Fijakerom po najstarijem kontinuirano naseljenom mjestu u Europi kraj poznate opjevane lampe

Nekoliko dana tijekom lipnja srpnja i kolovoza, Vinkovčani i njihovi gosti imat će priliku uživati u jedinstvenom obilasku grada na Bosutu – besplatnim vožnjama fijakerima uz tamburašku glazbu.

Ove će nesvakidašnje ture biti organizirane 26. lipnja, 10. srpnja, te 21. i 28. kolovoza, a polazit će s Trga bana Šokčevića u vremenu od 18:00 do 20:00.

Trg, koji je polazišna točka, diči se imenom hrvatsko-slavonsko-dalmatinskog bana rođenog u Vinkovcima 1811. godine, a koji je bio zamjenik i tajni savjetnik bana J. Jelačića, te vrhovni kapetan, guverner i zapovijedajući general u Hrvatskoj i Slavoniji. Nakon Jelačićeve smrti bio je imenovan vrhovnim kapetanom i generalom u Banatu, te doživotnim članom Carevinskoga vijeća, banom, generalom cjelokupne vojske u Trojednoj Kraljevini, guvernerom grada Rijeke i vrhovnim predsjednikom Banskoga stola.

Tek par koraka dalje od mjesta polaska leži vinkovačka pješačka zona urešena motivima Oriona, koji je najstariji indo-europski kalendar, a pronađen je u Vinkovcima. Originalna keramička posuda na kojoj je bio urezan kalendar, čuva se u Gradskom muzeju Vinkovci, smještenom u jednoj od najljepših baroknih zgrada u gradu. Inače, muzej je od trga udaljen samo kratku šetnju kroz stoljetni park, a osim Oriona čuva još mnoga jedinstvena blaga koja svakako treba pogledati.

Tura fijakerom provest će vas središnjim gradskim raskrižjem s kojeg ćete na trenutak ugledati svjetlucavi Bosut, pa Glagoljaškom ulicom put ulice Matije Antuna Reljkovića, svestranog i utjecajnog hrvatskog autora 18. stoljeća koji je umro u Vinkovcima 1798. Najvažnije mu je ostvarenje didaktični spjev pučkoprosvjetnog karaktera “Satir iliti divlji čovik“, prožet duhom racionalizma, zdravorazumskih moralnih pouka i pragmatičkih savjeta za obnovu gospodarstva i ostvarenje europski uljuđenoga života u Slavoniji u kojoj je još vladalo tursko nasljeđe orijentalne zapuštenosti i nemara.

Tura fijakerom provest će vas dalje Ulicom bana Josipa Jelačića i vratiti na polazište. Svratite li potom do vinkovačkog korza i prošetate njime, ne možete previdjeti lampu koja “gori nasred Vinkovaca” – poznato svjetlo koje predstavlja jedan od najpoznatijih opjevanih simbola grada.

Istini za volju, o kojoj točno lampi govori pjesma – za koju povjesničari kažu da je narodna – ne zna se, jer stare fotografije Vinkovaca pokazuju da ih je bilo više. O jednoj plinskoj lampi svjedoči razglednica s početka 20. stoljeća, i ta se doista nalazila “nasrid Vinkovaca”, ispred spomenika Sv. Trojstva u gradskom parku, što je u to vrijeme bilo mjesto okupljanja Vinkovčana, a ujedno i tržnica.

Elektrifikacijom su stare lampe sa središta ulica premještene uz rubove prometnica, a preuređenjem središta grada i regulacijom prometa postavljena je nova, velika lampa s čak tri svjetiljke na mjesto na kojemu i danas stoji, i koju Vinkovčani smatraju upravo onom koja svijetli u pjesmi.

Naslovna fotografija: KK Satir Vinkovci

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.