Zlatna Slavonija – raj za izletnike i planinare

Bogata tradicija i vrhunska hrana najčešće je prvo na što pomislite pri spomenu Slavonije. No istok Hrvatske nudi mnogo više od toga. Zlatna Slavonija i nije toliko ravna, a to znaju brojni zaljubljenici u outdoor aktivnosti, pješačenje i planinarenje, koji iz godine u godinu otkrivaju sve prednosti ovog dijela Hrvatske. Krndija, Psunj, Papuk, Požeška gora i Dilj gora, izazov su i za one najiskusnije.

Zanimljiv je podatak kako je, od oko 150 planinarskih obilaznica u Hrvatskoj, s više od 300 kilometara, najdulji i najstariji Slavonski planinarski put. I nikako nije jednostavan! Od 1957. kada je otvoren, samo desetak planinara prošlo ga je odjednom. Čak devet dana trebalo im je za taj pothvat.

U novom mileniju promijenio je ime u Pohod slavonskim planinama, kružnog je oblika, spaja planinarske domove Omanovac iznad Pakraca i Petrov vrh iznad Daruvara. Od ukupno 35 kontrolnih točki, za planinarsku značku trebat ćete pečate s 31 točke, a za to će vam trebati pet dvodnevnih izleta. Ili ipak želite pokušati odjednom?

Papučki jaglaci

No prekrasna priroda i bogata turistička ponuda pravi su magnet i za one manje iskusne koji vole neobaveznu šetnju i otkrivanje destinacije. Jedna od najpoznatijih, ako ne i najpoznatija outdoor manifestacija u Požeško-slavonskoj županiji zasigurno su Papučki jaglaci. Izletnici i planinari iz svih dijelova Hrvatske i inozemstva, svake godine u nedjelju, oko prvog dana proljeća, rado posjećuju Veliku.

U svom začetku 1982. godine i cijelih osamdesetih, masovna planinarska manifestacija “Papučki jaglaci” bila je održavana povodom Dana žena i kalendarski bliža 8. ožujku. Bio je to pohod u modi velikih ranoproljetnih planinarskih uspona posvećenih ljepšem spolu i održavanih diljem bivše države.

Osmišljen i organiziran od strane vrijednih članova HPD-a Sokolovac svakako je vrijedno spomenuti “oca” Papučkih jaglaca, požeškog novinara, publicista te začetnika i urednika “Biblioteke Papuk” – Ivana Jakovinu. Kasnije su “Jaglaci” pomaknuti u drugi dio ožujka i postali su posvećeni prvom danu proljeća. Kako je rastao broj zainteresiranih outdoor zaljubljenika tako je rasla i manifestacija. Naime, Papučki jaglaci već 41 godinu privlače sve veći broj planinara i izletnika iz Hrvatske, ali i inozemstva. Svake godine nekoliko staza pohodi više od 3.000 ljudi.

Papučki jaglaci u Velikoj predstavljaju najveće godišnje okupljanje planinara u Slavoniji te jedno od najvećih u Hrvatskoj. Velika je to promocija Papuka, veličkog i požeškog kraja, ali i čitave Požeško-slavonske županije. Trudom planinara, članova HPD “Sokolovac” Požega, i suorganizatora, organizacija Papučkih jaglaca podignuta je na visoku razinu, pa tako brojni posjetitelji šire glas o prirodnim i kulturnim znamenitostima ovoga kraja.

Papučki jaglaci ove godine traju dva dana

Ove godine manifestacije će se održavati dva dana, 18. i 19. ožujka, što je svakako novina u odnosu na prethodne godine. Uz bogat izbor planinarskih staza na Papuku sve sudionike očekuje i bogata gastronomska ponuda te zabavni program oba dana održavanja Papučkih jaglaca.

Papučki jaglaci su ostali planinarska svečanost obilježena buđenjem prirode, a i sam naziv planinarske manifestacije je obilježen žutim jaglacem, cvijetom koji karakterizira rano proljeće. U svakom slučaju u Zlatnoj Slavoniji uživat ćete na čistom zraku i prekrasnoj prirodi. Vjerujte, nema ljepšeg i zdravijeg doživljaja destinacije od onog kojeg proživite pješačeći.

Izvor naslovne fotografije: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.