Vikend u Slavoniji i Srijemu: Tips&Tricks

Svima je jasno kako se u Slavoniji i Srijemu najbolje jede, opće je poznato i kako je ovdje pogled protkan zlatom i kako su vrijedne slavonske voćne kapi. Poznata je priča i o vrhunskim vinima Iloka kao i ona o srijemskom doručku. No evo nekoliko savjeta za otkrivanje lokacija i doživljaja za koje možda niste znali.

Vukovar

Za najljepši pogled na Vukovar popnite se na Vukovarski vodotoranj, simbol obrane grada u Domovinskom ratu. Kao član World Federation of Great Towers danas je u društvu najpoznatijih svjetskih građevina poput Eiffelovog tornja, Empire State Buildinga, Burj Khalife. Ovaj pogled ne smijete propustiti, a šetnja kroz unutrašnjost Vodotornja ispričat će vam priču koju nikad ne smijemo zaboraviti.

Vinkovci

Ostvarite staru želju i u vinkovačkom Aero klubu Vrabac za samo jedan dan postanite pilot ultralakih zrakoplova. Ovo je moguće upravo u najstarijem europskom naselju Vinkovcima, a iznad grada pratite lijeni Bosut i uživajte u panorami iznad zemlje koje je preko 8000 godina kontinuirano nastanjena. Možda vam panoramski pogled otkrije zašto je ovo područje tako zanimljivo.

Nakon leta obiđite muzej i najznačajnije arheološke lokalitete te otkrijte priču o Orionu – najstarijem indoeuropskom kalendaru pronađenom upravo u Vinkovcima. Svakako pitajte Vinkovčane zašto su rimski carevi u Vinkovcima pili pivo, a ne vino.

Ilok

Dočekajte izlazak sunca na Dunavu i fotkajte se s mamutom od slame u Mohovu. Jedini mamut u Slavoniji i dalje živi u Mohovu i ne možete ga zaobići na putu prema Iloku gradu u kojem će vas dočekati najljepši zalazak sunca na Dunavu.

U Iloku vas čekaju i hologrami Kroz projekciju hologrami sami pričaju o sebi, svojim gradovima i najvećim dostignućima koja su postigli. Ban Josip Šokčević dočekuje posjetitelje Gradskog muzeja Vinkovci, nobelovac Lavoslav Ružička o svom životu priča u Rodnoj kući Lavoslava Ružičke u Vukovaru, a kralj Nikola Iločki u Kuriji Brnjaković u sklopu Interpretacijskog centra Ilok vrata Hrvatske.

/// Na hrvatskom istoku priče pričaju hologrami povijesnih osoba

Nijemci

U Nijemcima otkrijte zbog čega je promatranje ptica sve popularnija aktivnost. U ovom pitomom mjestu nedaleko Vinkovaca nalazi se Centar za promatranje ptica. Iskusni promatrači ptica kažu kako se u Nijemcima u jednom satu može vidjeti više vrsta ptica nego na drugim mjestima u nekoliko dana. GAK, žuta, siva i bijela čaplja, crna i bijela roda, orao štekavac, žličarka, crni lunja, vodomar, bregunica, samo su neke od ptica u srijemskoj ravnici. 

Županja

Ako niste znali u Županji su se prvi put u Hrvatskoj zaigrali tenis i nogomet i to zahvaljujući Englezima koji su u 19. stoljeću otvorili tvornicu tanina. O slavnim sportskim danima danas svjedoči spomenik nogometnoj lopti.

1979. godine prva nogometna lopta pronađena je u tipičnoj graničarskoj kući staroj oko dva stoljeća u Ulici Vladimira Nazora broj pet u Županji. Bila je izrađena od prirodne kože s režnjevima, od kojih je jedan nedostajao. Po nalasku prve nogometne lopte, ista je poslana na ocjenu starosti u Tehnološki centar u Karlovac gdje je utvrđeno kako je koža od koje je izrađena lopta stara između 90 i 110 godina. Lopta je potom poslana i na vještačenje u Englesku gdje je potvrđeno da se radi o lopti koja datira iz tog vremena.

Babina Greda

Tko bolje kuha – snaše ili influenceri, a tko pjeva najbolji bećarac, doznajte na popularnim Stanarskim susretima u Babinoj Gredi koji se održavaju krajem kolovoza. Ovdje ćete imati priliku oživjeti uspomene na slatki život babogredskih stanova i ambijent u kojem je stres bio nepoznata tegoba, novac relativan pojam, a sat nepotrebna stvar.

Manifestacija je ispunjena natjecanjima u više disciplina vezanih za različita seljačka umijeća, odnosno za umjetnost pripremanja tradicionalnih slavonskih jela. Nakon što se umorite od obrade drveta, sastavljanja zaprega i gađanja bundeva, trag mirisa odvest će Vas u špalir starih šporeta na drva, gdje ćete zateći vrijedne Šokice u pripremi svih onih jela i okusa koje ste godinama željeli ponovno okusiti, ali dok niste otkrili “Stanarske susrete”, niste imali gdje.

Naslovna fotografija: Hrvatska turistička zajednica

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.