Zagrebačka županija na karti svjetskih održivih destinacija

spot_img

Zagrebačka županija dobitnik je brončanog Green Destinations certifikata, najvišeg standarda održivosti za destinacije u Republici Hrvatskoj.

tz zagrebačke županije Green Destinations priznanja

Ovaj certifikat označava Zagrebačku županiju kao certificiranu održivu destinaciju, što je rezultat dugogodišnjeg predanog rada Turističke zajednice Zagrebačke županije prema održivom turizmu, očuvanju okoliša, društvenih i kulturnih vrijednosti.

– Ovo je velika čast za nas. Brončani Green Destinations certifikat kruna je našoj predanosti uspostavljanja održivog turizma. Zagrebačka županija nije samo destinacija za odmor, već je i primjer kako se briga o okolišu uspješno može uklopiti s turističkom ponudom. Naša županija, među većima po površini u Republici Hrvatskoj, bilježi neprekidan rast broja noćenja i posjetitelja. Osim bogate ponude u eno i gastro segmentu, Zagrebačka županija se ponosi svojom povezanošću s lokalnom zajednicom. Njezina blizina Glavnom gradu Zagrebu čini odmor nikad bližim i održivijim. Ovaj certifikat rezultat je zajedničkog rada i suradnje svih sudionika u turizmu Zagrebačke županije. Za postizanje održivosti i transformacije važno je uključiti sve, kako bismo zajedno promišljali, rasli i razvijali se uz neizostavnu brigu o očuvanju okoliša koji nas okružuje. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u postizanju ovog važnog priznanja. Ovo je naše zajedničko priznanje i poticaj da nastavimo i dalje promišljati i živjeti održiviju budućnost, istaknula je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

zagrebačka županija
Foto: Josip Škof

Green Destinations ističe izvrsnost u upravljanju održivom destinacijom. Ovaj certifikat ocjenjuje različite aspekte održivog upravljanja, uključujući zaštitu prirode i baštine, upravljanje otpadom, energetsku učinkovitost i borbu protiv klimatskih promjena.

Nakon intenzivne pripreme i predstavljanja opsežnih dokumenata koji pokrivaju čak 84 kriterija održivosti, te neovisnog auditiranja na terenu, Zagrebačkoj županiji dodijeljen je brončani Green Destinations certifikat koji označava izvrsnost u svim područjima upravljanja održivom destinacijom. 

dan šuma
Foto: Josip Škof

Budući razvoj i dalje ćemo temeljiti na održivosti s dodatnom pažnjom na razvoju ‘zelene ekonomije’, uključivanju privatnog sektora u provedbu mjera održivosti te promicanju priznanja za dobru praksu u zaštiti okoliša među poduzetnicima, jer održivost nije samo jednogodišnji projekt, to je pitanje životnog stila kojeg odabiremo svakim danom, dodala je Alilović.

Prema Žumberku
Foto: Josip Škof

Što vidjeti i doživjeti u Zagrebačkoj županiji istražite među našim takstovima: Doživite zagrebački zeleni prsten – Zagrebačku županijiu #visitzagrebcounty

/// 10 jela zbog kojih je Zagrebačka županija prava meka za gurmane

/// Gdje na izlet oko Zagreba: 10 prijedloga za otkrivanje prirodnih ljepota

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.