Posjećujete li Vis ili jedrite okolnim morem, lako možete sresti dupina Miju!

Dupin Mijo jedan je od stalnih stanovnika Viškog arhipelaga. Djelatnici Instituta Plavi svijet bili su oduševljeni kada su kraj otočića Greben prije nekoliko dana ugledali ovog dupina kako pliva u društvu ženke Fratun i njenog mladunca iz 2020. godine. Miju redovito viđaju još od 2007. kada je započelo istraživanje dobrih dupina u Viškom arhipelagu.

dupin mijo
Foto: Institut Plavi svijet

Trio se nije dao smesti njihovim prisustvom.

– Dopustili su nam prilazak. Iz blizine smo primijetili da je Mijo imao buran dan. S lijeve strane tijela zadobio je veliku ranu koja je vjerojatno rezultat borbe s drugim dupinom. Ozljede kod dupina nisu rijetkost. Mužjaci se znaju gristi i boriti kako bi obranili svoj teritorij ili osvojili ženku, naveli su u objavi na Facebook stranici.

Ova rana će s vremenom zacijeliti, pojašnjavaju iz Instituta, no Mijo će imati novi ožiljak po kojem će ga moći još lakše prepoznati.

dupin mijo
Foto: Institut Plavi svijet

Dupin Mijo najčešće pliva s Gabrijelom

Mijo i njegov najbolji prijatelj Gabrijel viđeni su prije toga u listopadu prošle godine kako plivaju i hrane se iza koćarice južno od otoka Visa. Posljednji terenski izlazak istraživača Plavog svijeta prije zatvaranja lanjske sezone na Visu pokazao se tako kao vrlo uspješan.

Otok Vis
Foto: Pixabay

Naime, Miju nisu imali priliku opaziti tijekom prošlogodišnje istraživačke sezone – sve do tog trenutka.

– Drago nam je vidjeti Miju aktivnog i zdravog, objavili su tada iz Instituta Plavi svijet.

Jeste li znali da Miju možete usvojiti?

Da, Miju možete usvojiti i tako poduprijeti rad Instituta. On je, naime, jedan od dupina iz donacijskog programa Usvojite dupina.

Mediteranski dupini žive u jednom od antropogeno najpogođenijih morskih okoliša na svijetu. Ribarstvo, pomorski promet, vađenje nafte i plina, seizmička istraživanja i pomorske vježbe, visoka razina turizma i ogroman broj rekreacijskih plovila ugrožavaju njihov opstanak.

Posjećujete li Vis ili jedrite okolnim morem, lako možete sresti dupina Miju!
Foto: Institut Plavi svijet

Svake godine Institut Plavi svijet organizira stotine aktivnosti za djecu, škole, sveučilišta i širu javnost, podižući svijest javnosti o problemima s kojima se susreću dupini u Mediteranu i Jadranu.

– Aktivno surađujemo s ribarima, razvijačima turizma i vlastima u pronalaženju načina za smanjenje ljudskog utjecaja na dupine i more. Zbog toga će vaš doprinos simboličnim usvajanjem učiniti more razlika i podržati naš rad na smanjenju prijetnji s kojima se dupini danas suočavaju i osigurati im budućnost u našim morima, poručuju iz Instituta Plavi svijet.

Foto: Institut Plavi svijet, Pixabay
Izvor: Institut Plavi svijet, Institut Plavi svijet / Facebook

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.