Fešta od Maja – vrhunska gastro manifestacija u Novalji

Protekla subota u Novalji je bila rezervirana za najveću proljetnu feštu  na kojoj su ljubitelji lokalne gastronomije i dobre zabave došli na svoje. Trgom Bazilike u Novalji širio se miris otočkih delikatesa popraćen osmjesima i dobrim raspoloženjem brojnih posjetitelja. Fešta od Maja najznačajniji je festival autohtone gastronomije koji iz godine u godinu bilježi sve veći broj posjetitelja.

Neizostavna gastro priča i zabava povodom prvosvibanjskih praznika

Sezona u Novalji tradicionalno započinje Uskrsom, a Fešta od Maja sastavni je dio događaja predsezone, ali i idealna prilika za predah i dobru zabavu povodom prvosvibanjskih praznika.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Posjetitelji su uživali u novaljskim specijalitetima koje su pripremili vrijedni novaljski ugostitelji, a u ponudi se između ostalog pronašla paška janjetina, novaljski makaruni, riblji specijaliteti spravljeni na tradicionalni način, ali upotpunjeni elementima moderne gastro scene.

Dakako, neizostavno je spomenuti i paški sir – deliciju oplemenjenu mirisnim biljem, morskom soli i ljudskim marom. Delicija je to koja je na tronu gotovo svakog događaja ovog područja, a u njoj su uživali i posjetitelji Fešte od Maja.

Kvalitetu paškoga sira potvrđuje i pregršt osvojenih međunarodnih nagrada. Od prvoga priznanja 2010. godine kada je u Birminghamu na World Cheese Awards-u proglašen najboljim u klasi u tri različite kategorije i dobitnik “Best New Cheese” trofeja, paški sir sirane Gligora nastavio je nizati priznanja. Također, paški sir proizveden u Paškoj sirani proglašen je najboljim ovčjim sirom na svijetu na Global Cheese Awardsu u Somersetu 2017 godine. Proglašen je najboljim ovčjim sirom natjecanja, te nagrađen zlatom u kategoriji ovčjih sireva.

Siti i raspoloženi, posjetitelji su večer proveli u raspjevanoj atmosferi uz koncert atraktivne Lidije Bačić Lille i zadarske grupe Rockatansky band.

Fešta od Maja je najveća gastro manifestacija sezone, a održala se u organizaciji Udruženje obrtnika grada Novalje – ceha ugostitelja, Turističke zajednice grada Novalje i Grada Novalje. Posebna važnost ove manifestacije je očuvanje bogate tradicije i upoznavanje okusa Paga i Novalje kroz recepte spremljene na tradicionalni način koji se prenosio s koljena na koljeno, a mladi ovakvim događajima čuvaju svoje recepte prenoseći ih na nove naraštaje.

Novalja, popularna outdoor destinacija, izvrsno zna kako oplemeniti, sačuvati i ustrajati u onom najvrjednijem – kulturi i tradiciji koju su gradile generacije i generacije otočana.

Izvor fotografija: Turističke zajednice Grada Novalje

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.