Zagrebačka zimska čarolija

Zimi se svi volimo zavući pod dekicu i provoditi hladne dane u toplini svoga doma. No Zagrepčanima je isto tako prirodna i neodoljiva potreba napraviti krug po gradu i uživati u zimskom ugođaju na ulicama i trgovima. Tisuće svjetala, šareni ukrasi i prigodna glazbena podloga podižu atmosferu i tjeraju sve negativne misli, ne samo u blagdansko vrijeme. Uz lampice, adventske ukrase i umjetničke instalacije i razna druga događanja na otvorenom dugi zimski mjeseci ugodnije prolaze.

Iako ove godine nema velike tradicionalne ponude adventskih kućica sezonski jelovnik doma ili u dostavi brojnih zagrenačkih restorana stvoren je da nas tješi i tetoši domaćim jelima kao što su grah sa zeljem ili repomkrvavice i buncek s restanim krumpiromsarmaštrudleknedle ili carski drobljenac. Tekuća pitanja rješava portugizac, mlado vino s plešivičkog vinogorja i vjeran pratilac zimske kuhinje, a svake godine sve su zanimljivija sezonska piva malih zagrebačkih zanatskih pivovara.

Savršen plan za zimsku šetnju ovisi o trenutačnom raspoloženju i interesu, a prikladnih rješenja ima za sve. Ilica i Donji grad nude najviše živosti i akcije, ovamo se dolazi radi druženja, razonode i dobrog šopinga. Zrinjevac i okolni donjogradski perivoji elegantno su osvijetljeni i zavodljivo romantični, a za poseban doživljaj može se naručiti vožnja starinskom kočijom. I inače mirniji Gornji grad u ovo doba godine dobiva poseban sjaj i privlači šetače u potrazi za usporenijim ritmom, ali i pomalo mističnim ugođajem nekih prošlih vremena. Pogled sa Strossmayerova šetališta na svjetlucavi Zagreb u predvečerje najljepša je zimska razglednica. Idealna bi bila još i pokoja bijela pahulja u zraku. A ako u gradu i nema snježnog pokrivača, tu je uvijek Medvednica, Zagrebačka gora, čiji je zabijeljeni vrh pozivnica rekreativcima željnima pravih zimskih radosti na svježem zraku.

Šumovite padine Medvednice pune su skrovitih i osamljenih parkova u kojima posjetitelji imaju intiman kontakt s prirodom. Popularno je izletište Cmrok, najpoznatije sanjkalište u Zagrebu, brdo na kojem su se nekoć održavali prvi skijaški tečajevi. Danas skijaši odlaze na vrh Medvednice, na uređeno skijalište sa stazama duljine oko četiri kilometra, a posebna je atrakcija noćno skijanje.

Možda nije puno, no malo koji glavni grad može se pohvaliti da u zaleđu ima skijalište na kojem su trenirali olimpijski prvaci i jednu od najgledanijih utrka Svjetskog skijaškog kupa. Planinarske staze i zimi su pune izletnika, a planinarski domovi s tradicionalnom hranom omiljena su okupljališta na kraju svake avanture. Zagrebačka zimska turneja može početi idiličnom šetnjom bijelim šumskim putevima visoko iznad svega, a završiti nezaboravnim provodom usred blještavila centra grada. U takvom rasponu mogućnosti najhladnije godišnje doba lako će postati vrijeme najtoplijih dojmova.

Izvor: Around Zagreb

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.