Uvod u Renesansni festival: Radionice košaraštva u Legradu s ciljem očuvanjem starih zanata

Košaraštvo na našim područjima postoji već stoljećima, no ovo staro zanimanje polako pada u zaborav. Neke manifestacije poput Renesansnog festivala u Koprivnici njeguju upravo stare zanate koje su odličan turistički mamac i prava atrakcija za posjetitelje. Organizatori manifestacija poput ovog festivala detektirali su kako stari obrtnici polako nestaju, a mladi nisu zainteresirani za ova zanimanja te su krenuli u organizaciju radionica kako ova stara zanimanja i obrti ne bi nestali.

Upravo ovog vikenda u Društvenom domu u Legradu održat će se radionica košaraštva, odnosno pletenje košara od šiba. Obzirom da je Legrad bio poznat po pletarstvu najbolja lokacija za naučiti ovaj zanat je upravo u Legradu. Vrsni majstor pletarstva će polaznicima približiti i pokazati sve tajne izrada košara od šibe na tradicionalan način. Radionice starih obrta organiziraju Turistička zajednica grada Koprivnice u suradnji sa Turističkom zajednicom Središnje Podravine.

Izvor: Youtube video

Košare su se plele od pruća crne vrbe i bile su raznim veličina i oblika, a njihova glavna karakteristika je otpornost i tvrdoća zbog čega su se često koristile u poljoprivredi. S šiblja se skida kora zbog čega su košare svijetle boje, a zanimljivo je kako su se radile od vrba koje rastu u okolici tako da je materijal ovisio o podneblju gdje se košari nalaze. Vrbe su se za branje šiblja orezivale već u veljači i ožujku jer se za košare koristi mlado granje koje se onda reže najkasnije do Velike Gospe i koristi za pletenje košara. Naime nakon 15. kolovoza šiblje više nema soka i nije elastično te se ne može plesti. Vrlo je važno da se šiblje oguli u roku sat vremena od branja i potom se suši dvadesetak dana. Ukoliko želite tamnije košare onda nema potrebe da gulite koru sa šiblja. Nakon sušenja grane se povezuju i grane se namakaju u vodi da vrate elastičnosti. Slijedi pletenje pa opet sušenje i svaki dio procesa iznimno je važan jer samo jedna greška može dovesti do toga da ne možete isplesti šiblje i napraviti košaru.

Izvor: TZ Koprivnice

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.