Donosimo popis 9 najljepših plaža dalmatinskih otoka

Jadransko more nadaleko je poznato zbog dvoje čistoće, a mamac turista su naši brojni prekrasni otoci i uvale gdje su smještene prekrasne kamene, šljunčane ili pješčane plaže.

Za dalmatinske plaže karakteristična je borovina koja osvaja svojim mirisom i hladovinom, koja vas štiti od vrelog sunca. Kraj nekih plaža uz bistro more nalaze se i ugostiteljski objekti koji vam omogućuju predah uz osvježavajuća pića i koktele, modernu glazbu te ples i animaciju za one željne dobrog provoda.

Dalmacija je sigurno destinacija koja ima ponajviše prekrasnih plaža od onih koje svakodnevno vrve turistima do onih malo skrivenijih i nešto udaljenijih, do kojih mogu doći tek malobrojni. Za ovu priču izdvajamo najbolje plaže dalmatinskih otoka koje jednostavno morate vidjeti, pa čak se i okupati, jer sezona kupanja još uvijek traje!

Bili Bok

Otok Proizd svojevremeno je proglašen plažom godine na hrvatskom Jadranu. New York Times je ovaj otočić uvrstio među 12 najljepših izleta na svijetu. Radi se o nekoliko plaža na otočiću uz zapadni dio Korčule od kojih su najpoznatije tri plaže u uvali Bili Bok Donji, Srednji i Veli. Ove plaže posebnima čine bijele stijene koje uranjanju u kristalno more tirkizne boje, a nalaze se na sjevernoj strani Proizda koji se prostire na tek 0,6 kilometara četvornih.

Plaža je udaljena oko pola sata vožnje brodom od centra Vele Luke i ovaj otok je biser velolučke obale koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Proizd je poznato po svojoj jedinstvenoj bjelini plaža, more je ovdje kristalno čisto i boje tirkiza, a miris slane svježine oborit će vas s nogu.

Pupnatska luka

Pupnatska Luka nalazi se na otoku Korčuli. Ova duboka uvala okružena je bujnom mediteranskom vegetacijom. Put do ove plaže je iznimno strm i pun zavoja te se morate oprezno voziti asfaltiranom cestom. No put će vam se isplatiti ovo je jedna od najljepših hrvatskih plaža koja će vas ostaviti bez daha.

Netaknuta priroda i kristalno čisto more uz pogled na pučinu uistinu će vam zauvijek ostati u sjećanju i ako ste na Korčuli ne biste smjeli zaobići ovu plažu.

Plaža Zlatni rat

Zlatni rat je simbol naše zemlje i našeg turizma i ovo je najpoznatija plaža na našoj obali. Zlatni rat se nalazi na Bolu na južnoj obali otoka Brača. Plaža iako iz zraka izgledao pješčano zapravo ju oblikuje šljunčani rt dugačak gotovo kilometar. Posebnost ovog rta je što ga oplahuje kristalno čisto more. Jeste li znali da ova plaža  mijenja oblik ovisno o vjetru koji puše.

Svakako ako ste na Braču ne smijete izostaviti posjet ovoj plaži jer biti na Braču, a ne vidjeti Zlatni rat je nezamislivo.

Plaža Kava

Plaža Kava druga je posebno lijepa plaža koja se nalazi na istočnoj strani otoka Čiova, nedaleko od mjesta Slatine. Sa ove plaže pruža se spektakularan pogled prema moru na Kaštelanski zaljev i splitski Marjan.

Na ovoj plaži dočekat će vas netaknuta priroda borove šume i kristalno čisto tirkizno more koje podsjeća kao da ste na Sejšelima ili Karibima. U njenoj uvali često ćete zateći brojne jahte i jedrilice.

Plaža Kava udaljena je 12 kilometara od Trogira tako da do nje može doći i automobilom, ali napominjemo vam kako pristupni put nije asfaltiran. Ovu plažu mnogi drže jednom od najljepših na našoj obali.

Plaža Sakarun

Sakarun se nalazi na sjeverozapadnoj strani Dugog otoka i jedna je do najpoznatijih plaža Zadarske regije. Ova plaža poznata je po bijelom pijesku i kristalno čistom moru te posebnom borovom šumom. Omiljena je za obiteljske izlete zbog plitkoće mora, a dugačka je nešto manje od kilometra.

Sakarun slovi za jednu od najljepših divljih plaža na Jadranu koju obožavaju nautičari kojima je u širokoj uvali na raspolaganju plutajući vez. Do ove plaže možete doći trajektom iz Zadra preko Božave (10 kilometara) ili katamaranom preko Sali (40 kilometara).

Plaža Šunj

Plaža Šunj  na južnoj strani romantičnog otoka Lopuda, smještenome nedaleko od Dubrovnika je pješčana plaža dužine jednog kilometra. Ova plaža je iznimno plitka i da biste zaplivali hodat ćete toplim morem više od 100metara te je zato iznimno popularna za obitelji s mlađom djecom. 

Na Lopudu nema automobila i ovo ugodno i mirno mjesto će vas oduševiti. Uz plažu Šunj nalazi se park šuma koju možete obići pješačkim stazama i uživati u prirodi koja je očaravajuća. Do plaže možete doći brodom iz Dubrovnika.

Plaža Porat

Plaža Porat je pješčana plaža na otoku Biševu kraj otoka Visa. Ova plaža smještena je na jugozapadnom dijelu ovog šarmantnog mirnog i udaljenog otoka. Do Biševa možete doći brodskom linijom od Komiže (5 km udaljenosti), a otok je poznat pod Modroj špilji koja privlači brojne turiste iz cijelog svijeta. Zanimljivo je da ovaj otok broji tek 19 stalnih stanovnika.

Plaža Porat je stoga netaknuti dragulj tirkiznog i kristalno čistog mora. Ovaj užitak kupanja ne možete naći gotovo nigdje. Plaža je zaklonjena od jakih vjetrova i natkrivena je mirisnom borovom šumom. Ovdje svakako probajte nadaleko poznato vino Plavac. Inače ovu plažu je svojedobno ugledni irski magazin The Irish Times u svojoj reportaži proglasio jednom od sedam najljepših plaža na svijetu!

Uvala Dubovica

Plaže u uvali Dubovica na otoku Hvaru nalazi se 8 kilometara istočno od smaog grada Hvara na južnoj obali otoka. Ova slikovita uvala je jedno od poznatih hvarskih izletišta i u uvali ćete pronaći prostrane šljunčane plaže sa kristalno čistim tirkiznim morem. Ova plaža omiljena je među stranim turistima te su o njoj pisali i brojni svjetski turistički časopisi.

Uvala Kručica

Uvala Kručica na otoku Lastovo sastoji se od dvije male šljunčane plaže s plićakom koje su omiljene za kupanje obitelji s djecom. Do Kručice možete doći šumskim putem s glavne ceste Ubli-Lastovo ili ukoliko imate mogućnost brodicom. Na plaži ćete pronaći prirodni hlad, ali napominjemo kako je potrebno imati gumene sandale za  sigurnije kupanje.

FOTO: Naslovna Flickr.com

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.