Bračke plaže – mjesto gdje se sreću divlja mediteranska priroda i azurno more

Otok Brač opasan je čarobnim uvalama i prekriven šumama borova i čempresa. Bračke uvale kriju šljunčane, kamenite i pješčane plaže i na kojoj god strani otoka se nalazili, pronaći ćete plažu idealnu za sebe. Dodatnu čar bračkim plažama pridaje divlja mediteranska priroda i čisto azurno more. Upustili smo se u istraživanje čarobnih bračkih plaža

Rajska plaža Zlatni rat jedna je od najljepših šljunčanih plaža na hrvatskoj obali, a ujedno i najprepoznatljivija vizura Bola. Nastala je taloženjem finog zlatnog šljunka oko podmorskog grebena pružajući se poput jezičca i do 500 m u more. Pod utjecajem vjetrova, valova i morskih strujanja vršak Zlatnog rata stalno mijenja svoj oblik čineći ga svaki put drugačijim i ponovno zanimljivim. Taj predio je inače zaštićeno prirodno područje i omiljeno mjesto surfera i kite-surfera iz cijelog svijeta. Plaža Zlatni rat udaljena je svega 2 km od Bola. Do plaže je moguće doći automobilom ili laganom 20 minutnom šetnjom uz more. U ljetnim mjesecima svakih pola sata do plaže vozi mali turistički vlakić kao i turistički brodovi koji polaze iz luke Bol.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Plaža Lovrečina u Postiri oduševit će ljubitelje pješčanih plaža, osobito zato što se pijesak pruža i do stotinjak metara od obale. Lovrečina se smjestila na sjevernoj obali otoka Brača, između Postira i Pučišća, a poznata je ne samo po ljepoti, nego i vrijednim arheološkim nalazištima koja nam kazuju da su i stari Rimljani uživali na ovome mjestu. Plaža je u uvali do koje se može doći cestom, pješačkom stazom ili morem. Predah od sunca i uživanja u plitkom i mirom moru osigurat će vam hladovina borove šume ili obližnji ugostiteljski objekti. Sudeći po obližnjem arheološkom nalazištu, čini se da su i stari Rimljani uživali u Lovrečini.

Kad uđete u more s plaže Vela luka kod Supetra, pod nogama ćete osjetiti pijesak. Plaža Vela Luka smještena je 2 km od centra Supetra na otoku Braču, a ova prekrasna plaža sastoji se od dvije uvale koje su smještene u blizini jedna druge i zovu se Vela Luka i Mala Luka. Do plaže se može doći pješice lijepom šetnicom uz obalu i automobilom, a u blizini se nalazi parking, pa je pogodna za obiteljski odmor. Plaža je na jednom dijelu betonirana, pri sredini je šljunčana, a pri kraju uvale kamenita, međutim na morskom dnu u cijeloj uvali je fini pijesak. More je plitko i pogodno je za djecu i neplivače. Plaža je okružena borovom šumom koja stvara prirodni hlad i zaštitu od ljetnog sunca.

Na plaži Borak kod Bola ćete pronaći vjerojatno najviše sadržaja od svih plaža na Braču – teren za odbojku na pijesku mjesto je gdje se možete dobro zabaviti i upoznati nove ljude, a tu su i ronilački te surferski klub.

Kada Boljani idu na kupanje, obično se nađu u Murvici, mjestašcu kraj Bola. Plaža Murvica jako je popularna, lijepa je i smještena u okruženju iskonske prirode. Nalazi se na južnom dijelu otoka Brača, ispod naselja Murvica. Za razliku od susjednog Zlatnog rata, ova je plaža manja, no i to ima svojih čari. Impresivnu kulisu u zaleđu plaže pružaju južne padine Vidove gore s možda i najstrmijim vinogradima u Hrvatskoj. Plaža je sačinjena od sitnog šljunka, omeđena stijenama i okupana pjenušavim valovima čistog mora. Kad se već nađete u Murvici, osim uživanja u lijepom bračkom krajoliku, svakako vrijedi posjetiti obližnju Zmajevu spilju i Dračevu luku s ostacima redovničkih nastambi još iz 15. stoljeća.

Plaže Kotlina i Bijela kuća dvije su plaže jedna uz drugu na istočnoj strani Bola, a između njih je samo stari dominikanski samostan smješten na uskom poluotoku, jedna od najljepših vizura Bola. Plaže se nalaze uz slavnu Bijelu kuću, jedan od prvih hotela izgrađenih u ovom popularnom ljetovalištu. Danas Bijela kuća čeka na obnovu i mjesto je održavanja iznimno popularnog art festivala Graffiti na Gradele. Ove plaže oko Dominikanskog samostana nude osvježenje u sjeni borova, a u neposrednoj blizini je i nekoliko ugostiteljskih objekata. Plaže su šljunčane, obala je pitoma, a more plitko.

Na južnoj obali otoka Brača, između Sumartina i Bola, smjestila se uvala Vela Studena. Ova doista lijepa uvala odiše mirom i spokojem, a malo šljunčano žalo u dnu uvale idealno je za uživanje u sunčanom ljetnom danu. Kristalno čisto more ove mirne i skrovite uvale mami da se prepustite ljepotama nedirnutog okoliša.

Bili rat, jedna od najatraktivnijih plaža u glavnom gradu otoka Brača nudi veliki izbor sadržaja, stoga je izvrsna za aktivnije provođenje vremena. Kad vam dosadi kupanje i igranje, sjednite u hlad borove šume i uživajte u hladnom osvježenju. Na plaži se izmjenjuju šljunčani i popločeni dijelovi namijenjeni kupačima, a široke pličine oduševljavaju djecu i njihove roditelje. oni koji traže hladovinu, naći će je u gustim sjenama mirisnih borova. Plaža Bili rat se nalazi na zapadnim obalama Supetra i do nje se može stići samo pješice ili brodom.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Duga i lijepa supetarska plaža Tri Mosta nudi obilje sadržaja, a iako je vrlo blizu centru grada, more uz nju je doista kristalno čisto. Plaža Tri Mosta glavna je gradska plaža u Supetru i vrlo lako dostupna. Zbog bogate ponude sadržaja i lijepog šljunka pogodna je za obiteljski odmor. Na ovoj popularnoj plaži među bogatom ponudom svatko će pronaći nešto za sebe – tu su vodeni sportovi, igralište za djecu, parasailing za one aktivnije, ili slatkoća nečinjenja od jutra do večeri u nekom od mnogih ugostiteljskih objekata za one koje svlada „fjaka”

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.