najmlađih kroz priče i bajke, kao i onih zrelijih, istinskih uživatelja prirode. 

Gorski kotar – klimatoterapija za ljetne mjesece

Čisti zrak, šume, rijeke i jezera ono je po čemu se Gorski kotar ističe. Zelena oaza i netaknuta priroda skrivaju jedinstvenu ljepotu i mir, koji će vas oduševiti. Nekada poznat kao mistični “Vražji vrt” kojeg se zaobilazilo zbog njegove neprohodnosti, danas je idealno mjesto za odmor i veliki raspon aktivnosti.

Gorski kotar, svojevrsna hrvatska Amazona, svojom čistom netaknutom prirodom predstavlja terapeutski melem koji potiče tjelesnu revitalizaciju. Naime, klimatoterapija odnosno primjena klimatskih ljekovitih čimbenika pojedinog područja nije nepoznanica u svrhu prevencije, tjelesne regeneracije i rehabilitacije.

Planinska područja karakterizira čisti zrak s visokom koncentracijom kisika, a boravak u ovom području, između ostaloga, olakšava disanje, ubrzava metabolizam, poboljšava rad srca, uvećava razinu hemoglobina, blagonaklono utječe na rad živčanog sustava i dišnih organa. Samo, primjerice, izlaganje svježem, kvalitetnom zraku potiče cirkulaciju krvi i osnažuje organizam. Čak se preporučuje kod srčanih, respiratornih i psihičkih tegoba, reumatizma i dr.

Boravak u očuvanoj prirodi Gorskog kotara utječe na eliminaciju toksina iz organizma i uz odmor, dobar provod i dragocjene učinke na organizam predstavlja najjednostavniji i najugodniji detox za organizam koji uklanja stres i njegove nakupljene posljedice. Klimatski pojasevi Gorskog kotara obuhvaćaju nizinski dio Kupske doline od oko 200 metara nadmorske visine te visinske dijelove srednjeg i visinskog gorja, do iznad 1500 metara nadmorske visine.

Priroda Gorskog kotara terapeutski melem za tjelesnu revitalizaciju

Naslovna fotografija: Lokvarsko jezero Foto: Stanislav Horaček/ Turistička zajednica Gorskog kotara

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.