Uz novo normalno vrime… akademski pristup: “Dubinski turizam” u režiji češko-hrvatske poduzetnice kao dobar primjer postkoronarnog turističkog razvoja

U akademskom promišljanju “novog normalnog” u turističkom razvoju “zeleno-modrog klastera” s naglaskom na srednjoj Dalmaciji, na makarskom Trgu Tina Ujevića, sretoh vrlo zanimljivu turističku poduzetnicu. Zove se Daniela Bohatá i njezino umjetničko prezime i brand koji je stvorila se zove DiCascata.

Suradnja je kliknula… na prvu?

Turistička Agencija Roses and Grapes, Makarska
Foto: Daniela Bohatá i Goran Morović

Narančasta kravata s “Ružom Hrvatskom” na spomeniku velikog Tina nije ostala neprimjećena pa uz moj, znatiželjni pogledi brzo napuniše popularni trg koji povezuje Rivu i Kalelargu u srcu makarskog starog grada. Ni nastavak neformalne komunikacije nije bio manje zanimljiv, jer “ruža i vino-Roses & Grapes” u režiji svestrane LADY D, vodili su nas u Primorsku ulicu gdje je hrabra i inventivna poduzetnica otvorila svoj “kreativni kutak” a ohlađena autohtona Zlatarica otvorila je i vinsku gastro priču.

Čaša po čaša, a iza svake i neki konstruktivan prijedlog, naprosto su otvorili niz planova koji u ovo “postcoronarno vrime” djeluju više utopistički (bar sam tako mislio na prvu…), ali dolazak brojnih istomišljenika i suradnika u “kreativni atelje” kojim dominiraju dizajnerske suknje i kravate “DiCascata” i vino s dalmatinskih vinogorja, ubrzo se pretvori u konkretan prijedlog za turistički itinerer za grupu čeških i poljskih turista.

Odlučih se priključiti ovoj ekipi, usput predloživši i neke svoje opservacije, pa sve skupa nazvašmo DUBINSKI TURIZAM (engleski In-Depth Tourism)… kojeg bar za sada nisam pronašao u turističkoj literaturi… ali zasigurno da će svestrana Danijela inače poliglota, naći načina da uđe u akademsku a zašto ne i stručnu turističku literaturu.

Moj iskustveni prijedlog je bio i da zazovemo Božji blagoslov, pa smo “dubinski itinerer” započeli u svetištu Vepric koji je ovih dana bio odredište mnogih hodočasnika, pa i rujanskih turista koji su iskoristili ugodno vrijeme za ostanak na Makarskoj rivijeri…

Tolići i Srida Sela, Gornje Tučepi (foto Goran Morović)

Slijedio je put preko Kotišine, gornjih Tučepa, Podgore do stare Podaci… gdje smo u ugodnom druženju s domaćinima kušali i stanovitu BIKLU, osvježavajuće i ljekovito piće koje se spravlja od mladog vina (mošta) i svježeg kozjeg mlijeka… Ugodno gastro druženje s pogledom na bistro more i dalmatinske otoke, koji i ovih rujanskih dana bilježe solidnu posjetu turista… Možda i zbog svrhovite promidžbe, koju već nekoliko godina na društvenim mrežama implementira inventivna češko dalmatinska lady D… , glasno prozborih uz odobravanje zadovoljnih domaćina?!

Degustacija domaćih proizvoda, foto Daniela Bohatá

Mjesto druženje domaćih stanovnika u Staroj Podaci gde smo ovaj put degustirali i mi i domaćin.

I susret s modrim bistrim Jadranom bio je i više nego impresivan. U mjestu Brist gdje nas je ugostio popularni maslinar Bepo (Joško Veža , agilni i poduzetni potomak obitelji koja je iznjedrila i slavnog hrvatskog ali i europskog slikara Mladena Vežu..) pa uz degustaciju vina i sira, neizbježna su bila i maslinova ulja koje spravlja obitelj Veža.

Degustacija maslinova ulje kod Joški Veži i bezbrojne medaile i naknade koje je dobio za svoju karijeru

Uz baštinu mnogih znamenitih Brišćana koju su gosti znatiželjno razgledavali, lik i djelo Andrije Kačića Miošića kojeg smo u spomeničkoj varijanti zatekli u Franjevačkom samostanu Zaostrog koji zasigurno “krije” najzanimljivije kulturno povijesne “artefakte minulih vrimena” a posebno srednjovjekovlja kad je samostan i građen i to u režiji bosanskohumskih Franjevaca.

Franjevački samostan u Zaostrogu i izvorska voda na Kapeći (trenutno nažalost vode nema)

Povjesničari bilježe i da je na svom posljednjem putovanju prema vječnom gradu Rimu, ovaj samostan pohodila i zadnja bosanskohumska KRALJICA KATARINA iz loze Kotromanića i Kosača koji su tada vladali ovim krajevima, pa uz impresivno uređenu Crkvu i lapidarij samostana, svakako posjetiteljima treba preporučit i razgledanje Muzeja (koji je nažalost trenutno zatvoren zbog “koronarnih zakona”.

Uz osobne impresije koje sam podijelio s gostima, ali i poduzetnim domaćinima, ne mogu se oteti dojmu da smo i u ovom postsezonskom razdoblju svi skupa mogli napravit više, a primjer Lady Danijele svakako potvrđuje tezu da svako akademsko promišljanje turizma započinje integralnim, ili kako ga na prvu iznjedrišmo, “dubinskim turizmom” a ustvari se radi o umrežavanju kroz ZELENO-MODRI KLASTER.

Doživljaje Roses & Grapes možete doživjeti na Biokovu, na divljima plažima i starim selima Makarske rivijere i u Vrgorcu. Više saznajte na Youtube kanalu Roses & Grapes ili webstranici www.dicascata.com v sekciji doživljaje.

Pa umjesto “Svakidašnje jadikovke” iz poezije znamenitog Tina, ovaj blog završavamo sa stihom također izvrsnog pjesnika Maka Dizdara “…valja nama preko rijeke i prijeći i Biokovo i Rilić i Viter..preplivati sinje more te uz pomoć našeg sv. Jure zakoračiti u novo normalno turističko vrime…”

Uz najavu sljedećeg javljanja i JURJEVDANSKOG SAJMA i prigodnog okruglog stola kojeg povodom svjetskog dana turizma priređujemo od 25.do 30 9. u Vrgorcu,Tučepima i Makarskoj…
srdačno pozdravljam i šaljem puno slanih i slatkih pozdrava s plavog Jadrana i iz zelene Dalmacije.

Mr.Marinko Brkić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.