Conde Nast Traveller ponovo je uvrstio Zlatni rat među najljepše europske plaže

Prestižni magazin Conde Nast Traveller ovih je dana bračku plažu Zlatni rat ponovo uvrstio među najljepše europske plaže. Osim Zlatnog rata, na popisu su se našle plaže na Korzici, u Grčkoj, Francuskoj, Španjolskoj, ali i u Škotskoj i Norveškoj.

Osim što je najprepoznatljivija vizura Bola i jedna od najljepših šljunčanih plaža na hrvatskoj obali, Zlatni je rat doista jedinstvena plaža u svijetu. Nastala je taloženjem finog zlatnog šljunka oko podmorskog grebena pružajući se poput jezičca i do 500 metara u more. Pod utjecajem vjetrova, valova i morskih strujanja vršak Zlatnog rata stalno mijenja svoj oblik čineći ga svaki put drugačijim i ponovno zanimljivim. Oblik mu ovisi o utjecaju valova i morskih struja, pa je vrh Zlatnog rata malo povijen k zapadu, malo k istoku, a na žalu se ponekad napravi i maleni bazenčić. Zbog svega toga nazivaju ga geomorfološkim čudom i zakonom je zaštićen kao značajni krajobraz.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ova je plaža uvijek drugačija i ne čudi što je upravo Bol najpoželjnija destinacija naše obale. Zlatni rat jedinstveni je fenomen. Znanstvenici pojašnjavaju kako je nastao utjecajem više faktora – erozijom s obližnje Vidove gore, te taloženjem žala oko grebena kojeg su nanijele morske struje i valovi tijekom godina.

Na Zlatnom su ratu nekad gotovo do same obale mora bili posađeni vinogradi i stabla smokve. Ukupna površina žala iznosi 19.900 četvornih metara, pošumljenog dijela 8.600 četvornih metara, a kapacitet plaže je 4000 kupača.

Ova je plaža omiljeno mjesto surfera i kite-surfera iz cijelog svijeta, a od središta Bola je udaljena dva kilometra. Šetnica do plaže popločena je, no do Zlatnog rata se može i brodicom ili turističkim vlakićem. Želite li pak uživati u samome pogledu na prepoznatljivi oblik Zlatnoga rata, najljepše ga je promatrati s visina obližnje Vidove gore, ili dok lebdite nad njim parasailom.

Naslovna fotografija: Bluesun hoteli

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.