Vincekovo u Slavoniji – dobra vinska kapljica i zanimljiva tradicija

Vincekovo odnosno Vinkovo kako ga nazivaju u Podunavlju ili Vinceška u Baranji će u vikendu oko blagdana svetog Vinka, 22. siječnja, u slavonsko-baranjske vinograde, vinarije i vinoteke privući goste koji će uživati u dobrim vinskim kapljicama i zanimljivim tradicijskim običajima.

Na Martinje slavimo završetak vinogradarske godine, dok na Dan svetog Vinka – zaštitnika vinogradara, vinograda i vina, slavimo njen početak. Blagdan sv. Vinka označava novu vinogradarsku godinu i običaj je na taj dan ići prvi put u novoj godini u pohode vinogradu. Bez obzira na vremenske prilike, vlasnik vinograda dolazi do trsa, odreže tri grančice s tri pupa koje se zatim stavljaju u kuću u posudu s vodom uz prozor. Kada grančice potjeraju, nagađa se kakva bi mogla biti godina. Trs s kojeg su odrezane grančice zatim se obredno poškropi – “krsti” starim vinom te se ukrasi dimljenim kobasicama, slaninom i sušenim rebrima koji simboliziraju želju za plodnošću i dobrim urodom.

Dan svetog Vinka svake se godine tradicionalno obilježava u Slavoniji i Baranji koji pričaju jednu od najljepših vinskih priča, s nepreglednim vinogradima, gdje su smješteni najveći, najnagrađivaniji i najstariji vinski podrumi u Hrvatskoj. Vina Osječko-baranjske županije posljednjih su godina sve atraktivnija i cjenjenija te su itekako konkurentna na europskom tržištu. Regijom dominiraju četiri vinogorja: zapadno ili feričanačko, južno ili đakovačko, sjeverno ili baranjsko te istočno ili erdutsko. Zbog dojmljivog podunavskog položaja, baranjsko i erdutsko vinogorje smatraju se i zavičajem “vina s Dunava”.

Gotovo nema slavonsko-baranjskog vinograda, podruma ili gatora gdje se veselo društvo ne opušta uz glazbu, dobru vinsku kapljicu i gastro delicije ovog kraja, kako bi proslavili Vincekovo. Pridružite im se – dobrodošli su svi! Priuštite si svoju dozu hedonizma koja vas očekuje na istoku. Uživajte u nezaboravnim provodima, vinu i okusima Slavonije i Baranje!

Izvor: Hrvatska turistička zajednica

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.