7 plaža na Pelješcu zbog kojih ćete odmah poželjeti krenuti preko mosta

Pelješac je pomalo samozatajan i neotkriven, drugi po veličini hrvatski poluotok koji se smjestio na jugu Hrvatske u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ime Pelješac najvjerojatnije potječe od imena brijega Pelisac smještenog povrh Orebića. Kada ste s kontinenta skrenuli na Pelješac, prva veća mjesta na koje ćete naići su Ston i Mali Ston. Vrijeme je za kamenice! Te su školjke nadaleko poznati specijalitet poluotoka i nigdje nisu tako ukusne nego na Pelješcu, pogotovo kad vam ih izvade direktno iz mora. Plaže na Pelješcu oduzimaju dah, istražili smo one najbolje s kojima sigurno nećete pogriješiti.

Kada ste s kontinenta skrenuli na Pelješac, prva veća mjesta na koje ćete naići su Ston i Mali Ston. Vrijeme je za kamenice! Te su školjke nadaleko poznati specijalitet poluotoka i nigdje nisu tako ukusne nego na Pelješcu, pogotovo kad vam ih izvade direktno iz mora. Kad glavnom cestom od Stona krenete prema Orebiću, obavezno morate posjetiti tunel Dingač gdje se nalaze strme padine na kojima je posađena vinova loza od  koje se radi jedno od najslavnijih hrvatskih vina – Dingač.

Pelješki most pridonio je još većem dolasku posjetitelja, a osim opisanih mjesta i atrakcija, u koje god mjesto na Pelješcu se uputili – nećete moći odoljeti fascinantnim plažama, dovoljno intimnim i skrivenim, a istovremeno popularnim. Samo zamislite ovo: Kupate se u kristalno čistom moru dok vas okružuju zelena brda peljeških vinograda. Krećemo s popisom plaža, sigurni smo da su vas već pridobile. Krenimo preko Pelješkog mosta!

1. Plaža Papratno

mjestu Prapratno, u blizini Stona, nalazi se istoimena pješčana plaža koja slovi za jednu od najljepših na Pelješcu. Ondje je more čisto, bistro i plitko što ju čini prvim izborom za obitelji s djecom koja uživaju u pješčanom plićaku kao stvorenom za cjelodnevnu igru.

Imajte na umu da se plaža nalazi u blizini auto kampa pa su u vrhuncu sezone moguće gužve.

Dok se kupate i sunčate, istovremeno ćete odmarati oči uz lijepe prizore stabala borova i maslina.

2. Plaža Divna

Kako joj i samo ime govori, ova Divna pješčano-šljunčana plaža smještena je 10-ak kilometara od Trpnja a do nje možete doći uskom cestom.

Divna oduševljava besprijekornom kombinacijom sitnog šljunka i pijeska s jedne strane i tirkiznog mora s druge – stvoreno za cjelodnevno izležavanje i promatranje horizonta. Odlazak na Divnu bit će vam prava “stress-free” zona jer ništa ne pruža takav mir umu kao pogled na nježne boje mora koje ju okružuju, osjećaj toplog pijeska i sitnog šljunka pod nogama dok udišete taj posebno svjež miris mora.

Divna je stvorena i za romantičare koji će na ovoj mirnoj plaži pronaći svoje ljubavno gnijezdo.

Dodajmo još kako plaža ne raspolaže dodatnim sadržajima pa imajte na umu ponijeti sa sobom pokrivala za glavu ili suncobran te nešto namirnica za okrjepu.

3. Plaža Jezero

Smještena u Dubi Pelješkoj, ova plaža ime je dobila po jezeru koje se nalazi iza nje. Ako ste više tip za mirne, osamljene plaže na kojima ćete zaboraviti na realnost i uploviti u samo vašu oazu daleko od gužve, plaža Jezero bit će vam najbolja prijateljica. S plaže se pruža idiličan pogled na Biokovo i jezero koje ju okružuje s kopnene strane.

Do nje nije moguće doći kopnenim putem, samo brodom, što ju čini još zanimljivijom jer će vam sam put do tamo biti svojevrsna avantura netaknutom prirodom. Možete zamoliti nekog od lokalnih stanovnika da vas odvede do plaže svojom brodicom ili je unajmite.

Ni na ovoj plaži nema dodatnih sadržaja pa ne zaboravite sa sobom ponijeti sve što vam može zatrebati tijekom cjelodnevnog boravka.

4. Plaža Trstenica

Ako ljetujete u Orebiću, sigurno nećete zaobići Trstenicu, jednu od najpopularnijih plaža Pelješca. Plaža je šljunčana i ima blagi, pješčani ulaz u  more koji ju čini idealnom za djecu.

Za razliku od prethodno nabrojanih, na Trstenici možete unajmiti ležaljke i suncobrane i okrijepiti se u restoranu ili kafiću u neposrednoj blizini.

5. Plaža Mokalo

Ako krenete na južnu obalu Pelješca, zasigurno nećete požaliti jer ćete se ondje susresti sa plažom Mokalo, šljunčano-pješčanom plažom koja slovi za jednu od popularnijih malih plaža na obali, a s koje očarava pogled na Korčulu. Opustit će vas miris stoljetne borove šume, a okrijepiti hladni napitak u obližnjem kafiću.

P.S. Imajte na umu da su ondje moguće gužve pa isplanirajte svoj odlazak ranije ujutro ili kasno poslijepodne.

6. Žuljana

Žuljana je malo ribarsko naselje za koje je karakterističan ronilački turizam koji, kao i vinogradarstvo, raste iz godine u godinu. Žuljana se nalazi samo nekoliko kilometara od spomenutog poznatog vinogorja Dingač.

Ako dolazite u Žuljanu prvi put, ostat ćete zatečeni prekrasnim krajolikom visećih stijena i bujne borove šume što se proteže duž morske obale, upotpunjena prekrasnim plažama.

Najpopularnija plaža u uvali nalazi se u naselju luke i gotovo cijela je formirana od finog pijeska po kojem su koraci laki kao po oblacima. Ulaz u more je plitak i lagan pa ju obožavaju i obitelji s djecom.

7. Plaža Duba

Plaža Duba nalazi se u mjestu Duba Pelješka, na sjevernoj strani poluotoka Pelješac, u malom mjestu Duba nedaleko od Trpnja. Plaža je šljunčana i prostrana, čistog i bistrog mora s jednostavnim i postepenim prilazom. Okružuje ju predivan mediteranski krajolik s bujnom vegetacijom, a pogled koji puca a otok Hvar i velebno Biokovo na drugoj obali nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Plaža pruža dovoljno prirodne hladovine i odličan je izbor ako na odmor idete s vašim mališanima.

Naslovna fotografija: Arhiva Turističke zajednice općine Orebić

Tekst je originalno objavljen 06. kolovoza 2022. godine.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.