Zagreb i okolica dobili vlastito izdanje poznatog gastro vodiča Gault & Millau

Kako se u Zagrebu, ali i zagrebačkom prstenu, može uživati u gastro specijalitetima već je otprije poznato. No ono što domaći stanovnici, ali i nemali broj posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva već znaju, sada će biti predstavljeno i široj publici. Naime, na inicijativu Turističke zajednice grada Zagreba te u suradnji s Turističkom zajednicom Zagrebačke županije, Zagreb i okolica dobili su vlastito izdanje jednog od najrelevantnijih gastronomskih vodiča na svijetu – Gault & Millau.

Tako je, po prvi puta u povijesti, objavljeno dvojezično, hrvatsko i englesko izdanje vodiča koji sadrži recenzije i fotografije 100 restorana, konoba, zalogajnica, POP lokala i slastičarnica Zagreba i okolice. Taj široki raspon uvrštenja ugostiteljskih objekata temelji se na Gault & Millau motu “luksuz je u kvaliteti, a ne u cijeni”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Gault & Millau potiče održivi turizam odnosno da zajedno s malim proizvođačima hrane i vina restorani ostanu posvećeni namirnicama i jelima svoga kraja. A Zagrebačka županija ima bogatu tradiciju upravo u gastronomiji, kao i veliki broj proizvoda s oznakom izvornosti.

Zagrebačka županija dom je brojnih gastronomskih specijaliteta

Podsjetimo kako je Rudarska greblica hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji, samoborska češnofka je zaštićeni proizvod, a samoborska kremšnita zaštićena je kao autohtoni samoborski, odnosno hrvatski brend.

Dokaz je to kako se u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji oduvijek dobro kuhalo. Iako je sudbina svakog dobrog jela da nestane brzo nakon što je pripremljeno, jela zagrebačkog prstena imaju status kulturnog dobra upravo zbog brižno čuvanih receptura i vještine koja se prenosi s koljena na koljeno, kao dio jedinstvene lokalne baštine.

Također Zagrebačka županija dom je crnom tartufu koju vrsni kuhari koriste i komponiraju s autohtonom kuhinjom ovog kraja. Hrana i kultura su duboko usađeni u nacionalni identitet Zagrebačke županije. Čak i najjednostavnija jela pravi su gastronomski specijaliteti jer se pripremaju od autentičnih namirnica s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Stoga i ne čudi što su ugostitelji s ovog područja, zahvaljujući svom predanom radu, upisani u vodič, a kuharske kapice otisnute na žutoj naljepnici, turistima su garancija kvalitete.

Gault & Millau vodič uživa veliki ugled

Gault & Millau jedan je od dva najrelevantnija gastronomska vodiča na svijetu te jedan od najjačih brandova na međunarodnoj gastronomskoj sceni. Pokrenut 1965. u Francuskoj, vodič danas izlazi u dvadesetak zemalja, a posebno je poznat u Austriji, Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj, Švicarskoj, Sloveniji i dalekom Japanu.

Vodič uživa veliki ugled među putnicima i turistima, ljubiteljima dobre hrane, koji s punim povjerenjem slijede njegove preporuke. Znaju kako je riječ o nezavisnim, vjerodostojnim recenzijama anonimnih ocjenjivača koji posjećuju restorane i plaćaju svoje račune kao i svi ostali gosti.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Njihov je glavni zadatak korisnicima vodiča predočiti ono što ih čeka u određenom ugostiteljskom objektu. Dobri poznavatelji lokalne gastronomske scene, hrane i terroira, prošli su Gault & Millau obuku te restorane ocjenjuju prema detaljno razrađenoj metodologiji jedinstvenoj za sve zemlje u kojima vodič izlazi.

Restorani smatraju kako su ocjene, odnosno kuharske kape (toques), koje dodjeljuje Gault & Millau, znak prestiža, a posjetiteljima restorana prepoznatljive žute GM naljepnice jamče provjerenu kvalitetu jela i usluga.

U sklopu promocije gastro vodiča svečano su dodijeljena priznanja chefovima najboljih zagrebačkih restorana. Tako su priznanja dobili: Chef Tvrtko Šakota – NAV, Chefica Ana Grgić – Zinfandel’s i Le Bistro, Chef Matija Bogdan – ManO, Chef Hrvoje Kroflin – ManO2, Chef Bruno Vokal – Noel, Chef Marin Rendić – Bistro Apetit by Marin Rendić, Chef Ivo Sučević – Dubravkin put, Chefica Vesna Miletić – Tač, Chef Stipan Iličić – Balon, Chef Matija Bregeš – Baltazar i Chef Filip Horvat – TheAtrium by Filho.

Prvo izdanje svjetskog gastronomskog vodiča Gault & Millau Croatia – Zagreb i okolica/and surroundings 2022. je dostupno u prodaji od danas 8. veljače na prodajnim mjestima Tisak media i kioscima Tiska. Izdanje za cijelu Hrvatsku izlazi 5. travnja 2022.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.