Budite prvi – kreću organizirani izleti na otok Mali Brijun

- Oglas -

Otok Mali Brijun otvoren je za posjetitelje. Zainteresirani će tako, u sklopu organiziranih izleta, moći uživati u ljepotama drugog najvećeg otoka brijunskog arhipelaga. Povod je 40. obljetnica Nacionalnog parka Brijuni, a prvi izlet najavljen je već za 17. rujna 2023.

mali brijun
Foto: Nacionalni park Brijuni

Brijunsko otočje izuzetan je spoj prirodnih vrijednosti i kulturno-povijesne baštine. Blaga klima i pogodni zemljopisni uvjeti, duboko u kopno uvučeni zaljevi te dobro branjeni visinski položaji, osigurali su kontinuitet djelovanja čovjeka od prapovijesti do najnovijeg doba.

///Mali će Brijun nakon 127 godina otkriti sve svoje tajne

Površina Malog Brijuna iznosi 108,85 hektara, a dužina obalne linije 8,28 kilometara. Mali Brijun poznat je po fortifikaciji Fort Brioni Minor, koja je najveća fortifikacija na jadranskoj obali. Iako je otok zadržao svoj izvorni krajolik prožet gustom makijom, skrivene od pogleda mogu se pronaći mnogobrojne austrougarske fortifikacije.

Foto: Nacionalni park Brijuni

Bogata brijunska baština vezana uz kamen predstavljena je na pješačko-edukativnoj stazi Brijunske kamene priče koja vodi od malobrijunske Luke sv. Mikule prema sjevernom dijelu otoka, gdje se na rtu Glavina smjestila jedna od austrougarskih baterija građena vjerojatno uoči Prvog svjetskog rata.

Fort Brioni Minor

Od brojnih sačuvanih austrourgarskih objekata vojno-obrambenog sustava najviše se ističe Fort Brioni Minor, koji nedvojbeno dominira otokom Mali Brijun. Fort Brioni Minor je uz Fort Tegetthoff na Velom Brijunu činio najzapadnije utvrde prvog sustava obrane austrougarske ratne luke u Puli. Utvrda se gradila tijekom posljednjih pet godina devetnaestog stoljeća te je nakon završetka gradnje postala najvećom austrougarskom utvrdom na Jadranu. Na brijunskom otočju nalazile su se još četiri tvrđave.

mali brijun
Fort Minor Brioni Foto: Nacionalni park Brijuni

Dimenzije utvrde iznosile su 175 x 90 m, a u njoj je boravila posada od 12 časnika i 530 vojnika. Utvrda se prostire na površini od 15.750 m2, a štitilo ju je 20 topova velikog dometa.

U posljednje vrijeme utvrda se koristi tijekom turističke sezone kao pozornica kazališta Ulysses na kojoj se prikazuju predstave poput Kralja Leara, Medeje, Hamleta, Tesla Electric Companyja i Pijane noći 1918.

Poučna staza “Brijunske kamene priče”

Novi edukativni program za upoznavanje raznolikosti Malog Brijuna. Obilazi se Fort Minor, tvrđava koja se najviše ističe među brojnim sačuvanim austrougarskim objektima vojno-obrambenog sustava te poučna staza bogatog sadržaja “Brijunske kamene priče” koja je nastala u sklopu projekta KAMEN-MOST.

mali brijun
Foto: Nacionalni park Brijuni

Na Malom Brijunu dominiraju divlja priroda, kamenolomi i fortifikacije te je ova staza pravi dragulj u otkrivanju potpuno različitih sadržaja, drugačijih od onih na Velikom Brijunu. Na stazi vas čeka 15 edukativnih ploča, uz ugodnu šetnju od 2,5 kilometara. Moći ćete uživati u brojnim elementima, od onih geoloških, tehničkih, građevinskih, fortifikacijskih, sve do povijesnih i etnografskih.

Staza vas vodi od glavne luke prema sjevernoj strani otoka, rtu Glavina. Ako se u ovom svojevrsnom putovanju kroz vrijeme umorite tijekom šetnje i poželite u miru promisliti i razmisliti o svemu viđenom, moći ćete to učiniti u hladovini na posebno uvučenim mjestima duž linije kamenoloma.

Izleti na Mali Brijun

Satnica:

  • Fažana-Mali Brijun 9:30
  • Mali Brijun-Fažana 14:15
mali brijun
Foto: Nacionalni park Brijuni

Program:

  • Fort Minor
  • Poučna staza “Brijunske kamene priče”
  • Flora Malog Brijuna
  • Predah za osvježenje

Termini: 17. rujna, 23. rujna, 24. rujna, 30. rujna, 1. listopada i 7. listopada.

Težina izleta – srednje teški. Izleti nisu primjereni za osobe koje slabije hodaju ili se teže kreću. Staza nije pogodna za vožnju dječjih i invalidskih kolica. Za izlete obavezna je obuća prikladna za hodanje/planinarenje po šumovitom i neravnom terenu – čvrsta i stabilna obuća te odjeća prilagođena boravku u prirodi i trenutnim vremenskim prilikama.

Posjetiteljima se preporučuje da ponesu vodu sa sobom. Na otok je dozvoljeno dovoditi kućne ljubimce (pse je obvezno voditi na uzici). Ulaznica za pse se naplaćuje.

Rezervacije i kupnja ulaznica:

Individualni gosti ulaznice kupuju na POVEZNICI. Rezervacije za grupe su obvezne i vrše se putem e-maila.

Izvor fotografija: Nacionalni park Brijuni

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.