Vodice kao idealna destinacija za aktivni turizam

More, sunce, plaža i ljeto asocijacije su koje će većini prve pasti na pamet kada se spomenu Vodice. I zaista, ovaj mali mediteranski gradić nedaleko Šibenika već više od 60 godina privlači turiste svojim dugim plažama, šarmantnim uličicama, ugodnom atmosferom i gostoljubivim domaćinima.

Neodoljiva autentičnost Dalmacije koja se otkriva na svakom koraku ono je što brojne goste mami da se Vodicama iznova vraćaju i u njima provode svoje  godišnje odmore.

Ono što prosječni gost koji posjeti Vodice ipak ne zna, je da Vodice u svojoj povijesti prije turizma nisu bile toliko okrenute moru koliko vodičkom zaleđu i poljima na kojima su Vodičani vrijedno radili i na taj se način prehranjivali.

Duga povijest nebrojenih polja vodičkog zaleđa ostavila je i svoje podsjetnike u obliku bunja, suhozida, crkvica, bunara, rimske cisterne i arheoloških nalazišta starih preko 2000 godina.

I upravo ovdje dolazimo do jedne potpuno nove perspektive i priče o Vodicama koju su lokalni entuzijasti u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Vodica odlučili ispričati, i to u obliku aktivnog turizma.

Riječ je o biciklističkim turama koje potpuno besplatno vode svoje goste na put u povijest Vodica na kojem, u otprilike dva i pol sata, svi koji žele naučiti ponešto o bogatoj i nadasve zanimljivoj povijesti starih Vodičana, čine to opušteno biciklirajući na manje ili više zahtjevnoj ruti dugoj 25 km.

Ova se ideja rodila prije nekoliko godina, a realizirao ju je fetivi Vodičanin Ivan Cukrov, koji je prepoznao da uz tri “bogom dane” stvari – sunce, more i plaže – na kojima se temelji većina hrvatskog pa tako i vodičkog turizma, nedostaje onaj klik, odnosno onaj popratni sadržaj kojim bi se produljila sezona na što više mjeseci počevši od Uskrsa pa sve do kraja listopada.

Uz produljenje sezone, Ivanu je cilj također bio prikazati Vodice kroz jednu novu prizmu prirodne i kulturne baštine, ali i prisjetiti se činjenice da su stari Vodičani svoj kruh zarađivali mukotrpnim fizičkim radom u vodičkim poljima i pri tom današnjim generacijama u nasljedstvo ostavili svoje vrijedno znanje i bogatu tradiciju.

Pokretačka želja koja stoji iza ovih inspirativnih biciklističkih tura je da svi sudionici na dva kotača dožive prekrasan vodički kraj, da vizualno upoznaju njegove prirodne ljepote, slušaju zanimljive priče i naposljetku okuse domaće proizvode iz prirode (vino, sir, maslinovo ulje, smokve) koju su biciklirajući netom upoznali.

Današnji način ubrzanog života i sjedalačka radna mjesta dovela su do toga da sve više ljudi relaksaciju nalazi u raznim aktivnostima u prirodi, a zemljopisni položaj Vodica sadrži ogroman potencijal za aktivni turizam. Nacionalni parkovi Krka i Kornati, parkovi prirode, planine, more, otoci i otočići, krške rijeke i jezera – sve se to nalazi u radijusu od samo 50 km. To je odlična vijest za vodički aktivni turizam jer je izgledno da će se u budućnosti svakako povećavati konzumiranje svih avanturističkih aktivnosti. Hotelskim lancima i apartmanima, kako vodičkim, tako i svim ostalima u Lijepoj našoj već sada nije dovoljno samo more i sunce već dodatni sadržaji za privlačenje gosta u svoju destinaciju.

Dodana vrijednost nezaobilazna je stavka svakog uspješnog proizvoda ili usluge i upravo je ona razlog odličnih reakcija gostiju na ovakav tip turističke ponude. Uz biciklističke ture, u Vodicama gosti također mogu uživati u zalascima sunca kajakareći do obližnjih otoka ili UNESCO-ve Tvrđave sv. Nikole, višednevnim turama u kojima se kombinira biciklizam, kajakarenje i treking, a od ove godine Ivan poziva i sve goste u Vodicama da mu se pridruže na Walk’n’talk turi i prošeću uličicama tog šarmantnog gradića kako bi slušali o vodičkoj povijesti i običajima jer, kako kaže, tko može bolje turistima ispričati o svojem mjestu nego onaj tko je u njemu odrastao i koji ga zna kao svoje dvorište? A sve to u cilju da gost zaista upozna vodičke vrijednosti i lokalni život njegovih stanovnika.

Okrenemo li se oko sebe i pažljivije pogledamo, primijetit ćemo da svagdje oko nas postoje zaista impresivne i originalne turističke priče. Pitanje je samo jesu li te priče na zanimljiv i atraktivan način ispričane, a ono što gost zasigurno osjeti je i to jesu li one ispričane srcem.

U Ivanovom slučaju to svakako jest slučaj. Upravo zbog toga njegova priča o Vodicama i dalje nastavlja rasti i nuditi svojem gradu i njegovim gostima informacije, doživljaje i iskustvo godišnjeg odmora koje će sigurno jako dugo pamtiti, zbog kojih će se u Vodice iznova vraćati i zbog kojih će na neki način postati ambasadori destinacije za koje ih vežu fenomenalna sjećanja.

Besplatne biciklističke ture naziva Put u povijest Vodica, a započinju 21. svibnja, u njima ćemo moći uživati sve do kraja rujna, a ako vrijeme dopusti zasigurno i dulje.

Foto: Karika Vodice, vodice.hr

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.