Doček 2023: Neka bude svjetlo, ali bez buke i eksplozija

Doček Nove godine bez vatrometa? Nekima je tako nešto nezamislivo, no neki drugi to toplo pozdravljaju. Sve je više gradova koji su radi neuznemiravanja malene djece, starijih i bolesnih, te dobrobit okoliša i zaštite životinja pristali na doček Nove godine bez vatrometa. Provjerili smo koji hrvatski gradovi su odlučili u Novu 2023. ući uz svijetlo, bez eksplozija i buke.

Primjerice, Osijek će svima koji Novu godinu budu čekali u slavonskoj metropoli prirediti posebniju svjetlosnu instalaciju koja će svijetliti s četiri strane svijeta i povesti sve prema Konkatedrali ispred koje će osječki umjetnik Nikola Faller – najpoznatiji po svojim instalacijama od slame – postaviti jaslice.

I grad Čazma ove će godine u novo ljeto ući bez vatrometa. Umjesto toga, Grad će prirediti profesionalni laserski show uz pratnju glazbe i to tri puta u večeri. Tvrtka koja je angažirana za laserski show sudjelovala je na zagrebačkom Festivalu svjetla, pa možete biti sigurni da će izvedba biti fantastična. Laserski će show biti prikazan čak tri puta: u ponoć, trideset minuta iza ponoći i u 1 sat nakon ponoći, a svaki će put biti praćen i glazbom.


Hrvatskim gradovima koji su odustali od vatrometa na Silvestrovo pridružila se i Rijeka. Iako je vatromet do sada bio uobičajeni dio organiziranog dočeka, ove su ga godine odlučili izbaciti iz programa u namjeri da se od negativnih posljedica vatrometa zaštite životinje i okoliš, odnosno svi na koje upotreba pirotehničkih sredstava može ostaviti bilo kakve posljedice, te da se novogodišnje slavlje održi u skladu s modernim ekološkim standardima. Dio sredstava koja su bila namijenjena za vatromet bit će preusmjeren udrugama koje se brinu o životinjama.

Jednako tako su postupili i u Opatiji – sav iznos koji bi platili za vatromet odlučili su donirati Liburnijskom društvu za zaštitu životinja “Lunjo i Maza”.

I u Rovinju su odlučni Novu godinu dočekati bez buke, pa za Silvestrovo priređuju eko vatromet, odnosno ekološki prihvatljiviji deset minutni laserskim showom. Na taj će način novogodišnja noć uz manje stresa proći i brojnim rovinjskim šapicama i njihovim skrbnicama, te divljim životinjama.


Osim što uznemiruje ljude i životinje, vatromet ima i vrlo štetan utjecaj na okoliš. Pri sagorijevanju, pirotehnika proizvodi sumporov dioksid, teške metale, dušikov oksid i niz drugih štetnih spojeva koji zagađuju zrak, vodu i tlo, navodi švicarska tehnološka tvrtka IQAir. Podatci pokazuju da se na Silvestrovo oslobodi i do 5000 tona štetnih mikročestica. Vatromet može izrazito loše djelovati i na malu djecu, ali i na odrasle ljude. Psiholozi upozoravaju da iznenadni i glasni zvukovi mogu izazvati velik strah kod djece, a najizloženija su ona u dobi od oko dvije godine pa sve do školske dobi.

A da se novac koji trošimo na vatromete i inu pirotehniku – prema nekim procjenama radi se tu o nekoliko desetaka milijuna kuna godišnje – može iskoristiti kvalitetnije i pametnije, pokazao je primjer Grada Malog Lošinja koji je bio pionir u nekorištenju novogodišnjeg vatrometa, a za doček 2020. umjesto u tu svrhu novac je iskoristio za kupnju uređaja za analiziranje krvi u Zavodu za hitnu medicinu i tako pomogao svojim otočnim sugrađanima.

Ovogodišnjeg vatrometa su se već ranije odrekli i u Cresu, Labinu, Poreču, Puli, Samoboru, Rovinju, Zaboku, Čazmi i Varaždinu.

I Zagreb se gotovo u zadnji tren odrkao vatrometa, a svi koji se na Silvestrovo zateknu u metropoli u novu će godinu ući uz šarene konfete, vizualne efekte i bogati glazbeni program. Moderniji, ekološkiji i tiši doček Nove godine bit će ove godine i u Vinkovcima – umjesto eksplozija, gradom će odzvanjati zvuci tamburica.

Naslovna fotografija: Pixabay, Autor: Gerd Altmann

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.