Gastro priča Novalje: Fešta od Maja

Fešta od Maja vrhunska je gastronomska manifestacija koju vrijedni novaljski ugostitelji već tradicionalno pripremaju svojim posjetiteljima za vrijeme prvosvibanjskih praznika. Sezona u Novalji tradicionalno započinje Uskrsom, a ova manifestacija sastavni je dio događanja predsezone u ovoj atraktivnoj otočnoj destinaciji koja je sve više prepoznata kao outdoor destinacija, ali i gastro destinacija zbog paške janjetina i nadaleko poznatog paškog sira te maslinovog ulja.

Manifestacija je to koja iz godine u godinu bilježi sve veći broj posjetitelja te je neizostavna gastro priča novaljske predsezone. Ovogodišnja manifestacija održat će se u centru Novalje na Trgu Bazilike u subotu 30. travnja u 19 sati.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Fešta od Maja u gastro eventima predsezonskih događanja apsolutno se nametnula kao najveća gastro manifestacija sezone u organizaciji Udruženje obrtnika grada Novalje – ceha ugostitelja, Turističke zajednice grada Novalje i Grada Novalje.

Kušajte novaljske i otočne delikatese poput janjetine, paškog sira, novaljskih makaruna te ribljih specijaliteta, spravljenih na tradicionalni način ali i oplemenjene elementima moderne gastro scene. Prilika je ovo za upoznati okuse Paga i Novalje spremljene na način kako su to činile generacije otočana, a mladi ovakvim događanjima čuvaju svoje recepte i tradiciju prenoseći ju na nove naraštaje.

/// Iz paškog kraljevstva okusa donosimo recept za Novaljske makarune

Naći se u društvu regija koje proizvode ponajbolje sireve u Europi nije mala stvar. Lani je otok Pag uvršten među devet destinacija koje ljubitelji sira trebaju posjetiti, zajedno s Roquefort-sur-Soulzon Camembertom u Francuskoj, Gruyèresom iz Švicarske u kojem se poznati sir proizvodi od 12. stoljeća, talijanskom Parmom, nizozemskim gradovima Goudom i Streefkerkom, švicarskim Emmentalom i Asturijom u Španjolskoj.

Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku

Podsjetimo izvlačeći iz zaborava pomalo zanemarena stara otočna jela što im je u davna doba nudila škrta zemlja i spravljale vješte ruke njenih otočana, učenici Srednje škole Bartula Kašića iz Paga marljivo su skupljali recepte i savjete od čuvara baštine među članovima obitelji i poznanicima. Potom su jela pripremali i spravljali u školskom ugostiteljskom praktikumu i predstavljali javnosti jednom godišnje na degustacijskoj manifestaciji. Od 2014.godine većina prikupljenih jela može se naći i u istoimenoj knjizi recepata „Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku“.

Ne propustite vrhunsku gastronomsku otočnu večer u Novalji, a nakon uživanja u okusu novaljskih specijaliteta za dobru zabavu pobrinut će se atraktivna Lidija Bačić Lille i zadarska grupa Rockatansky band.

Izvor i fotografije: Turistička zajednica Grada Novalje

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.