100 dvoraca Sjeverne Hrvatske – obogaćivanje hrvatske turističke ponude

Jeste li znali kako se najgušća koncentracija povijesnih zdanja nalazi na prostoru naših triju najmanjih županija? Međutim, turistički ih je vrednovano svega nekoliko i to isključivo u muzejske svrhe. Tako Dvorac Trakošćan, Dvor Veliki Tabor, Gornja Stubica, čakovečki i varaždinski Stari grad pojedinačno privlače gotovo 200.000 posjetitelja godišnje.

Turisti, osobito strani, ne pridaju veliku važnost političkim i teritorijalnim granicama koje razdvajaju županije. Tako je povezivanje dvoraca, kurija i utvrda sjeverne Hrvatske u cjeloviti turistički proizvod prilika za njihovu valorizaciju, turističko pozicioniranje, a u budućnosti i obnovu.

Nakon višemjesečnih priprema, definiranja i razrade projektnih aktivnosti Povjerenstvo za udruživanje turističkih zajednica Ministarstva turizma i sporta prihvatilo je i posebno istaknulo kvalitetu zajedničkog projekta tri županije. Naime, Turističke zajednice Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije potpisale su sporazum o projektnom udruživanju, kojim je projekt 100 dvoraca Sjeverne Hrvatske i formalno započeo.

SJEVER HRVATSKE KAO CJELOGODIŠNJA DESTINACIJA KULTURNOG TURIZMA

Projektne aktivnosti razrađene su i definirane za sljedeće trogodišnje razdoblje. Jedan od prvih koraka biti će sistematizacija dvoraca, kurija i utvrda sjeverne Hrvatske. Nadalje aktivnosti projekta su zajedničko brendiranje, vizualna i prezentacijska usuglašenost, te zajednički nastup na tržištima. Na taj način stvorit će se mogućnosti za pozicioniranje sjeverne Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije kulturnog turizma. Kroz projekt poticat će se zaštita, očuvanje i obnova dvoraca, međusektorsko povezivanje, ali i senzibilizacija domicilnog stanovništva.

Koordinator projekta 100 dvoraca Sjeverne Hrvatske je Turistička zajednica Varaždinske županije, a otvaranjem adventskog kalendara na palači Varaždinske županije s 24 fotografije dvoraca, kurija i utvrda iz Varaždinske županije simbolično su započele i prve aktivnosti na projektu.

Za nadati se kako će Ministarstvo, ali i ostale institucije, vlasnici i korisnici dvoraca, kurija i utvrda, jedinice lokalne samouprave, gospodarski sektor i lokalno stanovništvo s jednako entuzijazma prihvatiti ovaj projekt i u narednim godinama, zajedno s regionalnim turističkim zajednicama, stvoriti dodanu vrijednost za zajednicu čuvanjem i održivim korištenjem bogate kulturne baštine koju moramo sačuvati za generacije koje dolaze.

Naslovna fotografija: Dvorac Maruševec/ Fotoagencija Sjever

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.