Vinkovo u Slavoniji i Srijemu uz kićenje kobasicama i slaninom

Prvi od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana kroz godinu, za koji je propisan obred koji se treba obaviti je Vinkovo, odnosno dan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara, staklara i mornara. Sveti Vinko iz Saragose, najpoznatiji je španjolski mučenik, koji je preminuo 304. godine, najvjerojatnije 22. siječnja. Za vladavine cara Dioklecijana uhićen je i mučen u Valenciji, gdje je i pokopan.

Prošloga tjedna u većini vinograda u Hrvatskoj uspješno je završena zimska berba grožđa. Bio je to na neki način i uvod u blagdan vinogradara koji slijedi. Postoje razne izvedenice kada je riječ o danu svetog Vinka. U nekim krajevima naziva se Vincekovo, Vincelovo, Vincekuša, Vicencija, Vinceška, … ovisno o dijelu Hrvatske u kojem se slavi.

Na krajnjem istoku Hrvatske, u Slavoniji i Srijemu, 22. siječnja svaki je vinogradar koji drži do sebe obavezno blagoslovio vinograd. Tim činom i početkom rezidbe, od svetog Vinka zatražio je pomoć da mu godina bude plodna, a urod zdrav. Nakon blagoslova uslijedila bi proslava, koja je u dobrom društvu i uz brojne zdravice, znala potrajati i nekoliko dana.

Vinkovo ove godine bez tradicionalnog okupljanja

Jedan od takvih običaja koji se udomaćio u Slavoniji i Srijemu je i “kićenje” vinove loze. U želji za dobrim urodom domaćin vješa suhu kobasicu, slaninu, kulen… da takvi budu i grozdovi. Nakon toga okupe se zvani i nezvani, a u nekim krajevima napravi se i ogledna rezidba, pa kada grančice propupaju nagađa se kakva bi godina mogla biti.

Rodna godina i lijepo vrijeme koje pogoduje lozi, zazivali su se i brojnim izrekama ili pjesmama vezanim uz dan svetog Vinka. Ako je na Vinkovo vrijeme bilo sunčano očekivala se rodna godina “Kad na Vinkovo sunce peče, u buradi vino teče”. Vino će prema starim izrekama biti dobro i ako se topi snijeg ili pada kiša.

Nažalost zbog epidemiološke situacije u Hrvatskoj, tradicionalna okupljanja vezana uz Vinkovo ove godine će izostati. No običaji neće umrijeti, jer običaji su vječni, a vino će i ove godine poteći.

Izvori: Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije
Naslovna fotografija: Turistička zajednica grada Vukovara

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.