Dobrodošlo proljeće u Šibensko-kninsku županiju

spot_img

Mnogima najdraže godišnje doba – proljeće je idealno za punjenje baterija nakon zimske melankolije i uspavanosti. Ako ste razmišljali što biste mogli raditi i gdje ići u proljeće, onda je Šibensko kninska regija idealna destinacija za vas!

Vrijeme buđenja prirode, inspiracije, pregršt veselih boja uz tople zrake sunca i ptičji pjev će probuditi u svakome želju za boravkom u prirodi. Bilo da opušteno uživate u čaši dobrog vina u vinogradu ili pokraj mora ili više želite aktivno iskoristiti dan, u ovoj regiji ćete sigurno pronaći ono što tražite.

Priroda je oduvijek bila iznimno velikodušna prema Šibensko-kninskoj županiji. Darovala joj je odličnu klimu te uvjete za miran život i bogatstvo endemskih divljih životinja. Bogat slatkovodni ekosustav zbijen između krševitih planina i mirnog mora, kao i simbiotska blizina privlačnih otoka očaravajućoj obali, stvorili su najveličanstvenije spomenike prirode, kao dar lokalnom stanovništvu i posjetiteljima!

Veliki planinski zid Dalmatinskog zaleđa, snažne netaknute rijeke koje povezuju kopno i more i prekrasno razvedena obala ovoga područja sprečavali su prenapučenost i zagađenje, istovremeno privlačeći mnoštvo uzbuđenih i zahvalnih turista. Nema nikakvog razloga da se i vi ne pridružite tom prestižnom popisu!

Istraži prirodu Šibensko-kninske županije

Nadahnjujuće pješačke i biciklističke rute

Biciklirajte uživajući u prekrasnim panoramskim stazama uz mnoštvo maslinika, bujnih vinograda, stabala smokava, gustog niskog raslinja, crnogoričnih šuma i blagih brežuljaka. Istražujte uz opuštajuće zvukove i pogled na prirodne ljepote i kulturne znamenitosti regije.

Na području Šibensko-kninske županije nalazi se više od 2450 kilometara uređenih biciklističkih staza. One zadovoljavaju i najzahtjevnije biciklističke apetite upravo zahvaljujući svojoj raznovrsnosti. Bilo da se odlučite za srednje tešku ili laganu stazu, makadam ili cestovnu podlogu, vožnja biciklom zabavna je kako za pojedinca, tako i za cijelu obitelj.

Posjetite predivna vrela Cetine, posvjedočite slapovima Krke koji oduzimaju dah, doživite nevjerojatni kanjon Čikole, propješačite primamljivom planinom Prominom ili se uspnite na veličanstvenu Dinaru!

Ako ste ipak više tip osobe koja voli pješačiti i uživati u istinskoj ljepoti prirode, doživjeti bogatstvo stoljetnih kulturno povijesnih spomenika uz iznimno razvedenu i uzbudljivu obalu ili istražujući tajne zaleđa, pravo mjesto za vas je Šibensko-kninska regija. Brojni maslinici, bujni vinogradi, stabla smokava, labirinti suhozida ili lavande i smilja kreirali su prekrasne pitoreskne staze idealne za pješačenje.

Stjenoviti dinarski planinski lanac tvori prirodnu granicu između Hrvatske i Bosne. Sadrži neke od izuzetno lijepih pješačkih staza, te nudi spektakularne panoramske poglede. Istoimeni vrh Dinara, u obliku kamene ljudske glave, sa svojim je 1831 metrom najviši vrh u Hrvatskoj. S desecima drugih veličanstvenih vrhova privlači brojne avanturiste u potrazi za krajobrazima koji oduzimaju dah i samoćom koja ispunjava zadovoljstvom. Planina je prirodno stanište mnogim endemskim i ugroženim vrstama koje pronalaze utočište u manje pristupačnim područjima planinskog lanca.

