Zašto dočekati svibanj u Gorskom kotaru

Dočekajte svibanj u Gorskom kotaru jer to je mjesec kada se proljeće u ovoj zelenoj oazi veličanstveno budi, što itekako pozitivno utječe i na regeneraciju ljudskog organizma.

Kao multisenzorna bića doživljavamo svijet na dvjema razinama. Jedna vidljiva, a druga skrivena, no itekako je nevidljivim sponama povezana s prirodom. Istraživanja pokazuju kako smo primarno usmjereni na vizualne aspekte, no priroda goranskog kraja pruža značajno više i u ne-vizualnom doživljaju.

Lagana šetnja goranskim šumama, koja je prošarana mirisima bjelogorice, crnogorice i brojnim šumskim biljem te proljetnim cvijećem, izvrstan je oblik aromaterapije. Ujedno, udišući “gutamo” bioaktivne tvari koje se nalaze u listićima i iglicama drveća, što itekako blagonaklono djeluje na naš organizam.

Taktilni doživljaj prirode, dodir kore drveta, cvijeta… potiče razinu unutarnjeg zadovoljstva i radosti. Dakako, i konzumiranjem prirodne hrane kojom goranski kraj obiluje, a koju domaći restorani i lokalna obiteljska gospodarstva s pažnjom oplemenjuju, pružit ćete organizmu niz dobrobiti i aktivirati niz dobrih unutarnjih fizioloških procesa.

Hormoni sreće i boravak u prirodi Gorskog kotara

Uživanjem u neodoljivoj prirodi Gorskog kotara aktivirat ćete dopamin, hormon nagrade koji je ključan u motivaciji kako biste ostvarili životne ciljeve, kao i serotonin, koji je stabilizator našeg raspoloženja. Isto tako neće izostati ni aktivacija oksitocina, hormona ljubavi kao i endorfina, prirodnog analgetika. Dopamin aktivirate, između ostaloga, unosom hrane, stoga se svakako odvažite na #Gastroventure à la Gorski kotar, gastroslasnu avanturu u goranskim restoranima.

Oksitocin, primjerice, možete aktivirati trčanjem goranskim šumama, serotonin aktivirajte antistresnim odmorom u Gorskom kotaru i boravkom na suncu. Pojačanom tjelesnom aktivnošću, kao što je uspon na jedan od vidikovaca Gorskog kotara, aktivirajte endorfin. Tu su još najvidljivije, a i postojane spone s prirodom. Frekvencije koje odašilje netaknuta, neukroćena priroda Gorskog kotara potiču vas na gotovo duboko meditativan mir kada u vašem umu jednostavno utihne kaos svakodnevnih misli, što utječe na jasnoću uma.

Naprosto ne možete ostati imuni na odmor koji vam pruža neodoljiva priroda goranskog kraja, gdje ćete se apsolutno prepustiti uživanju koje zaslužujete. Stoga samo krenite put Gorskog kotara i planirajte svoj odmor kako bi oživili svaku svoju stanicu u tijelu. A svibanj, pravi proljetni goranski mjesec, vas očekuje.

Vikend događanja – od tajni mistične goranske šume do tragova u divljini

Gorani su za vas pripremili niz raznovrsnih događanja. Danas, 30. travnja sudjelujte u jedinstvenoj paradi trkaćih automobila, od povijesnih do modernih, koja se održava u sklopu ultra atraktivnog Auto Showa u Fužinama.

U Hribu na obiteljskoj radionici Priroda u tebi upoznajte bioraznolikost i divljinu Gorskog kotara. U Lokvama se odvažite na originalan obilazak prirode Tajne mistične šume i dubokog jezera uz pratnju stručnog, licenciranog vodiča. U Brodu na Kupi svakako sudjelujte u vrhunskoj manifestaciji Noć tvrđava-Tragovi u divljini, koja se organizira u Kaštelu Zrinskih, gdje se održava bogat program s brojnim edukativno-istraživačkim igrama.

Nedjelja, 1. svibnja rezervirana je za još jednu fantastičnu radionicu Mudrost biljaka, koja se održava u Hribu. Tada se u Gerovu u Svetištu Majke Božje Karnelske, koje je smješteno na Svetoj Gori ponad vrela Gerovčice, otvara hodočasnička sezona.

Naslovna fotografija: Lea Grgurić
Izvor fotografija: Turistička zajednica Gorskog kotara

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.