Uz samoborske kremšnite, rudarsku greblicu i bermet završeno Via Vino

U organizaciji Turističke zajednice Zagrebačke županije na glavnom samoborskom trgu predstavljeno je događanje Via ART – spoj vina, umjetnosti i lokalne gastronomije. U vremenu u kojem je povratak prirodi, samoodrživom razvoju i lokalnoj proizvodnji postao fokus svih nas, završeno je Via VINO za ovu jesen.

– Domaćini smo završetku projekta koji spaja gastronomske i vinske vrijednosti s onim kulturnim, a istima Samobor obiluje i ima se čime pohvaliti. Naša bogata povijest, kultura, običaji i baština dio su našeg svakodnevnog života, a mirisi i okusi lokalnih delicija oduvijek zovu na nove posjete. Zahvaljujem Turističkoj zajednici i svim sudionicima koji su se uključili u ovu manifestaciju, rekla je gradonačelnica Grada Samobora Petra Škrobot.

Projekt Via VINO, završen u Samoboru, trajao je od 15. listopada do 15. studenog. U sklopu programa održavala su se brojna događanja na lokacijama diljem Zagrebačke županije. Tako su se vinarije u okolici predstavile i širom otvorile svoja vrata uz niz dodatnih sadržaja – filmove, koncerte ili umjetnost, okruženima poznatim ljepotama samoborskog, plešivičkog, zelinskog i moslavačkog kraja. Martina Glasnović, predsjednica Skupštine Zagrebačke županije kazala je kako Zagrebačka županija dugi niz godina ulaže u vinarstvo i vinogradarstvo te će nastaviti i dalje.

– Zagrebačka županija je u samom vrhu po broju zasađenih trsova. Na više od 900 ha posađeno je više od 5 milijuna trsova iz kojih dobivamo vrhunska vina koja osvajaju značajne nagrade, istaknula je Glasnović.

Via VINO upoznalo je sve sudionike s ljepotama zagrebačkog prstena, njezinim vinima i vinogradima. U Turopolju su se gledali filmovi na otvorenom uz mirise turopoljskih tartufa, u Zelini su nastali divni koncertni trenuci, a u svakom dijelu upoznali smo kraj i ljude koji u njemu stvaraju i žive. Na taj način obišla se cijela Zagrebačka županija promovirajući prepoznatljive turističke potencijale, okupljajući domaće proizvođače čuvajući tradiciju, baštinu i kulturu.

– Ovim projektom, u sklopu projekta “In Cultura Veritas” promoviramo posebnosti Zagrebačke županije kroz vino i gastronomiju. Ovo je nastavak priče kako spojiti kulturu i vino. Iako ne možemo provoditi manifestacije kako smo inače navikli, pokušavamo stvoriti novi turistički proizvod – spojiti kulturu s vinom i gastronomijom u potpuno novom obliku. Želimo svim građanima, turistima i posjetiteljima pružiti jedno novo iznimno zanimljivo iskustvo sa doživljajem, istaknula je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Via ART je multimedijalna umjetnička izložba koja prenosi priče o vinarima i vinskim cestama područja Zagrebačke županije. Uz izložbu okuplja brojne lokalne ugostitelje pa su tako u ovom završnom na promociji samoborske gastronomske i turističke ponude sudjelovali Pekarnica Nikl, Samoborska klet, vinarija Bermet Filipec, hotel i kavana Livadić i Krčma Gabreku 1929 Samobor uz Samoborski muzej.

Projekt “In Cultura Veritas” promovirao je vinske ceste u Zagrebačkoj županiji gdje su u vinu, kulturi, prirodi i gastronomiji uživale čak i svjetski poznate slavne osobe poput Beethovena, Charlieja Chaplina, Isadore Duncan i Franza Liszta. Bez obzira što je projekt završio, uvijek možete samostalno istražiti ih i stvoriti nove navike uživanja koje ćete, sigurni smo, nastaviti prakticirati i nadolazećih sezona.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Programa suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.