Na području Šibensko-kninske Županije nalazi se više od 40 pješačkih ruta. Zahvaljujući svojoj raznovrsnosti zadovoljavaju potrebe svih ljubitelja pješačenja i planinarenja. Rute su podijeljene prema težini na one lagane idealne za početnike, srednje teške i teške staze u kojima će uživati i iskusniji planinari.

Detalje o rutama možete provjeriti na stranici BikeAndHike.

Skriveni biseri šibenskog zaleđa

U srcu mediteranske divljine, a istovremeno nadomak Šibenika, smješten je Sokolarski centar Šibenik. Nezaobilazno je to mjesto za sve koji žele okusiti dašak avanture. Pohodite i sami tečaj sokolarenja i okušajte se u toj pomalo zaboravljenoj srednjovjekovnoj disciplini, oči u oči s nevjerojatnim nebeskim lovcima. Naučite nešto novo o različitim vrstama ptica grabljivica.

Na pola puta između Šibenika i Drniša nalazi se tematski park Etnoland Dalmati. Jedinstveni je to spoj povijesti, tradicije i kulture dalmatinskog zaleđa. Vjernom rekonstrukcijom tipičnog sela ovog područja, Etnoland Dalmati na jednom mjestu nudi zabavu, opuštanje i nesvakidašnji susret sa starim obrtima i izvornim običajima. Ujedno predstavlja i svojevrstan spomenik kulturnoj baštini Dalmatinske zagore.

Zakoračite dublje u brdoviti krš, prijeđite netaknute rijeke, nezaustavljive potoke i bogata jezera. Popnite se na veličanstvene planine kako biste uživali u nezaboravnim pogledima. Prepustite se bogatim okusima jela marljivih ljudi u prekrasnom dalmatinskom zaleđu!

Brdovit teren Dalmatinske zagore, odnosno dalmatinskog zaleđa, bio je privlačno područje velikim vladarima iz prošlosti. Dragocjena priroda ovoga područja privlačila je kako hrvatske kraljeve u usponu tako i osmanske sultane u njihovim beskonačnim napadima s ciljem osvajanja ove neosvojive zemlje.

Danas je dalmatinsko zaleđe jednako privlačno mnogim turistima u potrazi za nezaboravnim aktivnim odmorom. Neopisivo lijep Nacionalni park Krka, gorostasni Park prirode Velebit, netaknute rijeke i moćne planine nadahnut će vas i oduševiti te vam otkriti uzbudljive priče koje ćete slušati bez riječi!

Svakako nemojte zaobići “Oko Dalmacije”- vrelo rijeke Cetine koje svojim atraktivnim izgledom mami brojne goste iz cijelog svijeta. Među mladom populacijom poznato je i kao must see Instagram mjesto.

Istraži zaleđe Šibensko-kninske županije

Gastronomska tradicija regije

Boravak u prirodi i sve ove aktivnosti probude i želju za dobrom hranom i kapljicom. Stoga otkrijte bogatu gastronomsku raznolikost regije, kušajte složena tradicionalna jela, uživajte u sočnim kontinentalnim delicijama, okusite izvrsne morske i lagane dalmatinske specijalitete, prepustite se užitku raznovrsnih lokalnih slastica, vrhunskih vina i aromatičnih rakija i neka vam ovaj nezaboravni gurmanski doživljaj ostane zauvijek u sjećanju!

Osnovne su karakteristike šibenske kuhinje svježe namirnice te jednostavna priprema s malo začina i začinskog bilja (osim peršina, češnjaka, luka i lovora). Kuhinja šibenskog područja može se podijeliti na dvije podvrste. Prva je ona koja se odnosi na obalni i otočni dio te ona karakteristična za kontinentalni dio županije.

Istraži gastronomsku ponudu Šibensko-kninske županije

Izvor fotografija: Turistička zajednica Šibensko-kninske županije
Naslovna fotografija: Miranda Trklja

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.