Vodič kroz Turopolje – ljepota, povijest i baština turopoljskog kraja

spot_img

Velika Gorica i Turopolje dobili su digitalni turistički vodič pod nazivom Touropolje.com. Vodič će gostima približiti ljepote, povijest i baštinu turopoljskog kraja. Web platforma turistima, ali i domaćim posjetiteljima, omogućuje doživljaj osobnog turističkog vodiča te raspolaže informacijama o lokalitetima i aktualnostima iz turizma na području županije i Turopolja.

dar prirode, informativna ploča, poučna staza crnih tartufa, zagrebačka županija, turopolje
Poučna staza crnih tartufa, izvor fotografije: Turistička zajednica Zagrebačke županije

Ova web platforma pruža digitalno iskustvo istraživanja Velike Gorice putem mobilnog uređaja. Kroz nju, posjetitelji će imati pristup obilasku raznim lokalitetima s bogatom kulturnom i povijesnom baštinom, uz deset intrigantnih priča koje oživljavaju duh turopoljskog kraja.

///Poučna staza crnih tartufa: Gastronomsko blago skriveno nadomak metropole

Vodič kroz Turopolje sadrži 24 lokacije i deset turopoljskih priča

Web platforma sadrži povijest Velike Gorice, obrtništvo u Velikoj Gorici, zaštitnike Turopolja – svetog Juraja i svetu Luciju. Upoznaje posjetitelje s pričama o podgutnici i poculici, turopoljskoj svinji, tradicionalnoj drvenoj arhitekturi, gradu zrakoplovstva, turopoljskom banderiju i Plemenitoj općini turopoljskoj.

turopoljska svinja
Foto: Josip Škof

Posebnost web platforme su i virtualne šetnje. Do sada je snimljeno deset sakralnih objekata, a do kraja godine bit će dodano još pet.

///Turopolje je dom crnih tartufa i turopoljske svinje, ali i pramajka kravate

– Touropolje.com nije samo alat za turističko istraživanje. Vizija je to transformacije na koje sve načine posjetiteljima možemo produbiti doživljavaj Zagrebačke županiju, naglasila je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije te dodala kako aplikacija nije samo korak naprijed, već je presjek prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, spoj tradicije i tehnologije koji čini ovu regiju neodoljivom svima koji ju posjete.

muzeji zagrebačka županija
Muzej Turopolja, izvor: Turistička zajednica Zagrebačke županije

Web platforma je rezultat dugogodišnjeg rada i suradnje. Predstavlja jedinstveni turistički vodič kroz ljepote Velike Gorice i turopoljskog kraja, pa sve do Vukomeričkih gorica i Vrhovja.

Virtualna šetnja Turopoljem

drvena kapela turopolje
Drvena kapela sv. Roka – Cvetković Brdo, foto: Josip Škof, izvor: Turistička zajednica Zagrebačke županije

Budući da su drvene kapele Turopolja uglavnom zatvorene i za obilazak je potrebna prethodna najava, posjetitelji će moći stati ispred kapele i sa svojim mobitelom pokrenuti virtualnu šetnju i tako pogledati unutrašnjost kapele.

Zanimljivo je da će i strani turisti korištenjem aplikacije moći istovremeno čitati i slušati priče na svome jeziku. Korištenjem umjetne inteligencije Touropolje.com prevodi tekst na 20 jezika s mogućnosti proširenja na čak 67 svjetskih jezika.

tartuf turopolje vodič
Foto: Art studio, izvor: Turistička zajednica Zagrebačke županije

Na 20 lokacija postavljeni su i QR kodovi čije skeniranje direktno vodi do sadržaju o lokalitetu. Korištenje navigacije odvest će vas do drugih znamenitosti. Također, web platforma prenosi aktualne informacije iz Turističke zajednice grada Velike Gorice, kao i poveznice na gastro ponudu, smještajne kapacitete i biciklističke rute.

///Kontinentalni tartufi ozbiljno konkuriraju Istarskim: Idemo u lov na tartufe u Turopolje!

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.