Zelena oaza koja spaja kontinent i obalu: Tounj skriva jedinstveni dvokatni most

Tounj je skrivena oaza mira koja je zapravo mjesto za koje se povijest kaže kako spaja unutrašnjost s obalom. Nadomak Karlovca, udaljen koliko od mora toliko do Zagreba, Tounj je na idealnom mjestu ako želite na vikend van metropole ili biti smješteni u zelenoj oazi daleko od gužve morskih destinacija, a opet dovoljno blizu da iz Tounjske zelene zone svratite do obale. Ovaj kraj raj je za bicikliste i ljubitelje šetnji i boravka u prirodi, ali i ribolovce.

Tounj su turisti počeli ponovno otkrivati tek u dvadesetom stoljeću iako ostatci starog grada potvrđuju kako se ovdje živjelo od 15. stoljeća. Ovo malo mjesto u Karlovačkoj županiji svoje turističke adute ima u nevjerojatnoj prirodi i zelenilu te rječici čije slike osvajaju svakog putnika. Najpoznatije slike iz Tounja ipak su one impozantnog dvokatnog kamenog mosta kakvi se rijetko viđaju. Naime ovaj most jedinstven je spomenik hrvatske mostogradnje jedini takav u nas, ali i ovom dijelu Europe. Krase ga kipovi rimskih vojnika, a prvotni se graditelj inspirirao upravo velebnom starorimskom arhitekturom.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Prvi kat mosta izgrađen je 1775. godine za vrijeme početka gradnje ceste Jozefine koja spaja Karlovac sa Senjom, pod nadzorom graditelja i projektanta pukovnika Vincenza Giorgia Struppija. Most je u čast austrijskog cara i hrvatskog kralja Josipa II. nazvan Josipovim mostom. Dvokatni postaje u 19. stoljeću, prilikom obnove ceste 1836. godine kada je na postojećem mostu pod vodstvom inženjera bojnika Josipa Kajetana Knežića dograđen i drugi kat te je time most dobio svoj konačni izgled i oblik.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata srušen je veći dio gornjeg kata mosta, tri svoda i njihovi stupovi. Kasnije je preko tih ostataka izveden improvizirani drveni prijelaz. Građevinski radovi na obnovi mosta završeni su 1973. godine, no obnova se prvenstveno usmjerila ka uporabnoj vrijednosti mosta dok su izvorni ukrasi zanemareni. Kipovi i spomen ploče s mosta su oštećeni te razasuti na različitim mjestima.

Tek usred Domovinskog rata javljaju se prve inicijative i napori za konačnu obnovu mostu te rekonstrukciju i pronalazak izgubljenih i dislociranih izvornih ukrasa. Uskoro se lokalnoj zajednici priključila i struka te je 2011. godine most iznova zasjao u punom sjaju, obnovljeni kipovi legionara i spomen ploče su brižno obnovljeni te vraćeni na izvorno mjesto.

Jozefinski most u Tounju, danas nakon dva stoljeća, nakon ratova i smjene carstava i država, i dalje stoji kao spomen jednoj odvažnoj ideji pretočenoj u velebni građevinski poduhvat spajanja unutrašnjosti Hrvatske s hrvatskom obalom.

Tounjski sir – dimljeni sir od kravljeg mlijeka

Gurmani ovaj kraj poznaju po nadaleko poznatom tounjskom siru koji i danas svakog putnika čeka na stolu kuća za odmor uz neizostavne suhomesnate delicije. Da je sir važan dio tradicije potvrđuje i manifestacija Dani Tounjskog sira. Ovdje ćete naći i prirodne sokove koji proizvode lokalni OPG-ovi, a kuće za odmor potvrđuju kako se Tounj turistički budi.

Pronašli smo idelanu kuću za odmor Ico koja nam je otkrila Tounjski kraj. Na stolu nas je dočekao poznati sir, a u blizini su sve znamenitosti koje trebate vidjeti. Ljubazna domaćica provela nas je ovim krajem, ispričala sam priču o dvokatnom mostu i rijeci Tounjčici koja izvire iz pećine.

Ovaj kraj prepun je neistraženih i međusobno povezanih špilja koje kriju podzemna jezera. Svakako obiđite špilju u kamenolomu dugu gotovo 9 kilometara u kojoj živi ogulinska špiljska spužvica inače endemska vrsta i jedina podzemna slatkovodna spužva na svijetu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kada upoznate ove ljude kojima je turizam nekako prirodan jer domaćinstvo im je u krvi, svakako ćete se ovdje htjeti vratiti po dozu mira i detoks od svakodnevnog stresa koji pruža već pogled kroz prozor na nepregledno zelenilo i prirodu atraktivnu u svako doba godine. Zimi ćete ovdje uživati u bjelini snježnog pokrivača uz kamin i zvukove pucketanja drva, a u proljeće u mirisima cvijeća i zelenilu dok je jesen ovdje prava paleta boja od koje zastaje dah.

Otkrijte ruralnu oazu koja je jedina stanica vlaka Zagreb Rijeka te spaja kontinent i obalu pa se nameće kao logična stanica na kojoj na putu za obalu možete zastati i ostati, zalutati šumskim stazama i šetati uz smaragdne rječice pa i otkriti vidikovce za koje tek lokalci znaju.

Fotografije: Sonja Ostarčević, Kuća za odmor Ico

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.