Znate li što je kitesurfing i zašto bi ga trebali probati u Bolu?

Kitesurfing je ekstremni vodeni sport u kojem vozač – kajter – upravlja zmajem koji mu služi kao jedro kako bi uz pomoć snage vjetra surfao na dasci. Ovo je jedan od najbrže rastućih sportova na planeti, a privlači zaljubljenike svih dobnih skupina, bez obzira na spol.

Izvor: TZ Bol

Jednostavan je i nije potrebno biti u top formi. Snaga ovdje ne igra glavnu ulogu, nego je najvažnije razumijevanje samog principa upravljanja zmajem.

Nije vam potrebno niti predznanje o vjetru, moru ili uvjetima – to ćete sve naučiti. Iskusni instruktori kažu kako školu kitesurfinga možete upisati već od 14 pa do 50 godina starosti. Njihovo iskustvo pokazuje kako je u 90% slučajeva 10 sati kitesurfing tečaja dovoljno da novi kiteri svladaju ovu vještinu.

Kitesurfing je nastao kao spoj više sportova: skijanja na vodi, jedrenja na dasci, surfanja te paraglidinga. Najbliži mu je wakeboarding gdje je zmaj u potpunosti zamijenio gliser koji vas vuče.

Zmaj je velike površine, najčešće veličine od 10 do 12 četvornih metara. Pričvršćen je za vozača preko trapeza koji se najčešće nosi oko struka i na sebi ima spojnu kuku. Kod vozača se nalazi kontrolna poluga koja je spojena sa zmajem preko sustava konopa dugih 20 do 25 metara. Osim što se kontrolama zmaj može usmjeravati lijevo i desno, pa tako regulirati smjer kretanja, većina modernih zmajeva koji se koriste u kitesurfingu ima i depower funkciju. Njom vozač utječe na nagib zmaja u odnosu na vjetar, a time i razinu vučne sile koju zmaj stvara.

Hrvatska obala nudi takve uvjete da do 150 dana možete uživati u kitesurfingu. Iskusni kajteri izdvajaju tri lokacije koje nude najbolje uvjete za kitesurfing kod nas – plaža Ždrijac u Ninu, ušće rijeke Neretve i Viganj.

Kitesurfing u Bolu

Iako nije u TOP 3 lokacije, Bol na otoku Braču idealan je za kitesurfing zbog konstantnog termičkog vjetra maestrala koji puše brzinom od 15 do 25 čvorova u smjeru obale. Tamo ćete pronaći i posebnu plažu za kitesurfere, kao i školu kitesurfanja i spasilačku službu. Ako imate sreće boraviti u Bolu van sezone, svoga zmaja možete lansirati i prizemljiti na samom Zlatnom ratu. U špici sezone to nije dopušteno. Čak i tada možete kajtati oko Zlatnog rata, no lansiranje i prizemljenje obavit ćete oko dva kilometra dalje, u windsurfing centru Žuti Mačak uz koji se nalazi malena šljunčana plaža.

Popularni bolski Zlatni rat bude prepun kupača koji prate događanja na vodi, stoga je ova lokacija idealna za prikazivanje cool trikova i skokova. Maestral je ovdje ojačan Venturijevim efektom, jer puše kroz kanal između Brača i Hvara. Vjetar puše uz obalu, kroz kanal prema otvorenom moru, pa ovo mjesto nije najpogodnije za početnike i neiskusne kajtere. No, tu je spasilačka služba koja pazi da nitko od kajtera ne upadne u probleme.

Foto: TZ Bol

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.