Uz besplatan ulaz u Nacionalni park Krka, ovaj vikend uživajte u autohtonim proizvodima Šibensko-kninske županije

Ako još uvijek razmišljate gdje provesti ovaj praznični prvomajski vikend onda razmislite o Šibensko-kninskoj županiji. Već ranije smo utvrdili kako je ovaj dio Lijepe naše posebno zanimljiv u proljeće.

Nadahnjujuće pješačke i biciklističke staze, skriveni biseri šibenskog zaleđa i nezaobilazna gastronomija već sami po sebi mogu biti razlozi da se već ovaj vikend zaputite u Šibensko-kninsku županiju. Tome dodajmo kako u prirodnim ljepotama Nacionalnog parka Krka, na sam Praznik rada možete uživati potpuno besplatno.

Razlog više nudi Nacionalni park Krka koji povodom obilježavanja Međunarodnog praznika rada omogućio besplatan ulazak za sve individualne posjetitelje, a na ulazu u Park, točnije u Skradinu, u nedjelju i ponedjeljak možete uživati u autohtonim etno i gastronomskim specijalitetima ovoga kraja.

Preuzmi sadnicu i posadi je za budućnost

Posjetitelji Nacionalnog parka Krka, u ponedjeljak 1. svibnja, uz besplatan ulaz, dobit će besplatnu sadnicu koju će moći posaditi u svojim vrtovima i okućnicama. Naime, Park se pridružuje europskoj akciji “Rastemo zajedno” u sklopu koje je postavljen cilj da se do 2030. na Starom kontinentu posadi tri milijarde dodatnih stabala. Podijelit će se tako tisuću sadnica planike (Arbutus unedo L.) i lovora (Laurus nobilis L.) te će Nacionalni park Krka da ti svoj doprinos ovoj inicijativi.

– Pozivamo sve one koji preuzmu sadnice da svoje stablo prijave preko aplikacije MapMyTree kako bi postali dijelom ove velike šumske zajednice, rekla je ravnateljica Javne ustanove “Nacionalni park Krka” Nella Slavica.

Osim što je to dobro za klimu, sadnja stabala pomaže i poboljšanju kvalitete zraka, pročišćavanju voda, bioraznolikosti, smanjenju temperature i zaklonu od sunca. Stabla su važna i za zdravlje ljudi: provođenje vremena u blizini drveća smanjuje stres, snižava krvni tlak i poboljšava raspoloženje. Tri milijarde stabala, koja će pokrivati dva milijuna hektara, moglo bi ukloniti do četiri milijuna tona CO2 iz atmosfere već do 2030., a čak petnaest milijuna tona do 2050.

Obilježavanje Međunarodnog praznika rada u Nacionalnom parku Krka ima dugu tradiciju. Zato je ove godine ulazak u Park besplatan za sve individualne posjetitelje, dok se ulaznice za agencijske posjetitelje i ostale usluge naplaćuju prema važećem cjeniku. Točno u podne posjetitelji će moći uživati u tradicionalnom obroku graha koji priređuje Šibensko-kninska županija.

Sajam agroturizma Šibensko-kninske županije

Nakon trogodišnje stanke uzrokovane pandemijom, Šibensko-kninska županija ove godine po 12. put organizira Sajam agroturizma Šibensko-kninske županije. Sajam će se održati u Skradinu 30. travnja i 1. svibnja 2023. godine.

Sajam je izložbeno–prodajnog karaktera, održava se na ulazu u Nacionalni park Krka, a svake godine posjeti ga i do 20.000 domaćih i stranih gostiju. Na Sajmu se predstavlja ukupno bogatstvo županije, od autohtonih i tradicijskih ruralnih proizvoda i usluga, etno i gastronomskih specijaliteta do kulturne baštine, folklora, starih zanata te turističke ponude na obiteljskim domaćinstvima ruralnih područja.

Suorganizatori ovogodišnjeg Sajma su Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, Obrtnička komora Šibensko-kninske županije, HGK Županijska komora Šibenik, Grad Skradin, Razvojno inovacijski centar AluTech i Turistička zajednica Šibensko-kninske županije, a županija partner je Međimurska županija.

Izvor naslovne fotografije: JU “Nacionalni park Krka”

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.