Zimska idila na korak od Zagreba

spot_img

U zimsko doba okolica Zagreba ne nudi razmetljive atrakcije kao poznata alpska skijališta ili daleka egzotična odmarališta, ali toplog zimskog ugođaja i iskrene dobrodošlice nimalo joj ne manjka.

Kojim smjerom krenuti, svaki posjetitelj izabrat će sam. Jedan put vodi van, pod vedro nebo, po označenim, manje ili više utabanim šumskim i planinarskim stazama. Netaknuta brda i doline sneno vabe šetače da uživaju u zimskoj idili, a nalet svježeg zraka i zdrave studeni uklanja svaku pomisao na stres.

Prirodne ljepote kao što su slapovi na Žumberku, jezera uz rijeku Savu ili hrastov lug u Turopolju zimi pokazuju neko sasvim drugo lice – okoliš se doima pomalo ogoljeno, tiše, svakako manje šaren, ali u ovim skromnijim uvjetima terapija prirodom kao da udara brže i djeluje jače. A kad sve zabijeli snježni pokrivač, pozivu na uživanje u zimskim radostima teško je odoljeti. Uz malo truda, svatko može pronaći svoje tajno sanjkalište, poligon za igre na snijegu ili samo savršenu kulisu za divljenje bajkovitom zimskom pejsažu.

Osim zagrljaja prirode i autohtonih gastronomskih doživljaja, postoji i treći put, koji vodi do pitomih gradića zagrebačke okolice, čvorišta života svojih mikroregija. Laganiji zimski ritam ostavlja dovoljno vremena za obilazak svega što nam je možda promaklo tijekom prijašnjih, užurbanijih mjeseci. Upoznavanje mjesnih znamenitosti, povijesnih spomenika i izvornih običaja spoj je ugodnog i korisnog, točka na i svakog dobrog izleta, način da se dostojno zaokruži još jedna godina. Blagdansko ozračje, a pogotovo adventsko slavlje u malim mjestima unutar zagrebačkog zelenog prstena, naglasak stavljaju na izvorne vrijednosti, koje se u većim sredinama katkad i zagube – na ljudsku toplinu, povezanost i njegovanje baštine. Zajednice koje i dalje ponosno čuvaju lokalni karakter spremnije su srdačno dočekati svoje goste i ostaviti nezaboravan dojam u njihovim srcima.

Zimski zov prirode

Zimski dan proveden na zraku, bez obzira na vrstu rekreacije, može postati još ugodnije iskustvo ako se spoji s posjetom nekom od seoskih domaćinstava okruženih idiličnom prirodom. To je i svojevrsni nastavak druženja s okolišem, jer se kušanjem prirodnih, sezonskih proizvoda u autentičnom okruženju izlet zaokružuje. I to na najbolji način – davanjem potpore lokalnoj zajednici i održivom razvoju.

Svaka od mikroregija Zagrebačke županije nudi pregršt uređenih i označenih staza za šetanje, različitih stupnjeva zahtjevnosti i reljefnih karakteristika. Planinarima je najatraktivniji Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, gdje se mogu penjati na vrhove Japetić, Oštrc, Okić, Veliki Lovnik i Sv. Geru, a u blizini je i Plešivica.

Odabrali smo za vas deset idealnih šetnica u okolici Zagreba

Na kraju puta uvijek će se naći planinarski dom ili gostionica u kojoj se može ugrijati čajem, kuhanim vinom i domaćom hranom. Poučnih i pješačkih staza po jednostavnijem terenu, često šumskom, ne manjka ni u jednom kraju. Tu su svetonedeljski bregi, Vukomeričke gorice, rezervat Sava-Strmec, Varoški lug, Turopoljski lug, staze Marča i Žutica u Moslavini, Zelinska gora… I mnoga druga prekrasna, očuvana mjesta koja čekaju da ih se otkrije. Biljni i životinjski svijet u njima zimi dobrim dijelom utihne, ali nudi više spokoja, kao i priliku za promatranje prirodnih mijena.

Fotografije: Davor Đopar, Izvor: Turistička zajednica Zagrebačke županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.